Online shoppen, houd het veilig!

Date:

Share post:

De koopjesdagen zijn weer onderweg, en dat betekent dat alle webshops weer gaan stunten met hun prijzen. Helaas zitten er naast alle goede webshops ook een aantal oplichters. Goed om nog eens opgefrist te worden hoe u veilig kunt online kunt shoppen.

Jaarlijks worden duizenden consumenten opgelicht door malafide webshops. De koopjesdagen komen er weer aan: Black Friday, Cyber Monday en natuurlijk feestdagen als Sinterklaas en Kerst. Naast de vele acties bij betrouwbare grotere webshops als Bol.com, Coolblue en bijvoorbeeld Kamera Express, zijn er ook een groot aantal onbetrouwbare webshops op het internet actief. Lees onze tips om te voorkomen hoe u veilig online kunt shoppen.

Webwinkel Keurmerk
Wilt u veilig aankopen doen online, controleer dan altijd of een website voorzien is van een webwinkelkeurmerk. Bekende keurmerken in Nederland zijn Thuiswinkel Waarborg en Webwinkel Keurmerk.

Op de websites van deze bedrijven kun je controleren of een webwinkel ook daadwerkelijk is aangesloten. Doet u bij één van deze bedrijven een aankoop, dan weet u zeker dat zij voldoen aan de wettelijke eisen voor een webshop. Dat betekent een goede garantie, bereikbare klantenservice en een duidelijke website.

Officiële dealers
Veel grote merken maken gebruik van dealers. Koop je bijvoorbeeld iets van Sony of Samsung, dan kun je op de website van deze merken zelf controleren of een webshop een officiële dealer is. Dit betekent dat het product wat je dan aanschaft, voorzien is van de beste service en garantie, en bedoeld is voor de Europese Markt.

Er zijn voldoende webshops welke goederen rechtstreeks uit China of Japan importeren. Bij levering kloppen de kabels dan vaak niet en zijn bijvoorbeeld instelmenu’s en handleidingen niet in het Nederlands. Dit wordt ook wel grijze import genoemd. Koop je het product echter bij een gecertificeerde webshop, dan kun je ervan uitgaan dat ook de garantie prima voor elkaar is.

Wil je weten of een bedrijf een officiële dealer en te vertrouwen is, dan is het goed om bijvoorbeeld te kijken op Tweakers Pricewatch of Kieskeurig. Deze websites vergelijken voor jou de prijs en tonen daarnaast of de webshop voorzien is van een keurmerk en of het een officiële dealer betreft.

KVK en Algemene Voorwaarden controleren
Doet u aankopen bij een Nederlandse webwinkel, dan is het goed om de algemene voorwaarden te controleren. Achter een website met een ‘.nl’-domeinnaam kan net zo goed een Chinees bedrijf actief zijn. Is de prijs goedkoper dan bij de grotere bedrijven, dan is de deal vaak te mooi om waar te zijn.

Er zijn voldoende voorbeelden waarbij de klant honderden euro’s minder betaald voor bijvoorbeeld een mooie fotocamera of een lens. Na afgerekend te hebben blijk je niets meer te horen en kun je naar je centen fluiten of krijg je iets geleverd wat totaal niet aan de verwachtingen voldoet.

Elke ondernemer van een in Nederland gevestigde webshop moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KvK). In de algemene voorwaarden is dan terug kunnen vinden onder welk KvK-nummer het bedrijf staat ingeschreven en hoelang. Daarnaast is het belangrijk om te zien of het bedrijf een BTW-nummer heeft in Nederland.

Verzeker je aankoop en betaal achteraf of met een creditcard
Wil je veilig shoppen en weet je niet helemaal zeker of de webshop te vertrouwen is, betaal uw online bestelling dan met een creditcard of bijvoorbeeld Paypal. Uw aankoop is in dat geval voorzien van een soort verzekering. Wordt er niet geleverd en komt u er met de webshop niet uit, maar heeft u wel betaald? Dan kun je het aankoopbedrag via de Creditcard-maatschappij of PayPal terug vorderen.

Biedt een website Afterpay aan of betalen na levering, dan kunt u hier ook zorgeloos bestellen. U betaalt dan pas wanneer de goederen in huis zijn. Betalingen met iDeal zijn helaas niet zo makkelijk terug te draaien.

Reviews
Wil je weten of de webshop te vertrouwen is, lees dan reviews van klanten. Websites als Tweakers, Kiyoh, Trustpilot, Kieskeurig en de Feedback Company tonen daadwerkelijke consumentenreviews.

Bij alle bedrijven gaan dingen goed en natuurlijk ook dingen fout. De betrouwbare webshops reageren over het algemeen op negatieve reviews. Dit betekent dan ook dat zij de klant altijd serieus nemen bij een klacht en het proberen op te lossen. Een bedrijf met alleen maar positieve inhoudsloze complimenten is minder betrouwbaar.

In Duitsland, Amerika of elders zijn prijzen goedkoper dan in Nederland
Het kan inderdaad zo zijn dat sommige producten elders in Europa goedkoper worden aangeboden. Dit heeft er vaak mee te maken dat er sprake is van andere belastingstelsels en importheffingen. Ook garanties kunnen verschillen en het is lastiger om te controleren of de webshop wel te vertrouwen is. Prijzen waarvan het bedrijf gevestigd is in bijvoorbeeld Amerika zijn vaak zonder BTW, verzendkosten en importheffingen. Een bedrag van 100 euro kan dan al snel oplopen tot 200 euro wanneer het product de grens oversteekt. Deze kosten betaalt u vervolgens zelf aan de deur wanneer de postbode het komt afleveren.

Checklist

  • Controleer webwinkel keurmerk
  • Is het bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
  • Zijn de Algemene voorwaarden duidelijk te vinden en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel
  • Betaal achteraf of met een Creditcard, dan wel Paypal. Zo is uw aankoop verzekerd
  • Goedkoop is duurkoop.
  • Controleer reviews
  • Bel eens de klantenservice, een betrouwbare webshop heeft over het algemeen een goed bereikbare telefonische klantenservice.

Wilt u zeker weten dat u veilig koopt dan is een fysieke winkel natuurlijk nog steeds de meest veilige keuze. U kunt het product eerst bekijken of uitproberen en krijgt het product direct mee.

Bent u dan toch opgelicht?
Heeft u alles goed gecontroleerd maar wordt er uiteindelijk niet geleverd. Probeer altijd eerst contact op te nemen met de webwinkel. Wordt er geen reactie gegeven doe dan altijd aangifte bij de politie. Als de politie meerdere aangiftes ontvangt over één bedrijf kunnen zij een gedegen onderzoek instellen. De kans bestaat dat de eigenaar wordt getraceerd en alsnog een schadevergoeding moet uitkeren.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Gerelateerd