zondag, juni 20, 2021
17.5 C
Rotterdam
zondag 20 juni 2021

Levenslicht monument onthuld door burgemeester Martijn Vroom (video)

Krimpen aan den IJssel – Op 27 januari heeft burgemeester Martijn Vroom samen met de kindergemeenteraad en het bestuur van Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel het lichtkunstwerk Levenslicht onthuld. In aanwezigheid van het Comité 4 en 5 mei, de gemeenteraad, de kindergemeenteraad en het bestuur van Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel is het lichtkunstwerk ontstoken. Het Levenslicht maakt onderdeel uit van het indrukwekkende Holocaustmonument van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. 

Auschwitz is 75 jaar geleden bevrijd

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om inwoners van de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door Daan Roosegaarde.

Bij onthulling lichtkunstwerk Krimpense slachtoffers herdacht

Tijdens de oorlog werden in 210 Nederlandse gemeenten mensen weggevoerd en vermoord. Deze gemeenten hebben delen van dit monument gekregen in de vorm van lichtgevende stenen. Ook vanuit Krimpen aan den IJssel werden mensen verraden en weggevoerd. “Daar zitten wrange verhalen achter,” zegt burgemeester Martijn Vroom. “Die verhalen moeten we toch niet onder stoelen of banken steken.” Oud-wethouder en ereburger Ben van Veen heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan. De heer van Veen vertelde de genodigden over de Krimpense slachtoffers. Door de ernst van deze geschiedenis is het noodzakelijk dat alle generaties, jong en oud, blijven herdenken met elkaar.

Lichtkunstwerk ligt tot en met 2 februari bij het streekmuseum

Het lichtkunstwerk Levenslicht is tot en met 2 februari te bezichtigen op het voorterrein van Streekmuseum Krimpenerwaard. Het kunstwerk is vanaf de openbare weg te zien. Het kunstwerk van dichtbij bekijken is mogelijk tijdens de openingstijden van het streekmuseum. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.

 

Tekst : gemeente Krimpen aan den IJssel Foto : Jan Kok Video : Jeroen van Zomeren

Related Articles

Schietpartij op de ‘s-Gravendijkwal in Rotterdam

0
Rotterdam - Een man is vrijdagavond gewond geraakt na een schietpartij in een avondwinkel aan...

Brandweer rukt uit voor broei in hooibalen Bernisse Spuidijk Simonshaven

0
De brandweer is vanavond iets voor half 8 opgeroepen voor een melding brandgerucht aan de...

Man overvalt Kiosk met mes Blaak Rotterdam

0
Rotterdam - Een man heeft zaterdag een stationskiosk aan de Blaak in Rotterdam overvallen. De...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Mulder: 'Er zit veel wijsheid bij de Feyenoord-supporters'

Mulder: 'Er zit veel wijsheid bij de Feyenoord-supporters' [...]

'Dit nieuwe Feyenoord-stadionplan breekt de familie af'

'Dit nieuwe Feyenoord-stadionplan breekt de familie af' [...]

Artsen van Maasstad geven vaccininfo op Afrikaandermarkt

Artsen van Maasstad geven vaccininfo op Afrikaandermarkt [...]

Politie zoekt getuigen ontvoering in Barendrecht en op Zuid

Politie zoekt getuigen ontvoering in Barendrecht en op Zuid [...]

Verkeersactie in Ommoord; politie schrijft 81 bekeuringen

Verkeersactie in Ommoord; politie schrijft 81 bekeuringen [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
7,983VolgersVolg