woensdag, januari 26, 2022
3.7 C
Rotterdam
woensdag 26 januari 2022

40 maanden cel geëist tegen Rotterdammer voor opdracht geven aan heroïnehandel en witwassen

- advertentie -

De officier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag onder andere 40 maanden cel geëist tegen een 37-jarige man uit Rotterdam: “Uit puur financieel oogpunt en eigen gewin heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan (verlengde) uitvoer van de harddrug heroïne naar Spanje en de uit misdaad verkregen opbrengsten witgewassen”, betoogde de officier.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van informatie uit een ander lopend onderzoek met betrekking tot de verdachte. Hij zou zich bezig houden met witwassen via ondergronds bankieren.

De betrokkene is vervolgens getapt en hieruit volgde al snel de verdenking dat hij zich bezighield met drugshandel. Hij had gesprekken met een man in Spanje en er zou een afspraak worden gemaakt voor de overdracht van drugs op 7 maart 2019 via een Italiaanse chauffeur.

Opdrachtgever
De verdachte die vandaag op zitting staat, heeft, blijkens onder meer uit tapgesprekken, een Italiaanse chauffeur opdracht gegeven heroïne te vervoeren naar een onbekende man in Barcelona, Spanje.

Op de dag van de overdracht, 7 maart, heeft de politie een observatie gedaan. Daarbij is waargenomen dat de verdachte in ‘s Graveland twee tassen aan de Italiaan heeft overgedragen, die ze op zijn beurt in de cabine van zijn vrachtwagen plaatste. De tassen zijn vervolgens door de politie in beslag genomen. Er bleek drie kilo heroïne in te zitten en negentien kilo versnijdingsmiddel.

“Verdachte liet als opdrachtgever anderen het vuile, risicovolle werk opknappen, zoals het vervoeren van de drugs. Dat maakt zijn rol straf verzwarend”, meent het OM.

De Italiaan is op 7 maart nabij de A6 in een dorpje in de Nederlandse gemeente De Friese Meren aangehouden. Hij is, bij vonnis van 11 juni 2019, veroordeeld voor het medeplegen van de uitvoer van 3 kilo heroïne tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar

Pannen, beautycase en shoppers met duizenden euro’s
Bij doorzoeking van het huis van de Nederlander is op 7 maart in totaal 17.600 euro aan contanten aangetroffen en inbeslaggenomen. Het geld is aangetroffen in pannen en een fluitketel in de servieskast, in een beautycase in de slaapkamer en twee big shoppers.

“Verdachte heeft niet over de herkomst van het geld willen verklaren. Daarom kan het niet anders dan dat dit uit misdrijf afkomstig is. Er is besloten hem naast wegens het medeplegen van de uitvoer van de 3 kilo heroïne ook te vervolgen voor het witwassen van dit geldbedrag.” voegde de officier van justitie vandaag op zitting toe.

Internationale drugshandel
Door de uitvoer van drugs wordt de internationale drugshandel in stand gehouden, met alle daaraan verbonden negatieve effecten. Heroïne is een zeer schadelijk stof voor de volksgezondheid. Mensen kunnen er ernstig aan verslaafd raken.

“De verdachte heeft puur aan zichzelf gedacht zonder rekening te houden met de gezondheidsrisico’s die harddrugs voor gebruikers meebrengen.” aldus de officier van justitie op zitting. “Integendeel. Er wordt bijzonder denigrerend door hem en zijn medeverdachte over de gebruikers gesproken” door meermaals naar ze te verwijzen als ‘junkies’.

Het witwassen van uit misdaad verkregen vermogen is een bedreiging van de legale economie. Het vervolgens weer in omloop brengen van dit geld heeft een sterk corrumperende werking. Volgens het OM is een zware straf is op zijn plaats, want “misdaad mag niet lonen”.

Eis en uitspraak
De strafeis tegen de 37-jarige man uit Rotterdam: 40 maanden gevangenisstraf en verbeurdverklaring van 17.600 euro aan crimineel geld dat in zijn huis is aangetroffen en inbeslaggenomen.

De rechtbank doet uitspraak over 14 dagen, op dinsdag 5 november.

- Advertisement -
spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -
spot_img

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,124VolgersVolg
- advertentie -