zaterdag, juni 12, 2021
15.4 C
Rotterdam
zaterdag 12 juni 2021

Rotterdam gaat uitstoot broeikasgassen halveren in tien jaar tijd

Rotterdam – De gemeente Rotterdam heeft vandaag de maatregelen van het Rotterdams Klimaatakkoord gepresenteerd dat de gemeente met meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke organisaties heeft gesloten. In dat akkoord is besloten in tien jaar tijd de uitstoot van broeikasgassen te halveren.

Op dit moment is de gemeente verantwoordelijk voor ruim 20% van de landelijke uitstoot van CO2, voornamelijk door het havengebied. Reden voor het stadsbestuur om samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties om de handen ineen te slaan en een maatregelen op te stellen.

Onder leiding van onafhankelijke voorzitters hebben de deelnemers aan vijf verschillende onderdelen (Haven & Industrie, Gebouwde Omgeving, Mobiliteit, Schone Energie en Consumptie) 49 maatregelen uitgewerkt die zorgen aan de vermindering van de uitstoot.

Keerpunt voor de havenstad
Volgens wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) markeert het Rotterdams klimaatakkoord een keerpunt voor de havenstad: “Van oudsher zijn we een grote vervuiler. Daar willen we voorgoed vanaf. Onze ambitie is om binnen tien jaar koploper duurzaamheid te worden. Met een schone en circulaire economie en de groenste haven van de wereld.”

In het klimaatakkoord staan voorstellen voor grote windparken voor de Rotterdamse kust, het aanleggen van een waterstofnetwerk om de industrie te verduurzamen en het grootschalig isoleren van Rotterdamse woningen.

Kansen verzilveren
De deelnemers aan het Rotterdams Klimaatakkoord willen de transitie van de Rotterdamse economie niet alleen gebruiken voor het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook om nieuwe kansen te creëren. “Dat is misschien wel de grootste winst van het Rotterdams Klimaatakkoord”, zegt wethouder Arno Bonte. “In Rotterdam wordt de noodzaak van de energietransitie niet alleen breed gedragen, maar ook gezien als mogelijkheid om kansen voor extra bedrijvigheid en nieuwe werkgelegenheid te verzilveren.”

Zorgen
Volgens de gemeentelijk onderzoek maakt drie op de vier Rotterdammers zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering. Dat aantal is in de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Rotterdammers maken zich vooral zorgen over de zeespiegelstijging en de gevolgen van klimaatverandering voor planten en dieren.

“Dat is niet verwonderlijk, Rotterdam ligt midden in een rivierdelta en is daarom relatief kwetsbaar voor klimaatverandering. Meer dan duizend Rotterdammers hebben in het afgelopen jaar meegedacht over maatregelen in het Rotterdams klimaatakkoord, waaronder tientallen studenten en scholieren.”

Related Articles

Vrouw aangehouden na mishandeling persfotograaf Zevenkampse ring Rotterdam

0
Rotterdam - De politie heeft vrijdagavond een 19-jarige vrouw aangehouden nadat zij een persfotograaf in...

Hulzen gevonden na schietpartij Cronesteinstraat Rotterdam

0
Rotterdam - In de Cronesteinstraat in Rotterdam heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag...

Grote cokevangst van 449kg tussen mango’s en auto’s in Rotterdamse Haven

0
Rotterdam - De douane heeft in de Rotterdamse Haven in 2 dagen tijd twee flinke...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Politie maakt einde aan feest met 700 man in Kralingse Bos

Politie maakt einde aan feest met 700 man in Kralingse Bos [...]

Persfotograaf geslagen door vrouw op Zevenkampse Ring

Persfotograaf geslagen door vrouw op Zevenkampse Ring [...]

Schietpartij in Overschie; geen gewonden, wel hulzen

Schietpartij in Overschie; geen gewonden, wel hulzen [...]

Groep jongeren veroorzaakt explosie in Hoogvliet

Groep jongeren veroorzaakt explosie in Hoogvliet [...]

Vermiste Ridderkerker in goede gezondheid teruggevonden

Vermiste Ridderkerker in goede gezondheid teruggevonden [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg