Tot zeven jaar cel geëist voor afpersing en ontvoering in Rijswijk en Den Haag

Date:

Deel bericht:

Rijswijk/Den Haag – Doodsangsten stonden ze uit. De drie mannen uit Rijswijk en Den Haag die bij verschillende gelegenheden slachtoffer werden van afpersing, ontvoering en een poging daartoe. Het OM houdt hiervoor vijf verdachten verantwoordelijk. Drie van hen hoorden gisteren celstraffen tot zeven jaar tegen zich eisen. De andere twee moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

Drie Hagenaren van 30, 28 en 27 jaar stonden gisteren voor de rechter voor ernstige feiten die tussen 31 december 2018 en 19 februari 2019 zijn gepleegd.

- Advertisement -

Op Oudejaarsdag begeleidde de 28-jarige Hagenaar een 23-jarige Deventenaar die een geschil had met zijn voormalige werkgever uit Rijswijk. Die stapte bij hen in de auto. Daarop sloeg de sfeer om. Een van de mannen zei dat er ‘een boete werd opgelegd van 5000 euro’.

Vuurwapen
Hij richtte daarbij een vuurwapen op de Rijswijker. Bij een winkel moest hij twee dure iPhones kopen. Ook werd hij gedwongen zijn pinpas en pincode af te geven, waarmee de mannen geld pinden. En daarmee was de kous niet af. In tijd van een week kwamen ze nog drie keer terug om hem nog meer geld af te persen.

Het volgende slachtoffer was een Hagenaar die op zaterdagmiddag 16 februari 2019 op de stoep voor zijn huis werd overvallen door twee mannen. Die sloegen en schopten hem en probeerden hem een witte bestelbus in te trekken. Dat mislukte alleen doordat hij zich aan de velg van het voorwiel vastklemde en om hulp riep. Daarop reed de bus weg. Buurtbewoners filmden wat er gebeurde.

Overlopen
Het laatste feit deed zich voor op maandagavond 18 februari 2019 te Den Haag. Na een klop op de voordeur, deed het slachtoffer die open. Daarop werd hij door vijf mannen overlopen. Zij wilden 20.000 euro van hem en bedreigden hem en zijn gezin. Zijn autopapieren en –sleutel pakten ze af. Hij moest met hen in zijn auto rijden om het geld te regelen. Pas de volgende ochtend durfde hij naar de politie te stappen.

Naar aanleiding van deze drie zaken startte de politie verschillende onderzoeken. Daaruit bleek al snel dat het deels om dezelfde mannen ging. Op woensdag 20 februari wist de politie vier van hen aan te houden. Een verdachte was al eerder aangehouden.

Camerabeelden
Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs. Er zijn onder meer camerabeelden van de poging kidnapping op 16 februari en ook uit het appartementencomplex van 18 februari. De Deventenaar is door het slachtoffer herkend en zal later voor de rechter worden gebracht. Bij aanhouding had de 28-jarige Hagenaar een vuurwapen op zak.

De officier van justitie benadrukte in haar requisitoir de ernst van de feiten die in een korte periode zijn gepleegd. Feiten die niet alleen de slachtoffers maar ook omstanders veel angst hebben aangejaagd. Zij vond dan ook stevige straffen op zijn plaats.

Eis
Tegen de 28-jarige Hagenaar eiste zij zeven jaar cel, tegen de 23-jarige Hagenaar vier jaar cel en tegen de 30-jarige Hagenaar twee jaar cel. De uitspraak is over twee weken.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Meerdere gewonden na eenzijdige aanrijding Vasteland Rotterdam

Rotterdam - Op het Vasteland in Rotterdam zijn zaterdagavond rond 21.06 uur meerdere inzittenden van een personenauto gewond...

Grote waterlekkage zet straten blank Mathernesserdijk Rotterdam

Rotterdam - Op de Mathenesserdijk in Rotterdam is zaterdagmiddag een enorme wateroverlast ontstaan. Door nog onbekende oorzaak stroom...

Politie overmeesterd man met onbegrepen gedrag Croonenburgh Oud-Beijerland

Oud-Beijerland - Vrijdagavond 21 juni rond 21.41 uur zijn de hulpdiensten gealarmeerd voor een mogelijk persoon met onbegrepen...

Sishalounge doelwit van nachtelijke explosieSchiedamseweg Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van donderdag op vrijdag heeft er rond 04:50 een explosie plaatsgevonden bij een...