Drie weken celstraf en taakstraf voor misbruikende Rotterdamse atletiektrainer

Date:

Deel bericht:

De rechtbank in Dordrecht heeft vandaag een 59-jarige man uit Rotterdam veroordeeld tot een celstraf van 18 dagen en een taakstraf van 180 uur. Als hij de komende drie jaar nog een keer in de fout gaat, moet hij alsnog een celstraf van 162 dagen uitzitten. De verdachte moet zich verplicht verder laten behandelen en zich laten begeleiden. Ook mag hij gedurende drie jaar geen minderjarigen trainen of coachen.

De man was jarenlang actief als atletiektrainer. De rechtbank acht bewezen dat hij als trainer zich aan grensoverschrijdend gedrag schuldig gemaakt door tijdens een massage de borsten van een pupil aan te raken terwijl hij op haar zat. Daarnaast is vast komen te staan dat de trainer tijdens het oefenen van starts twee pupillen bij de heupen heeft vastgepakt en zijn penis tegen de billen van die pupillen heeft geduwd.

- Advertisement -

Ook zou de verdachte één van zijn pupillen hebben getongzoend en een hand op haar bil hebben gelegd. Uit het dossier is daarvoor niet voldoende bewijs naar voren gekomen. De verdachte wordt van deze verdenking vrijgesproken.

Misbruik van positie
De verdachte stond bekend als een zeer vakkundig en betrokken trainer. Binnen de atletiekvereniging was volgens meerdere getuigen sprake van een vriendschappelijk en ongedwongen (fysiek) contact tussen de verdachte en de atleten.

Binnen die cultuur heeft de verdachte, enkel en alleen ten behoeve van zijn seksuele verlangens, herhaaldelijk grensoverschrijdend en ontuchtig gehandeld. Daarmee heeft hij zijn positie en aanzien binnen de atletiekwereld misbruikt. Keer op keer heeft hij ook het door de slachtoffers, ouders en de atletiekvereniging in hem gestelde vertrouwen geschaad, zo oordeelt de rechtbank.

Onaanvaardbare inbreuk
Met zijn handelen heeft de verdachte een onaanvaardbare inbreuk gemaakt op de lichamelijke en psychische integriteit van zijn pupillen. De rechtbank weegt zwaar op het grote leeftijdsverschil. Minderjarigen zijn juist vanwege hun leeftijd niet altijd in staat de juistheid en de gevolgen van hun handelen te overzien. In het bijzonder bij gedragingen die niet bij hun leeftijd passen, zoals seksuele handelingen.

Uit het op de zitting uitgeoefende spreekrecht en de voorgelezen schriftelijke slachtofferverklaringen is duidelijk naar voren gekomen hoezeer de slachtoffers zijn getroffen door het door de verdachte gepleegde misbruik. Aan de slachtoffers van de bewezen verklaarde feiten heeft de rechtbank schadevergoedingen toegekend.

- Advertisement -

Gerelateerd