maandag, oktober 26, 2020

OM eist jarenlange celstraffen tegen vier verdachten van heroïnesmokkel

Vier verdachten uit Rotterdam, Bergschenhoek en Rijswijk hebben vandaag lange celstraffen tegen zich horen eisen voor de invoer van een partij heroïne naar Nederland. De hoogste strafeis was acht jaar en negen maanden.

De partij drugs waren verstopt in een grote lading handdoeken uit Pakistan. De vier mannen worden verdacht voor de smokkel en de voorbereidingshandelingen daartoe. Het gaat om twee mannen van 48 en 54 jaar die woonachtig zijn in Rotterdam, een 27-jarige man met woonplaats Bergschenhoek en een 51-jarige man uit Rijswijk.

Onderzoek
Op 2 september 2019 volgt een observatieteam van de politie de 54-jarige verdachte wanneer hij met zijn vrachtwagen naar de haven van Antwerpen rijdt en een oplegger met container ophaalt. Met het observatieteam in zijn kielzog rijdt hij weer de Nederlandse grens over. Kort daarvoor heeft de Nederlandse politie van de Belgische autoriteiten informatie ontvangen dat deze specifieke container in Engeland is gecontroleerd. De Douane aldaar trof 1297 kilo heroïne aan in de container in dozen met handdoeken. De Engelse Douane haalt de heroïne eruit en plaatst zes grammen terug en geeft de container weer vrij.

De bestemming van de container is oorspronkelijk Schiphol, maar opvallend is dat de Rotterdammer met de vrachtwagen, oplegger met container anders dan dus op de vrachtbrief prijkt naar het adres van een loods in Bergschenhoek rijdt. De loods is van een bedrijf in grondwerkzaamheden. Een van beide officieren van justitie vandaag op zitting: “Niet het meest aangewezen bedrijf om een grote partij handdoeken uit Pakistan te ontvangen.”

Arrestaties
De politie observeert hoe aan het eind van de ochtend de vrachtwagen met oplegger parkeert op het terrein van de loods en de verdachten er geleidelijk aan samenkomen. Iets na het middaguur grijpt een arrestatieteam in en arresteert de twee Rotterdammers en Rijswijker. Twee van hen worden tijdens het uithalen van de heroïne op heterdaad aangehouden. Ook treft de politie een opengesneden getapet (dummy)pakketje aan evenals het teruggeplaatste monster.

Hoewel de 27-jarige verdachte niet bij het uithalen van de heroïne was, achten de officieren van justitie bewezen dat ook hij wetenschap en betrokkenheid had bij de invoer van de harddrug. Uit op zijn iPhone aangetroffen foto’s van chats via een encryptietelefoon over diverse transporten, is zijn betrokkenheid bij meerdere transporten gebleken. Daarover diende kennelijk afgeschermd gecommuniceerd te worden.

Doorzoekingen
Bij doorzoekingen van de huizen van de verdachten en dat in Delft van de vriendin van een van de verdachten zijn grote hoeveelheden geld (duizenden euro’s) en soft- en harddrugs aangetroffen en in beslag genomen.  Bij één verdachte werden bovendien valse bankbiljetten van 500 euro aangetroffen waarop het watermerk ontbreekt. Het OM meent dat ten aanzien van twee verdachten sprake is van een witwasverdenking daar geen legale herkomst voor het geld is gevonden.


Strafeis
Het OM eiste als volgt: tegen de 27-jarige verdachte 8 jaar en 6 maanden. Ook werd een ontnemingsvordering tegen hem aangekondigd. Het OM eiste tegen de 54-jarige Rotterdammer 8 jaar 9 maanden en verbeurdverklaring van 18.000 euro. Zijn 48-jarige stadsgenoot hoorde 6 jaar en 8 maanden tegen zich eisen en een verbeurdverklaring van 9.990 euro. De man uit Rijswijk moet als het aan het OM ligt volgens de strafeis 8 jaar en 9 maanden de gevangenis in. 705 euro is in zijn geval verbeurd verklaard.

De rechtbank doet op 5 maart uitspraak.

Related Articles

Politie bereidt zich voor op bijzonder Oud en Nieuw: “Jaarwisseling in alle opzichten anders dan anders”

De politie bereidt zich voor op een bijzonder oud en nieuw. Met ingang van dit jaar geldt het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Daar...

26-jarige Zoetermeerder aangehouden na aantreffen overleden persoon in Haagse woning

Zoetermeer, Den Haag - Zondag 25 oktober heeft de politie een 26-jarige man uit Zoetermeer aangehouden, nadat in Den Haag in een woning aan...

Slachtoffer steekpartij Spijkenisse nog altijd in levensgevaar

Spijkenisse - De politie tast nog altijd in het donker over het steekincident vorige week op het Salamanderveen. Het 25-jarige slachtoffer uit het Belgische...

Laatste Nieuws

Politie bereidt zich voor op bijzonder Oud en Nieuw: “Jaarwisseling in alle opzichten anders dan anders”

De politie bereidt zich voor op een bijzonder oud en nieuw. Met ingang van dit jaar geldt het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Daar...

26-jarige Zoetermeerder aangehouden na aantreffen overleden persoon in Haagse woning

Zoetermeer, Den Haag - Zondag 25 oktober heeft de politie een 26-jarige man uit Zoetermeer aangehouden, nadat in Den Haag in een woning aan...

Slachtoffer steekpartij Spijkenisse nog altijd in levensgevaar

Spijkenisse - De politie tast nog altijd in het donker over het steekincident vorige week op het Salamanderveen. Het 25-jarige slachtoffer uit het Belgische...

Explosief materiaal in woning Schutskampstraat Den Bosch

Den Bosch - De politie heeft zondagavond een geheel appartementencomplex aan de  Schutskampstraat in Den Bosch ontruimd. Het gaat om 27 woningen en een...

Man met mes overvalt supermarkt Voorschoterlaan Rotterdam

Rotterdam - Een man met een mes heeft zondagavond de Spar aan de Voorschoterlaan in Rotterdam overvallen. Hij ging de winkel binnen en bedreigde...

Stay Connected

9,065FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg