maandag, oktober 26, 2020

Brandalarmen gaan niet af tijdens zeer grote brand in Haagse studentenflat

Den Haag – In de nacht van zondag op maandag heeft er een zeer grote brand gewoed in een studentenflat aan de Waldorpstraat in Den Haag. Wonder boven wonder zijn er geen gewonden gevallen.

De brand brak rond 23.30 uur uit in de berging onderin de flat. De brand ging gepaard met forse rookontwikkeling die zich verspreidde door het gebouw. Mede door deze rookontwikkeling en de opvolgende ontruiming werd er opgeschaald naar het sein ‘zeer grote brand’.

Op enkele personen na die ter plekke zijn nagekeken door het ambulancepersoneel, is er wonderlijk genoeg niemand gewond geraakt. Dit had heel anders kunnen aflopen, aangezien de brandalarmen niet zijn afgegaan. Hierdoor werd geen van de bewoners door het aanwezige brandsysteem gealarmeerd.

‘Achterstallig onderhoud’
Volgens bewoners is er al langere tijd van achterstallig onderhoud door DUWO, de woningcorporatie voor studentenhuisvesting. Volgens de studenten zou dit de reden zijn waardoor de brandalarmen niet af zijn gegaan.

In een reactie laat de woningcorporatie weten dat er absoluut geen sprake is van achterstallig onderhoud. “Door dagelijks gebruik van het pand kan er wel eens iets stuk gaan. Bewoners kunnen daarvoor een reparatieverzoek indienen en de gemelde gebreken worden dan hersteld. Onze technisch beheerder loopt diverse malen per week door het pand en monitort dat gemelde gebreken binnen redelijke termijn worden hersteld.”

Over de niet-functionerende brandalarmen meldt DUWO als volgt: “In de containerruimte is een sprinklerinstallatie aanwezig. Bij de ontstane brand in deze ruimte is de sprinklerinstallatie geactiveerd. De studentenappartementen zijn alle voorzien van rookmelders. Uiteraard voldoet het pand aan alle wettelijke brandveiligheidsvoorschriften.” Op de vraag wanneer het brandsysteem voor het laatst getest was, werd geen antwoord gegeven.

‘Mogelijk brandstichting’
Bewoners verklaarden ook dat zij ongeveer twintig minuten voor de brand de politie hadden gebeld, omdat er zich zwervers ophielden bij de berging. Hier zeggen ze regelmatig last van te hebben, omdat de sloten kapot zijn.

DUWO zegt op de hoogte te zijn van de problematiek rondom deze mensen zonder vaste woon- en verblijfplaats die zich onbevoegd in het gebouw ophouden. “Omdat de laatste tijd een toename van onbevoegden in het pand is geconstateerd, heeft DUWO een beveiligingsbedrijf ingeschakeld dat met regelmaat rondes door het pand loopt.” Schade aan sloten worden volgens de woningcorporatie telkens zo snel mogelijk gerepareerd. “Vorig jaar heeft DUWO extra geïnvesteerd in nog stevigere materialen. Helaas worden deze ook onklaar gemaakt.”

Vooralsnog geen aanleiding tot politieonderzoek
In een reactie aan Nieuws op Beeld laat de politiewoordvoerster weten dat de politie inderdaad was gebeld, maar dat bij aankomst de agenten in plaats van zwervers, een brandhaard aantroffen. Desondanks zegt de politie nog geen reden te zien om aan te nemen dat er mogelijk sprake is van brandstichting. Wel doet de recherche nog onderzoek naar mogelijke camerabeelden in de hoop meer zicht te krijgen op hoe de brand is ontstaan.

Woningcorporatie DUWO verklaart tegenover Nieuws op Beeld dat er wel degelijk sprake is van brandstichting: “Wij hebben op camerabeelden staan dat iemand de deur naar de fietsenberging forceert en de vuilniscontainer in brand steekt. Met een brand in de containerruimte tot gevolg. DUWO heeft hiervan aangifte gedaan en de camerabeelden zijn overgedragen aan de politie. “

Related Articles

Explosief materiaal in woning Schutskampstraat Den Bosch

Den Bosch - De politie heeft zondagavond een geheel appartementencomplex aan de  Schutskampstraat in Den Bosch ontruimd. Het gaat om 27 woningen en een...

Man met mes overvalt supermarkt Voorschoterlaan Rotterdam

Rotterdam - Een man met een mes heeft zondagavond de Spar aan de Voorschoterlaan in Rotterdam overvallen. Hij ging de winkel binnen en bedreigde...

Winkeldief met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht Schiedamseweg Rotterdam

Rotterdam - Een winkeldief is zondagmiddag zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht nadat hij zichzelf ernstig had toegetakeld. Het slachtoffer was gepakt in de Jumbo...

Laatste Nieuws

Explosief materiaal in woning Schutskampstraat Den Bosch

Den Bosch - De politie heeft zondagavond een geheel appartementencomplex aan de  Schutskampstraat in Den Bosch ontruimd. Het gaat om 27 woningen en een...

Man met mes overvalt supermarkt Voorschoterlaan Rotterdam

Rotterdam - Een man met een mes heeft zondagavond de Spar aan de Voorschoterlaan in Rotterdam overvallen. Hij ging de winkel binnen en bedreigde...

Winkeldief met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht Schiedamseweg Rotterdam

Rotterdam - Een winkeldief is zondagmiddag zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht nadat hij zichzelf ernstig had toegetakeld. Het slachtoffer was gepakt in de Jumbo...

Drugsdealer gepakt na achtervolging in Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den Ijssel - Agenten hebben vrijdagavond een drugsdealer gepakt na een achtervolging in de Krimpenerwaard. De man kreeg een stopteken voor een...

Motorrijder gewond na val op Amerikanen Zoetermeer

Zoetermeer-  Een motorrijder is zondagmiddag gewond geraakt nadat deze onderuit was gegaan op de Amerikaweg in Zoetermeer. Omdat niet bekend was hoe ernstig de...

Stay Connected

9,065FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg