Tot acht jaar celstraf geëist tegen Albanese bende met drugslabs in centrum Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Midden in de stad exploiteerde de Albanese bende twee cocaïnelabs; één aan de Frederikstraat en één aan de Laan van Meerdervoort. Daaraan kwamen veel giftige stoffen te pas met alle risico’s vandoen voor de omgeving. Vandaag hoorden zes van de acht verdachten celstraffen tot acht jaar tegen zich eisen.

30 juni 2018 kwam de wijkagent poolshoogte nemen aan de Frederikstraat, nadat de verhuurder had gemeld geen goed gevoel te hebben bij zijn nieuwe huurder. Een man deed open, maar ging er op blote voeten vandoor.

- Advertisement -

In de woning trof de politie een drugslab aan voor het wassen, versnijden en persen van cocaïne. Ook vond zij er ruim zestig kilo cocaïne.

Observatie
Kort daarna kwam er via Meld Misdaad Anoniem een tip binnen. Daarin werden twee Albanezen genoemd als eigenaren van het opgerolde lab. Daarop startte de recherche met een camera-observatie op hun woningen aan de Laan van Meerdervoort.

Te zien was hoe dagelijks verschillende mannen met rugzakken en tassen een van de twee panden ingingen en daarna met andere bepakking er weer uitkwamen.

Klapdag
Nadat er ook taps waren geplaatst en een observatieteam was ingezet, was er volgens het OM voldoende bewijs om tot aanhouding over te gaan. Het onderzoek ‘klapte’ op 31 augustus 2018 waarbij zes verdachten werden aangehouden.

Twee wisten er te ontkomen naar België, maar werden daar later alsnog gearresteerd. Eén zit daar vast voor een ander vergrijp, de ander werd uitgeleverd aan Nederland.

Tijdens de klapdag ontdekte de politie in een van de panden aan de Laan van Meerdervoort nog een cocaïnelab met twaalf kilo cocaïne. In een tweede pand aan de Laan van Meerdervoort werd twee kilo cocaïne gevonden en 4,5 liter hennepolie. En in een woning aan de Gedempte Gracht ruim 200.000 euro in contanten.

Illegaal in Nederland
Het OM ziet twee Albanezen van 48 en 32 jaar als de leiders van de groep. Uit tapgesprekken en uitgelezen telefoons blijkt dat zij de anderen instructie gaven. Twee 31-jarige Albanezen lijken naar Nederland te zijn gehaald om in hun labs te werken. Ook een 51-jarige Bulgaar en een 43-jarige Rus waren lid van de bende. En dan was er nog een 42-jarige Nederlander die voor de bende de panden en betalingen regelde.

De officier van justitie benadrukte op zitting dat het merendeel van de verdachten illegaal in Nederland was met als enig doel hier in georganiseerd verband strafbare feiten te plegen: “Ze hebben zich bezig gehouden met grootschalige handel in cocaïne. Waarbij de organisatie zich kennelijk had bekwaamd in het wassen, versnijden en opnieuw persen in kilo’s van grote hoeveelheden cocaïne.”

Strafeis
De officier eist tegen de 48-jarige leider acht jaar cel, tegen de Nederlander zes jaar cel,  tegen de twee  Albanezen die het lab werkten vijftig en veertig maanden cel, tegen de Bulgaar 28 maanden cel en tegen de Rus twee maanden cel.

De zaken tegen de twee Albanezen die naar België ontsnapten, worden later behandeld. Een van hen is de 32-jarige Albanees die het OM als een van de leiders ziet.

- Advertisement -

Gerelateerd