maandag, maart 1, 2021

Twee jaar cel voor oud-topman Vestia

De rechtbank Rotterdam heeft een oud-topman van woningcorporatie Vestia veroordeeld tot 24 maanden cel. Twee weken geleden had de officier van justitie 42 maanden geëist. Ook mag de verdachte vier jaar lang geen bestuurder zijn van een rechtspersoon. De rechtbank acht bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrift, verduistering, diefstal en witwassen.

De verdachte heeft zich in een tijdsbestek van ongeveer tien jaar schuldig gemaakt aan de verduistering van in totaal ruim 1,7 miljoen euro toebehorende aan de Stichting HASA waarvan de verdachte bestuurder was. De stichting is indertijd door de verdachte opgericht en heeft als doel het bevorderen van de sociale woninghuisvesting in Zuid-Afrika. De inkomsten van de stichting bestonden voor een groot deel uit schenkingen en leningen van (Nederlandse) woningcoöperaties.

Luxe artikelen en schikking
De verdachte, die al beschikte over een riant inkomen, heeft geld uit de stichting verduisterd en besteed aan privédoeleinden, waaronder luxeartikelen. Ook heeft hij het geld gebruikt om de schikking te financieren die hij met Vestia was overeengekomen.

De verdachte heeft hiermee niet alleen financiële schade toegebracht aan de Stichting HASA, maar ook het vertrouwen dat gesteld moet kunnen worden in personen die als beheerder van een stichting optreden, in ernstige mate geschonden, zo oordeelde de rechtbank.

Verder acht de rechtbank bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal van onder andere slijpschijven en ledlampen bij een bouwmarkt.

Openheid van zaken en geld terugbetaald
Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat  de verdachte het totale geleden nadeel van de Stichting HASA van ruim 2,4 miljoen euro inclusief rente inmiddels volledig heeft terugbetaald. Daarnaast heeft de rechtbank bij het bepalen van de strafmaat er rekening mee gehouden dat de verdachte, die ernstig ziek is, met zijn verklaring tijdens de zitting openheid van zaken heeft gegeven en schoon schip heeft willen maken. Maar vooral vanwege de ernst van de feiten vindt de rechtbank een kortere gevangenisstraf dan die zij heeft opgelegd niet passend.

Related Articles

Melding schietpartij blijkt vals Hietkamp Rotterdam

0
Rotterdam - Politieagenten rukten maandagavond uit voor een melding van een schietpartij naar de Hietkamp...

Natte voetsporen leiden agenten naar gevluchte drugshandelaren na te water raken auto in Gouda.

0
Gouda - De politie heeft zondag 28 februari drie verdachten van drugshandel aangehouden, na het...

Twee verdachten uit Maassluis en Brielle aangehouden voor reeks inbraken

0
Maassluis, Brielle - Op maandagochtend 1 maart heeft de politie een 21-jarige man uit Maassluis...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

RSS Error: A feed could not be found at `https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/zuid-holland/rotterdam.xml`; the status code is `403` and content-type is `text/html`

Stay Connected

9,342FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg