Brandschade door nieuwjaarsvuur? [adv]

Date:

Deel bericht:

Inwoners van Scheveningen en Den Haag zullen slechte herinneringen hebben overgehouden aan de nieuwjaarsvieringen van 2018 naar 2019. Het was landelijk nieuws dat het verbranden van de gebruikelijke brandstapels op het strand van Scheveningen enorm uit de hand liepen. Veel Nederlanders zullen ook het komende oudjaar hun hart vast hebben gehouden en zich afgevraagd hebben hoe ze gedekt zijn bij brandschade.

Wat zijn de vreugdevuren op het Scheveningse strand?

- Advertisement -

Al tientallen jaren is het een traditie dat op oudejaarsnacht op het Scheveningse strand twee grote vreugdevuren worden ontstoken. Dit is niet altijd zonder incidenten geweest. In de beginjaren waren het vooral jongeren die oude kerstbomen ophaalden en hier de brandstapels van maakten. In de jaren 80 zijn er omtrent het bouwen van de vreugdevuren regelmatig rellen geweest waar heuse knokploegen aan te pas kwamen. Sinds de jaren 90 gedoogt de gemeente Den Haag twee vreugdevuren onder strenge regelgeving. Een brandstapel wordt gebouwd op het Noorderstrand door de inwoners van Scheveningen-dorp en een andere brandstapel op het Zuiderstand door de inwoners van Duindorp.


Waarom liep het uit de hand?

In de aanloop naar oudejaarsnacht 2018/2019 ontstond er een competitiesfeer tussen de bouwers van de brandstapels van Scheveningen-dorp en Duindorp. Uiteindelijk ging het erom wie de hoogste brandstapel kon bouwen. Hoewel de Gemeente Den Haag strenge eisen heeft voor het bouwen van brandstapels, bereikte één van de brandstapels een hoogte van 48 meter in plaats van de toegestane hoogte van 35 meter. Toen op oudejaarsavond de vlam erin ging hielpen de weersomstandigheden ook niet mee. Er was windkracht 4, wat overigens aan de standen vrij normaal is. Maar met de aanwezigheid van een enorme toren van vuur ontstond er een vuurkolk die het strand opging. Huizen in Scheveningen en Den haag werden beschadigd, auto’s en fietsen vlogen in de brand en vele mensen hadden last van brandwonden door een rondvliegende vonkenregen.


Hoe werd de schade afgewikkeld?

De opstalverzekering vergelijken is een goede zet geweest van degenen die dit afgelopen jaar in Den Haag en Scheveningen hebben gedaan. Hiermee kan schade aan woningen gedekt worden. Maar veel eigenaren van auto’s en fietsen die in brand vliegen, hebben meer pech. Een auto die door de vonkenregen beschadigd wordt, is enkel gedekt als er een allriskverzekering voor is afgesloten. Voor fietsen kon de schade in de meeste gevallen helemaal niet via een verzekering geclaimd worden. Inwoners van wie schade niet door hun verzekeringen is gedekt, kunnen daarom kosteloos de gemeente Den Haag aansprakelijk stellen.


Hoe verder?

Voor oudejaarsnacht 2020 had de gemeente Den Haag geen vergunningen afgegeven. De vreugdevuren van 2019 keerden dus niet terug. Juist door het weigeren van de vergunningen was de aanloop naar oudejaarsnacht onrustig. Er is dus ook een kans dat in plaats van een vonkenregen, bewoners voortaan last krijgen vandalisme en rellen. Ook dit jaar is de opstalverzekering vergelijken en zeker ook de autoverzekering aan te raden voor de inwoners van Den Haag en Scheveningen.

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Gerelateerd