zondag, oktober 17, 2021
10.9 C
Rotterdam
zondag 17 oktober 2021

Enkele honderden betogers bij KOZP-demonstratie in Den Haag

Den Haag – Terwijl de Sint en zijn gevolg in diverse plaatsen aankwamen, werd er tegelijkertijd in veel van deze plekken gedemonstreerd. Ook in Den Haag vond een demonstratie plaats van de actiegroep ‘Kick Out Zwarte Piet’ (KOZP). De dag is zonder grote incidenten verlopen.

Al eerder was besloten dat de demonstratie niet bij de intocht, maar op het Koekamp nabij Centraal Station zou plaatsvinden. Om 13.00 uur startte hier hun manifestatie om aandacht te vragen voor de racistische karikatuur van zwarte piet. Den Haag is nog één van de grote steden waar zwarte piet nog meeloopt in de stoet.

De groep ziet graag dat zwarte piet verdwijnt uit het kinderfeest, omdat dit een herinnering is aan het koloniale verleden van Nederland en racistische kenmerken heeft. De groep wilde ook een petitie aanbieden bij de Tweede Kamer. Dit ging op last van de politie niet door vanuit veiligheidsoverwegingen.

Rond 15.00 uur stopte de manifestatie en werd de groep naar Centraal Station begeleid, waar iedere betoger weer huiswaarts ging.

Veiligheidsmaatregelen
Mede door de verstoorde landelijke vergadering van de KOZP, eveneens in Den Haag, werd de demonstratie intensief begeleid door de politie. Ook de organisatie riep betogers op om niet alleen af te reizen naar en van Den Haag en onderweg hun spandoeken, borden en shirts met leuzen te bedekken.

Pro-zwarte piet-betogers probeerden wel bij de demonstratie te komen, maar tot een confrontatie is het niet gekomen. Onder andere een groep die vanuit Rotterdam wilde komen, is daar op Centraal Station al tegengehouden door de politie. Ook rondom het Koekamp vonden preventieve controle- en fouilleeracties plaats.

Aanhoudingen
Ondanks het ordelijke verloop, zijn er wel enkele aanhoudingen geweest. Op het Plein waren enkele tegenstanders van zwarte piet die door de politie werden gevorderd weg te gaan. Toen ze hier niet aan voldeden zijn ze aangehouden.

Daarnaast is een persoon aangehouden toen deze zich niet kon legitimeren. Deze is na kort verhoor op het bureau weer vrijgelaten.

Ook rondom het Koekamp zijn twee personen aangehouden toen bij legitimatiecontrole bleek dat zij nog openstaande celstraffen hadden staan. Dat heeft de politie aan nieuwssite Regio15 bekend gemaakt.

Related Articles

Woningen tijdelijk ontruimd na brand in bakkerij Wolphaertsbocht Rotterdam

0
Rotterdam - In een bakkerij aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam heeft afgelopen nacht korte tijd...

Man raakt lichtgewond bij mogelijk steekincident Clemensstraat Rotterdam

0
Rotterdam- Een man is zaterdagavond lichtgewond geraakt bij een ruzie, waarbij mogelijk ook gestoken zou...

Persoon op scooter zwaargewond na ongeluk Van Ostadelaan Krimpen aan den IJssel

0
Krimpen aan den Ijssel - Bij een éénzijdig ongeval op de Van Ostadelaan in Krimpen...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Woningen ontruimd vanwege brand in bakkerij op Zuid

Woningen ontruimd vanwege brand in bakkerij op Zuid [...]

Man gewond bij steekpartij in woning in de Clemensstraat

Man gewond bij steekpartij in woning in de Clemensstraat [...]

Rotterdam toneel van tweede grote woondemonstratie

Rotterdam toneel van tweede grote woondemonstratie [...]

Herinrichting Montessoriweg, gazons en zitranden

Herinrichting Montessoriweg, gazons en zitranden [...]

Brandweerkorps neemt afscheid van brandweerman Ap Streefkerk

Brandweerkorps neemt afscheid van brandweerman Ap Streefkerk [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,064VolgersVolg