Vier Nederlandse verdachten aangehouden in internationaal mensensmokkelnetwerk

Date:

Deel bericht:

Den Haag, Leiden en Krimpen aan den IJssel – Dinsdag 21 januari heeft de politie vier verdachten aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De mannen werden opgepakt in een onderzoek naar een mensensmokkelnetwerk.

Het onderzoek begon in de zomer van 2018 naar aanleiding van mensensmokkel vanuit Frankrijk naar Engeland. Zo’n zevenhonderd migranten werden op rustplaatsen voor vrachtwagens in koelwagens richting Engeland verstopt of werden vanaf Calais in rubberboten overgevaren. In totaal verdienden de smokkelaars ongeveer vier miljoen euro.

- Advertisement -

Nederlanders betrokken
In het Franse onderzoek doken Nederlandse kentekens op. Een belangrijke tak van het netwerk bleek gevestigd in Den Haag. In verder onderzoek kwamen vier verdachten in beeld uit Den Haag, Krimpen aan den IJssel en Leiden. Bij alle vier de verdachten is na hun aanhouding een doorzoeking geweest. Bij de doorzoekingen werden net als eerder tijdens het onderzoek, meerdere vreemdelingen aangetroffen zonder rechtmatig verblijf.

Twee mannen, een 36-jarige man uit Krimpen aan den IJssel en een 51-jarige Hagenaar, bleken direct betrokken te zijn geweest bij het faciliteren van de smokkel. Zo zou een van hen een rubberen boot hebben gekocht die vervolgens vanuit Calais werd gebruikt. Twee andere verdachten, een 39-jarige man uit Den Haag en een 42-jarige man uit Leiden, worden verdacht van het smokkelen van migranten naar Nederland.

Berechting
De 36-jarige verdachte uit Krimpen aan den IJssel en de 51-jarige verdachte uit Den Haag zullen worden uitgeleverd aan Frankrijk. De andere twee verdachten uit Den Haag en Leiden zullen in Nederland worden berecht.

Geld overdracht
Tijdens het onderzoek kwamen ook aanwijzingen naar voren dat een 36-jarige man uit De Lier zich zou bezighouden met Hawala bankieren. Dat is een vorm van ondergronds bankieren, buiten zicht van de overheid, die in Nederland strafbaar is. Mogelijk werd via deze Hawala bankier ook het geld voor de mensensmokkel overgedragen.

In de twee belwinkels van deze man is al op dinsdag 14 januari onderzoek gedaan door de afdeling FINEC van de politie Den Haag. Daar zijn onder meer telefoons en usb-sticks in beslag genomen. De man is niet aangehouden, er zal later worden beslist of hij wordt vervolgd. Verder onderzoek aan de telefoons en gegevensdragers moet eerst uitwijzen of de man zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan witwassen ten behoeve van mensensmokkel.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Rijksweg A15 bij Barendrecht deels afgesloten na ongeval

Barendrecht - Maandag 18 maart is de hoofdbaan van de Rijksweg A15 in één rijrichting rond het middaguur...

Brandweer blust kleine brand in meterkast Digna Johannaweg Hoogvliet

Digna Johannaweg, Hoogvliet Rotterdam - Zondagmiddag 17 maart rond 17.41 uur is er brand uitgebroken in een woning....

Dode na steekpartij in woning Brautigamstraat Rotterdam

Rotterdam - Bij een steekpartij in een woning aan de Brautigamstraat in Rotterdam-Feijenoord is zaterdagmorgen een man om...

Rookontwikkeling na kortsluiting in woning Aida Capelle aan den Ijssel

Capelle aan den IJssel - De brandweer is vrijdagmiddag met meerdere wagens uitgerukt voor een melding van een...