Grote handhavingsactie in wijken Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Donderdag 6 februari hebben meerdere diensten gezamenlijk een grote handhavingsactie gehouden in de Haagse wijken Bouwlust en Vrederust. De diensten trokken signalen na van bewoners, ondernemers en professionals over overlast, misstanden en mogelijke criminaliteit. Dit soort acties is bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren.

bij de controles deden verschillende diensten mee, namelijk de politie, brandweer, HTM, belastingzaken en Rijksbelastingdienst, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), netbeheerder Stedin en diverse teams van de gemeente.

- Advertisement -

Woningcontroles
De Haagse Pandbrigade controleerde vijftien woningen waarbij een aantal misstanden zijn geconstateerd. In één woning is een hennepkwekerij met ongeveer 200 planten aangetroffen. Deze is direct ontmanteld en de politie doet verder onderzoek.

Ook heeft de Haagse Pandbrigade bij acht woningen te hoge huurprijzen aangetroffen, waarbij de hoogste huur € 2400 voor 86 m2 was. Het Huurteam gaat aan de slag met deze zaken. Van twintig personen wordt het adres onderzocht, omdat zij niet ingeschreven stonden op het adres, maar er vermoedelijk wel wonen.

Artikel loopt door onder foto

Bron foto: Gemeente Den Haag

Integrale Verkeerscontrole
De politie controleerde samen met de Rijksbelastingdienst, belastingzaken, brandweer en het gemeentelijk parkeerteam honderden voertuigen uit de wijk. Belastingzaken van de gemeente heeft voor € 10.625 aan niet betaalde belastingen geïnd. Aan de belastingdienst is ter plaatse € 2.069 betaald aan openstaande belastingschulden. In totaal zijn tien voertuigen in beslag genomen.

De politie heeft tientallen voertuigen gecontroleerd, waarbij ze zeventien boetes heeft opgelegd voor bijvoorbeeld rijden zonder rijbewijs of verzekering, scooters die niet in orde zijn en het overtreden van de verkeersregels. In totaal zijn drie mensen aangehouden, waarvan één gezocht werd omdat hij nog een maand een celstraf moest uitzitten.

Horecacontroles
Het handhavingsteam van de gemeente, de politie en Stedin bezochten zeventien horecazaken, waarvan veertien ondernemingen in orde waren. Bij de overige ondernemingen zijn verschillende overtredingen aangetroffen, zoals de afname van energie die niet in orde was. Bij twee ondernemingen is de hygiëne vermoedelijk niet in orde. Dit wordt gemeld bij de NVWA, zodat zij dit verder kunnen controleren.

Controle openbaar vervoer
De controleurs van de HTM hebben op tram 4 gecontroleerd of passagiers hun reis hadden betaald. Bij dertig personen was dat niet het geval. Zij hebben een boete van € 55 gekregen.

Wijkhandhaving
Een groot team van handhaving is in de wijk op pad gegaan om overlast en vervuiling aan te pakken. Zij hebben 32 fietsers beboet voor het fietsen op de stoep. Er is een boeterapport uitgedeeld aan twee ondernemers omdat zij hun bedrijfsafval niet in orde hebben. Daarnaast heeft het team zeventien auto’s bekeurd voor verkeerd parkeren.

Bewoners positief over actie
Volgens de gemeente waren de bewoners erg enthousiast over de actie en werd deze positief ontvangen. De gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. De gemeente is blij dat bewoners zich ook goed inzetten voor de buurt. Overlastgevers en criminelen gaan eerder weg als ze merken dat bewoners opkomen voor hun buurt.

- Advertisement -

Gerelateerd