zondag, juni 20, 2021
17.5 C
Rotterdam
zondag 20 juni 2021

Vier Nederlandse verdachten aangehouden in internationaal mensensmokkelnetwerk

Den Haag, Leiden en Krimpen aan den IJssel – Dinsdag 21 januari heeft de politie vier verdachten aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De mannen werden opgepakt in een onderzoek naar een mensensmokkelnetwerk.

Het onderzoek begon in de zomer van 2018 naar aanleiding van mensensmokkel vanuit Frankrijk naar Engeland. Zo’n zevenhonderd migranten werden op rustplaatsen voor vrachtwagens in koelwagens richting Engeland verstopt of werden vanaf Calais in rubberboten overgevaren. In totaal verdienden de smokkelaars ongeveer vier miljoen euro.

Nederlanders betrokken
In het Franse onderzoek doken Nederlandse kentekens op. Een belangrijke tak van het netwerk bleek gevestigd in Den Haag. In verder onderzoek kwamen vier verdachten in beeld uit Den Haag, Krimpen aan den IJssel en Leiden. Bij alle vier de verdachten is na hun aanhouding een doorzoeking geweest. Bij de doorzoekingen werden net als eerder tijdens het onderzoek, meerdere vreemdelingen aangetroffen zonder rechtmatig verblijf.

Twee mannen, een 36-jarige man uit Krimpen aan den IJssel en een 51-jarige Hagenaar, bleken direct betrokken te zijn geweest bij het faciliteren van de smokkel. Zo zou een van hen een rubberen boot hebben gekocht die vervolgens vanuit Calais werd gebruikt. Twee andere verdachten, een 39-jarige man uit Den Haag en een 42-jarige man uit Leiden, worden verdacht van het smokkelen van migranten naar Nederland.

Berechting
De 36-jarige verdachte uit Krimpen aan den IJssel en de 51-jarige verdachte uit Den Haag zullen worden uitgeleverd aan Frankrijk. De andere twee verdachten uit Den Haag en Leiden zullen in Nederland worden berecht.

Geld overdracht
Tijdens het onderzoek kwamen ook aanwijzingen naar voren dat een 36-jarige man uit De Lier zich zou bezighouden met Hawala bankieren. Dat is een vorm van ondergronds bankieren, buiten zicht van de overheid, die in Nederland strafbaar is. Mogelijk werd via deze Hawala bankier ook het geld voor de mensensmokkel overgedragen.

In de twee belwinkels van deze man is al op dinsdag 14 januari onderzoek gedaan door de afdeling FINEC van de politie Den Haag. Daar zijn onder meer telefoons en usb-sticks in beslag genomen. De man is niet aangehouden, er zal later worden beslist of hij wordt vervolgd. Verder onderzoek aan de telefoons en gegevensdragers moet eerst uitwijzen of de man zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan witwassen ten behoeve van mensensmokkel.

Related Articles

Schietpartij op de ‘s-Gravendijkwal in Rotterdam

0
Rotterdam - Een man is vrijdagavond gewond geraakt na een schietpartij in een avondwinkel aan...

Brandweer rukt uit voor broei in hooibalen Bernisse Spuidijk Simonshaven

0
De brandweer is vanavond iets voor half 8 opgeroepen voor een melding brandgerucht aan de...

Man overvalt Kiosk met mes Blaak Rotterdam

0
Rotterdam - Een man heeft zaterdag een stationskiosk aan de Blaak in Rotterdam overvallen. De...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Mulder: 'Er zit veel wijsheid bij de Feyenoord-supporters'

Mulder: 'Er zit veel wijsheid bij de Feyenoord-supporters' [...]

'Dit nieuwe Feyenoord-stadionplan breekt de familie af'

'Dit nieuwe Feyenoord-stadionplan breekt de familie af' [...]

Artsen van Maasstad geven vaccininfo op Afrikaandermarkt

Artsen van Maasstad geven vaccininfo op Afrikaandermarkt [...]

Politie zoekt getuigen ontvoering in Barendrecht en op Zuid

Politie zoekt getuigen ontvoering in Barendrecht en op Zuid [...]

Verkeersactie in Ommoord; politie schrijft 81 bekeuringen

Verkeersactie in Ommoord; politie schrijft 81 bekeuringen [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
7,983VolgersVolg