zaterdag, mei 8, 2021
10 C
Rotterdam
zaterdag 8 mei 2021

Twee jaar cel voor oud-topman Vestia

De rechtbank Rotterdam heeft een oud-topman van woningcorporatie Vestia veroordeeld tot 24 maanden cel. Twee weken geleden had de officier van justitie 42 maanden geëist. Ook mag de verdachte vier jaar lang geen bestuurder zijn van een rechtspersoon. De rechtbank acht bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrift, verduistering, diefstal en witwassen.

De verdachte heeft zich in een tijdsbestek van ongeveer tien jaar schuldig gemaakt aan de verduistering van in totaal ruim 1,7 miljoen euro toebehorende aan de Stichting HASA waarvan de verdachte bestuurder was. De stichting is indertijd door de verdachte opgericht en heeft als doel het bevorderen van de sociale woninghuisvesting in Zuid-Afrika. De inkomsten van de stichting bestonden voor een groot deel uit schenkingen en leningen van (Nederlandse) woningcoöperaties.

Luxe artikelen en schikking
De verdachte, die al beschikte over een riant inkomen, heeft geld uit de stichting verduisterd en besteed aan privédoeleinden, waaronder luxeartikelen. Ook heeft hij het geld gebruikt om de schikking te financieren die hij met Vestia was overeengekomen.

De verdachte heeft hiermee niet alleen financiële schade toegebracht aan de Stichting HASA, maar ook het vertrouwen dat gesteld moet kunnen worden in personen die als beheerder van een stichting optreden, in ernstige mate geschonden, zo oordeelde de rechtbank.

Verder acht de rechtbank bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal van onder andere slijpschijven en ledlampen bij een bouwmarkt.

Openheid van zaken en geld terugbetaald
Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat  de verdachte het totale geleden nadeel van de Stichting HASA van ruim 2,4 miljoen euro inclusief rente inmiddels volledig heeft terugbetaald. Daarnaast heeft de rechtbank bij het bepalen van de strafmaat er rekening mee gehouden dat de verdachte, die ernstig ziek is, met zijn verklaring tijdens de zitting openheid van zaken heeft gegeven en schoon schip heeft willen maken. Maar vooral vanwege de ernst van de feiten vindt de rechtbank een kortere gevangenisstraf dan die zij heeft opgelegd niet passend.

Related Articles

Amsterdammer (21) aangehouden voor serie explosies in Rotterdam

0
Rotterdam - Politieonderzoek leidde vrijdagvanavond naar een verdachte die in verband wordt gebracht met een...

Vrachtwagen kantelt op Reewegviaduct A15 Rotterdam

0
Rotterdam - Op het Reewegviaduct boven de A15 in Rotterdam is vrijdagavond rond 21.00 uur...

Dode en gewonden na ernstig ongeval A20 Schiedam (video)

0
Schiedam - Bij een ernstig auto-ongeluk op de A20 ter hoogte van Schiedam is vrijdagavond...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Vrachtwagen met container kantelt op A15 bij Charlois

Vrachtwagen met container kantelt op A15 bij Charlois [...]

Politie pakt Amsterdammer (21) voor explosies in Rotterdam

Politie pakt Amsterdammer (21) voor explosies in Rotterdam [...]

Weer een mooie dag voor terrassen in Witte de With

Weer een mooie dag voor terrassen in Witte de With [...]

Nieuwe Primark al even open, maar het blijft druk

Nieuwe Primark al even open, maar het blijft druk [...]

Ziekenhuizen kunnen zorg voor Songfestival niet garanderen

Ziekenhuizen kunnen zorg voor Songfestival niet garanderen [...]

Stay Connected

9,383FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg