dinsdag, juli 27, 2021
21.6 C
Rotterdam
dinsdag 27 juli 2021

Twee jaar cel voor oud-topman Vestia

De rechtbank Rotterdam heeft een oud-topman van woningcorporatie Vestia veroordeeld tot 24 maanden cel. Twee weken geleden had de officier van justitie 42 maanden geëist. Ook mag de verdachte vier jaar lang geen bestuurder zijn van een rechtspersoon. De rechtbank acht bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrift, verduistering, diefstal en witwassen.

De verdachte heeft zich in een tijdsbestek van ongeveer tien jaar schuldig gemaakt aan de verduistering van in totaal ruim 1,7 miljoen euro toebehorende aan de Stichting HASA waarvan de verdachte bestuurder was. De stichting is indertijd door de verdachte opgericht en heeft als doel het bevorderen van de sociale woninghuisvesting in Zuid-Afrika. De inkomsten van de stichting bestonden voor een groot deel uit schenkingen en leningen van (Nederlandse) woningcoöperaties.

Luxe artikelen en schikking
De verdachte, die al beschikte over een riant inkomen, heeft geld uit de stichting verduisterd en besteed aan privédoeleinden, waaronder luxeartikelen. Ook heeft hij het geld gebruikt om de schikking te financieren die hij met Vestia was overeengekomen.

De verdachte heeft hiermee niet alleen financiële schade toegebracht aan de Stichting HASA, maar ook het vertrouwen dat gesteld moet kunnen worden in personen die als beheerder van een stichting optreden, in ernstige mate geschonden, zo oordeelde de rechtbank.

Verder acht de rechtbank bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal van onder andere slijpschijven en ledlampen bij een bouwmarkt.

Openheid van zaken en geld terugbetaald
Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat  de verdachte het totale geleden nadeel van de Stichting HASA van ruim 2,4 miljoen euro inclusief rente inmiddels volledig heeft terugbetaald. Daarnaast heeft de rechtbank bij het bepalen van de strafmaat er rekening mee gehouden dat de verdachte, die ernstig ziek is, met zijn verklaring tijdens de zitting openheid van zaken heeft gegeven en schoon schip heeft willen maken. Maar vooral vanwege de ernst van de feiten vindt de rechtbank een kortere gevangenisstraf dan die zij heeft opgelegd niet passend.

Related Articles

Woning aan Persoonskade in Rotterdam beschoten; Politie zoekt getuigen

0
Rotterdam - Op 26 juli is een woning aan de Persoonskade in Rotterdam beschoten. De...

Slachtoffer schietincident Schiedam overleden; Twee verdachten aangehouden

0
Schiedam - Het slachtoffer dat maandagmiddag werd neergeschoten op de Loeffstraat in Schiedam, is overleden...

Politie op zoek naar vermiste 13-jarige Chaheny

0
De politie is op zoek naar de 13-jarige Chaheny, ze is op 24-07 weggegaan van...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Slachtoffer van Schiedamse schietpartij alsnog overleden

Slachtoffer van Schiedamse schietpartij alsnog overleden [...]

Woning beschoten op Rotterdam-Zuid

Woning beschoten op Rotterdam-Zuid [...]

Rotterdams meisje van 13 jaar al drie dagen vermist

Rotterdams meisje van 13 jaar al drie dagen vermist [...]

Oprichter Kees Veldboer Ambulance Wens onverwacht overleden

Oprichter Kees Veldboer Ambulance Wens onverwacht overleden [...]

Koopgoot wordt even ‘Koopsloot’ in binnenstad Rotterdam

Koopgoot wordt even ‘Koopsloot’ in binnenstad Rotterdam [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,004VolgersVolg