vrijdag, mei 14, 2021
10.5 C
Rotterdam
vrijdag 14 mei 2021

Tweede boerenprotest in Den Haag wederom massaal

Den Haag – Woensdag 16 oktober werd het tweede landelijke boerenprotest gehouden als protest tegen de stikstofregels van de overheid. Opnieuw kwamen er duizenden boeren naar de Hofstad om te demonstreren, meer dan tijdens de eerste actie afgelopen 1 oktober.

Het oorspronkelijke idee was om het Binnenhof te bezetten. Dit werd verboden en de organisatie legde zich hierbij neer. Desondanks hebben boeren – tevergeefs – meermaals geprobeerd om via een omweg het Binnenhof te bereiken, maar stuitten op barricades van de politie en het leger.

Politie en Defensie zorgden ervoor dat de binnenstad potdicht zat. Legertrucks blokkeerden de wegen en de ME stond op linie om te voorkomen dat er niemand in kon. Enkel mensen die konden aantonen dat ze in het gebied woonden, mochten erdoor. Het optreden zorgde voor veel ergernis bij mensen die hierdoor niet bij hun werk, studie of het winkelgebied konden komen.

Malieveld boordevol
Ondanks dat de politie wilde voorkomen dat de boeren weer het Malieveld opgingen, kon dit niet worden voorkomen. Duizenden tractoren kwamen via diverse paden het veld op. De politie probeerde diverse malen de gecreëerde toegangswegen te blokkeren, maar moesten dit toch opgeven.

In een reactie laat de gemeente weten rekening te hebben gehouden met dit scenario en noemt het doortastende optreden van de politie als reden dat de dag zonder grote incidenten zijn verlopen. De politie heeft wel laten weten vier aanhoudingen te hebben verricht voor enkele kleine vergrijpen.

Op het Koekamp vonden gedurende de dag toespraken plaats. Diverse politici, waaronder Geert Wilders en Thierry Baudet spraken eveneens het publiek toe.

Na de toespraken was de demonstratie nog niet afgelopen. Er werd nog volop gefeest door de boeren. Meerdere actievoerders willen ook blijven overnachten om morgen verder te gaan met hun protest. Dan wordt onder andere ontbijt aangeboden aan Hagenaars op de Lange Vijverberg.

Drukke ochtend- en avondspits
Het boerenprotest zorgde net als tijdens de eerste landelijke actie voor een forse ochtend- en avondspits, maar zorgde deze keer niet voor een nieuw record. De Rijksweg A12 werd opnieuw het grootste deel van de dag afgesloten voor het verkeer richting Den Haag. Ook omliggende wegen stonden vol met tractoren.

Een deel van de mensen die speciaal met het openbaar vervoer naar Den Haag waren gekomen, hadden tijdens de avondspits dubbel pech. Door een seinstoring tussen Den Haag Laan van NOI en Zoetermeer was er een enorme vertraging opgelopen voor meerdere tram, randstadrail en metrolijnen.

 

Related Articles

Brand verwoest woning Groenlust Gouda

0
Gouda - Een flinke brand die begon in een slaapkamer van een woning aan het...

Gewonde man zwaait met mes Zweedsestraat Rotterdam

0
Rotterdam - De politie heeft donderdagavond op de Zweedsestraat in Rotterdam een man aangehouden. De...

Auto net niet te water Oudelandselaan Berkel en Rodenrijs

0
Berkel en Rodenrijs - Een automobilist is donderdagmiddag door een nog onbekende oorzaak van de...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Diergaarde Blijdorp vernoemt pinguïn naar Patricia Paay

Diergaarde Blijdorp vernoemt pinguïn naar Patricia Paay [...]

Auto schiet van snelweg en raakt personen bij McDonald's

Auto schiet van snelweg en raakt personen bij McDonald's [...]

Feyenoord-trainer Advocaat boos op arbitrage

Feyenoord-trainer Advocaat boos op arbitrage [...]

Feyenoord snakt naar einde seizoen, maar moet nog even door

Feyenoord snakt naar einde seizoen, maar moet nog even door [...]

Sparta en FC Utrecht scoren niet op Het Kasteel

Sparta en FC Utrecht scoren niet op Het Kasteel [...]

Stay Connected

9,394FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg