dinsdag, juni 22, 2021
13.4 C
Rotterdam
dinsdag 22 juni 2021

Enkele honderden betogers bij KOZP-demonstratie in Den Haag

Den Haag – Terwijl de Sint en zijn gevolg in diverse plaatsen aankwamen, werd er tegelijkertijd in veel van deze plekken gedemonstreerd. Ook in Den Haag vond een demonstratie plaats van de actiegroep ‘Kick Out Zwarte Piet’ (KOZP). De dag is zonder grote incidenten verlopen.

Al eerder was besloten dat de demonstratie niet bij de intocht, maar op het Koekamp nabij Centraal Station zou plaatsvinden. Om 13.00 uur startte hier hun manifestatie om aandacht te vragen voor de racistische karikatuur van zwarte piet. Den Haag is nog één van de grote steden waar zwarte piet nog meeloopt in de stoet.

De groep ziet graag dat zwarte piet verdwijnt uit het kinderfeest, omdat dit een herinnering is aan het koloniale verleden van Nederland en racistische kenmerken heeft. De groep wilde ook een petitie aanbieden bij de Tweede Kamer. Dit ging op last van de politie niet door vanuit veiligheidsoverwegingen.

Rond 15.00 uur stopte de manifestatie en werd de groep naar Centraal Station begeleid, waar iedere betoger weer huiswaarts ging.

Veiligheidsmaatregelen
Mede door de verstoorde landelijke vergadering van de KOZP, eveneens in Den Haag, werd de demonstratie intensief begeleid door de politie. Ook de organisatie riep betogers op om niet alleen af te reizen naar en van Den Haag en onderweg hun spandoeken, borden en shirts met leuzen te bedekken.

Pro-zwarte piet-betogers probeerden wel bij de demonstratie te komen, maar tot een confrontatie is het niet gekomen. Onder andere een groep die vanuit Rotterdam wilde komen, is daar op Centraal Station al tegengehouden door de politie. Ook rondom het Koekamp vonden preventieve controle- en fouilleeracties plaats.

Aanhoudingen
Ondanks het ordelijke verloop, zijn er wel enkele aanhoudingen geweest. Op het Plein waren enkele tegenstanders van zwarte piet die door de politie werden gevorderd weg te gaan. Toen ze hier niet aan voldeden zijn ze aangehouden.

Daarnaast is een persoon aangehouden toen deze zich niet kon legitimeren. Deze is na kort verhoor op het bureau weer vrijgelaten.

Ook rondom het Koekamp zijn twee personen aangehouden toen bij legitimatiecontrole bleek dat zij nog openstaande celstraffen hadden staan. Dat heeft de politie aan nieuwssite Regio15 bekend gemaakt.

Related Articles

Drie aanhoudingen na gewapende overval bij 68-jarige Rotterdamse

0
Rotterdam - Maandagmiddag 21 juni heeft de politie drie mannen aangehouden, nadat zij een overval...

Gewonde bij steekincident in Zoetermeer

0
Zoetermeer - Maandagmiddag 21 juni is even na drie uur een man gewond geraakt bij...

Rotterdamse politie neemt illegaal Afrikaans hout in beslag bij importeur

0
Rotterdam - In een onderzoek naar een Nederlandse houtimporteur heeft de politie op maandag 21...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

'Ga woningen bouwen en laat ons DNA met rust'

'Ga woningen bouwen en laat ons DNA met rust' [...]

Drie mannen vast voor overval op 68-jarige vrouw in Charlois

Drie mannen vast voor overval op 68-jarige vrouw in Charlois [...]

Imposante aanblik 'Amazon' McDermott in Waalhaven

Imposante aanblik 'Amazon' McDermott in Waalhaven [...]

Automobilist naar ziekenhuis na ongeval op Rotterdam-Zuid

Automobilist naar ziekenhuis na ongeval op Rotterdam-Zuid [...]

Weer 13 insprekers langs raad over Feyenoord City

Weer 13 insprekers langs raad over Feyenoord City [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
7,990VolgersVolg