Acties van boeren en bouwers in de regio

Date:

Deel bericht:

Regio / Landelijk – Woensdag 18 december voerden de boeren en bouwers weer actie. Ditmaal gebeurde dit op verschillende locaties in het land, waaronder de regio Zuid-Holland.

Gisteravond vond er al een onaangekondigde actie aan in de binnenstad van Den Haag. Terwijl de Eerste Kamer stemde over de spoedwet aanpak stikstof, kwamen de boeren met trekkers en al naar het Binnenhof. Het plein zelf kwamen ze niet op, maar de tractoren werden pontificaal voor de ingang geparkeerd. De wet werd overigens aangenomen, waarmee de bouw weer op gang zou moeten komen.

- Advertisement -

Artikel loopt door onder foto

De acties van vandaag waren wel aangekondigd, maar het was niet bekend waar exact deze acties zouden plaatsvinden. In de regio Zuid-Holland vonden de protesten voornamelijk plaats in Rotterdam, Den Haag en Gouda. Minister Carola Schouten (Landbouw) betreurt de acties van vandaag. Ze vindt het jammer dat de actievoerders toch door zijn gegaan, ondanks het akkoord.


Rotterdam
In Rotterdam werd er vooral actie gevoerd bij de Shell in de Rotterdamse haven (Pernis). De actievoerders kozen deze locatie omdat zij de maatregelen tegen de boeren oneerlijk vinden. Zij vinden dat zij allerlei regels krijgen opgelegd, terwijl de industrie vrijuit gaat.

De acties bij Shell zijn verder rustig verlopen.

Fotograaf: Kevin Schenk

Den Haag
Enkele tientallen actievoerders waren naar Den Haag gekomen. De voertuigen hadden zij geparkeerd langs de Boorlaan (Malieveld). De groep probeerde nog lopend richting de binnenstad te gaan, maar werden – op een eenzame demonstrant na – door de politie tegengehouden.

De actievoerders hebben zich enige tijd opgehouden op de Laan van Raegen en Gorbatsjov nabij het Centraal Station, waar Geert Wilders ze ook nog heeft toegesproken. Halverwege de middag gingen ze terug richting naar de voertuigen, waar ze nog een barbecue hebben gehouden.

Fotograaf: Sebastiaan Barel

Gouda
De actievoerders waren ook naar de binnenstad van Gouda gekomen, waar ze de trekkers neer hadden gezet op het Markt-plein. Gouda staat bekend vanwege de bekende kaasmarkt en de wereldberoemde kaas. Met Gouda willen de actievoerders een signaal afgeven dat hun/de Goudse beroemde producten in gevaar komen als de stikstof- en klimaatmaatregelen te veel druk opvoeren op de boeren.

Ook in Gouda was de sfeer gemoedelijk en zonder incidenten verlopen.

Fotograaf: Remco Gerritsen

Drukke ochtend- en avondspits
De protesten hadden net als bij de eerdere acties gevolgen voor het verkeer. De gehele dag was het drukker op de weg dan gebruikelijk. Tijdens de ochtendspits was er zo’n tweehonderd kilometer file en gedurende de avondspits was dit zelfs ruim vijfhonderd kilometer.

Rijkswaterstaat heeft achter de stoet aangereden, de lengte van files viel uiteindelijk mee. Bij het allereerste boerenprotest afgelopen 1 oktober zorgden de boeren voor de drukste ochtendspits aller tijden.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Vrouw (58) raakt gewond achterin politiebus tijdens transport naar politiebureau

Rotterdam - Een 58-jarige vrouw is woensdagavond gewond geraakt nadat zij na haar aanhouding met een politiebus naar...

Man op heterdaad aangehouden na explosie Maracas Rotterdam-Zevenkamp

Rotterdam - In de nacht van woensdag op donderdag 18 april is een 21-jarige man uit Tilburg op...

Drugslab 5e Industriestraat in Vlaardingen ontmanteld

Vlaardingen - Een groot drugslab in een bedrijfspand aan de 5e Industriestraat in Vlaardingen is woensdag door een...

Politie houdt 18e verdachte aan voor reeks explosies in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag

Rotterdam - Woensdagochtend werd een 19-jarige man uit Wassenaar van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van...