dinsdag, juli 27, 2021
21.6 C
Rotterdam
dinsdag 27 juli 2021

Storingen in nieuw communicatiesysteem brengt hulpverleners en hulpverlening in gevaar

Begin dit jaar werd het communicatienetwerk (C2000) van de hulpdiensten vernieuwd. Zoals gebruikelijk bij technologische ontwikkelingen bij de overheid verloopt dit niet geheel volgens plan. Sinds de intrede van het nieuwe systeem zijn er veelvuldig storingen en komen hierbij zelfs hulpverleners in gevaar, doordat zij geen contact kunnen krijgen met collega’s of de meldkamer.

Enkele nachten terug nog werd de ernst van de storingen maar als te duidelijk toen een agent werd aangevallen. Een agent werd in Tilburg plots belaagd door een verdachte en moest ‘flink vechten’ om zich te verdedigen. Contact krijgen via de portofoon werkte meermaals niet. Ook de noodknop op de portofoon werkte tot twee keer toe niet.

ACP: “Dit is niet uit te leggen aan politiecollega’s”
Sinds de invoering eind januari heeft ook politiebond ACP al meermaals aan de bel getrokken na meerdere meldingen van agenten. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: “Kinderziektes in nieuwe systemen komen vaak voor. Toch is dit niet uit te leggen aan politiecollega’s die al meer dan tien jaar problemen ervaren met C2000. Dit is immers de life-line van collega’s op straat en de meldkamer. Daar moeten zij blindelings op kunnen vertrouwen.”

Volgens het ACP heeft de vakbond van agenten door het hele land verhalen gehoord hoe de portofoons slecht en geen bereik hebben en hoe apparatuur soms uitvalt. In sommige gevallen hebben agenten zelf 112 moeten bellen, omdat hun portofoons niet werkten.

“Collega’s op straat en collega’s op de meldkamer hebben al een hoge werkdruk. Zij ervaren nu een extra druk om gewoon hun werk te doen doordat zij daarin worden gehinderd door het haperen van het C2000-netwerk en de apparatuur. Onze collega’s op de meldkamers zien dat zij hierdoor de veiligheid van collega’s op straat niet kunnen garanderen.”, aldus het ACP.

Onderzoek
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft inmiddels de Tweede Kamer ingelicht over de problemen en heeft aangegeven een onderzoek te zijn gestart.

Vanuit Nieuws op Beeld hebben we de politie gevraagd hoe vaak het is voorgekomen dat er storingen zijn geweest en hoeveel incidenten er zijn geweest dat agenten in nood niet in staat waren contact te krijgen met collega’s of de meldkamer. Ook hebben we gevraagd of er gewerkt wordt aan een oplossing voor de korte termijn. De politie heeft tot op heden nog geen antwoord gegeven op onze vragen.

Related Articles

Woning aan Persoonskade in Rotterdam beschoten; Politie zoekt getuigen

0
Rotterdam - Op 26 juli is een woning aan de Persoonskade in Rotterdam beschoten. De...

Slachtoffer schietincident Schiedam overleden; Twee verdachten aangehouden

0
Schiedam - Het slachtoffer dat maandagmiddag werd neergeschoten op de Loeffstraat in Schiedam, is overleden...

Politie op zoek naar vermiste 13-jarige Chaheny

0
De politie is op zoek naar de 13-jarige Chaheny, ze is op 24-07 weggegaan van...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Slachtoffer van Schiedamse schietpartij alsnog overleden

Slachtoffer van Schiedamse schietpartij alsnog overleden [...]

Woning beschoten op Rotterdam-Zuid

Woning beschoten op Rotterdam-Zuid [...]

Rotterdams meisje van 13 jaar al drie dagen vermist

Rotterdams meisje van 13 jaar al drie dagen vermist [...]

Oprichter Kees Veldboer Ambulance Wens onverwacht overleden

Oprichter Kees Veldboer Ambulance Wens onverwacht overleden [...]

Koopgoot wordt even ‘Koopsloot’ in binnenstad Rotterdam

Koopgoot wordt even ‘Koopsloot’ in binnenstad Rotterdam [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,004VolgersVolg