Enkele honderden betogers bij KOZP-demonstratie in Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Terwijl de Sint en zijn gevolg in diverse plaatsen aankwamen, werd er tegelijkertijd in veel van deze plekken gedemonstreerd. Ook in Den Haag vond een demonstratie plaats van de actiegroep ‘Kick Out Zwarte Piet’ (KOZP). De dag is zonder grote incidenten verlopen.

Al eerder was besloten dat de demonstratie niet bij de intocht, maar op het Koekamp nabij Centraal Station zou plaatsvinden. Om 13.00 uur startte hier hun manifestatie om aandacht te vragen voor de racistische karikatuur van zwarte piet. Den Haag is nog één van de grote steden waar zwarte piet nog meeloopt in de stoet.

- Advertisement -

De groep ziet graag dat zwarte piet verdwijnt uit het kinderfeest, omdat dit een herinnering is aan het koloniale verleden van Nederland en racistische kenmerken heeft. De groep wilde ook een petitie aanbieden bij de Tweede Kamer. Dit ging op last van de politie niet door vanuit veiligheidsoverwegingen.

Rond 15.00 uur stopte de manifestatie en werd de groep naar Centraal Station begeleid, waar iedere betoger weer huiswaarts ging.

Veiligheidsmaatregelen
Mede door de verstoorde landelijke vergadering van de KOZP, eveneens in Den Haag, werd de demonstratie intensief begeleid door de politie. Ook de organisatie riep betogers op om niet alleen af te reizen naar en van Den Haag en onderweg hun spandoeken, borden en shirts met leuzen te bedekken.

Pro-zwarte piet-betogers probeerden wel bij de demonstratie te komen, maar tot een confrontatie is het niet gekomen. Onder andere een groep die vanuit Rotterdam wilde komen, is daar op Centraal Station al tegengehouden door de politie. Ook rondom het Koekamp vonden preventieve controle- en fouilleeracties plaats.

Aanhoudingen
Ondanks het ordelijke verloop, zijn er wel enkele aanhoudingen geweest. Op het Plein waren enkele tegenstanders van zwarte piet die door de politie werden gevorderd weg te gaan. Toen ze hier niet aan voldeden zijn ze aangehouden.

Daarnaast is een persoon aangehouden toen deze zich niet kon legitimeren. Deze is na kort verhoor op het bureau weer vrijgelaten.

Ook rondom het Koekamp zijn twee personen aangehouden toen bij legitimatiecontrole bleek dat zij nog openstaande celstraffen hadden staan. Dat heeft de politie aan nieuwssite Regio15 bekend gemaakt.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Uitslaande flatbrand aan Arrheniusweg in Rotterdam

Rotterdam - Woensdagochtend 24 april is een uitslaande brand uitgebroken in een flat aan de Arrheniusweg. Mede omdat...

Aanhouding na melding steekpartij Brede Hilledijk Rotterdam

Rotterdam - Op de Brede Hilledijk is vanavond rond 19.45 uur een melding van een steekpartij geweest. De...

Kind bekneld tussen dakluik van dakterras Maashaven Noordzijde Rotterdam

Rotterdam - Op het dakterras van woningen aan de Maashaven Noordzijde is vanavond rond 17.33 uur een kind...

Beknelling na ongeval op A15 bij Rotterdam, vertraging voor verkeer richting Europoort

Rotterdam - Dinsdagochtend 23 april is de A15 deels afgesloten na een ongeval tussen een vrachtwagen en een...