Jarenlange celstraf geëist tegen Haagse wapenhandelaar

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een celstraf van vijf jaar geëist tegen een 39-jarige Hagenaar die zich volgens het OM jarenlang bezig hield met wapenhandel.

De zaak kwam aan het licht toen hij in 2019 werd aangehouden voor huiselijk geweld. In huis werd toen een vuurwapen gevonden en op zijn telefoon vond de politie informatie die deed vermoeden dat hij te maken had met wapenhandel. Daarop werd een onderzoek gestart.

- Advertisement -

Zowel op de telefoon die toen in beslag werd genomen, als op zijn nieuwe telefoon is bewijs gevonden. Er is een grote hoeveelheid app-gesprekken die gaan over de aankoop en verkoop van vuurwapens. Kennelijk was de verdachte een soort tussenpersoon, een ‘wapenmakelaar’.

Foto’s
De verdachte stelt dat de gesprekken niet gaan over de handel in wapens, maar in drugs – wat overigens ook strafbaar feit zou zijn. Maar met die verklaring gaat het Openbaar Ministerie niet mee. Er zijn meerdere gesprekken waarin foto’s van wapens worden gewisseld en waarbij passende prijzen worden besproken.

Het lijkt er niet op dat verdachte zelf over een arsenaal aan wapens beschikte, maar wel dat hij verkopers en kopers aan elkaar wist te koppelen. Hij deed dit zo frequent, dat over een gewoonte kan worden gesproken, aldus het OM.

Wapens op straat
De samenleving heeft in toenemende mate te maken gebruik van vuurwapens op straat, voor de meest afgrijselijke delicten. ‘Degenen die dit faciliteren, zijn een onmisbare schakel,’ zei de officier van justitie op zitting. ‘Dat maakt dit een ernstig strafbaar feit.’

Dat dit niet zomaar een theorie is, blijkt uit een schietpartij in mei 2019 op straat in Den Haag. Na de schietpartij is een vuurwapen veiliggesteld door de politie, met een serienummer en kenmerken zoals beschadigingen, waarover in de chats van verdachte wordt gesproken. Hieruit blijkt dat hij daadwerkelijk beschikking had over vuurwapens die zijn gebruikt bij strafbare feiten.

Strafeis
Het Openbaar Ministerie heeft de rechters gevraagd om verdachte een gevangenisstraf van vijf jaar op te leggen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Drugslab 5e Industriestraat in Vlaardingen ontmanteld

Vlaardingen - Een groot drugslab in een bedrijfspand aan de 5e Industriestraat in Vlaardingen is woensdag door een...

Politie houdt 18e verdachte aan voor reeks explosies in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag

Rotterdam - Woensdagochtend werd een 19-jarige man uit Wassenaar van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van...

Overvallers slaan op de vlucht na mislukte overval Oudendijk Rotterdam

Rotterdam Dinsdag aan het eind van de middag heeft er een overval plaatsgevonden. De overval werd gepleegd door twee...

Twee Rotterdammers (17 en 28) aangehouden voor explosiedreiging bij woning in Den Haag

Den Haag, Rotterdam - Dinsdagochtend 16 april zijn twee Rotterdammers van 28 en 17 jaar oud aangehouden in...