Regering komt met extra maatregelen rondom Coronavirus

Date:

Deel bericht:

De regering heeft om 19.00 uur tijdens een persconferentie extra maatregelen aangekondigd in verband met het Coronavirus. Dit is het resultaat van het cirisberaad wat vanmiddag plaatsvond in Den Haag.

De Minister-President begon de persconferentie met het uitspreken van zijn waardering voor de grote operatie om Coronapatiënten vanuit Brabant te verplaatsen naar andere ziekenhuizen in het land om zo de druk op de Brabantse Intensive Cares te verlichten. Daarnaast benadrukte hij dat mensen de maatregelen in acht moeten nemen om dit virus de kop in te kunnen drukken. Hij was geschokt door de beelden van drukke parken en stranden afgelopen weekend.

- Advertisement -

“Asociaal”
Minister-President Rutte benadrukte de maatregelen om sociale contacten te beperken en een anderhalve meter afstand te houden: “Veruit de meeste van ons houden zich aan de afspraken, maar helaas geldt het nog niet voor iedereen.” De Minister-President verwijst naar de beelden met drukke stranden en anti-Corona-feestjes en noemt deze mensen “asociaal”.

Minister Grapperhaus (Justitie) voegt eraan toe dat het gedrag van dit ‘laconieke’ gedrag levens kan kosten en benadrukt om alleen naar buiten te gaan om jezelf in je levensbehoeften te voorzien of als je een cruciaal beroep uitoefent. Ook een frisse neus halen buiten de deur blijft mogelijk, maar doe dit alleen en niet in groepjes, aldus de Minister.

Verscherpte maatregelen
Minister Grapperhaus heeft een drietal verscherpte maatregelen aangekondigd: Allereerst worden alle samenkomsten, dus evenementen en bijeenkomsten, verboden worden tot 1 juni. Daarnaast is het maximum van honderd personen ook geschrapt. De politiek geeft Burgemeesters meer bevoegdheden om de maatregelen beter te handhaven. In de praktijk betekent dit dat zij noodverordeningen mogen afkondigen als zij dit nodig achten. Ten slotte worden boetes ingesteld om de maatregelen beter te kunnen handhaven.

Burgemeesters worden ook bevoegd om een verbod op groepsvorming te mogen handhaven. Dit betekent drie of meer mensen geen anderhalve meter afstand in acht nemen en geen huishouding vormen. De minister benadrukt wel dat er een uitzondering is voor kinderen, maar roept ouders op om hun ‘gezonde verstand’ te gebruiken.

Ook met winkels zijn er scherpere afspraken gemaakt om de maatregelen te kunnen waarborgen. Mochten zij zich hier niet aan houden, dan kan de burgemeester overgaan tot de sluiting van de winkel.

Contactberoepen moeten de deuren sluiten en strengere maatregelen rondom thuisquarantaine
Staatssecretaris De Jong voegt hieraan toe: “Het moet duidelijk zijn, houd je aan de instructies. Deze zijn bedoeld om de zorg op de been te houden, en om de ouderen en kwetsbaren te beschermen.” Ook De Jong komt op advies van het Crisis Management Team met nieuwe maatregelen: “Heeft één persoon in het gezin koorts? Dan blijft het hele gezin thuis.”

Daarnaast moeten contactberoepen, zoals kappers en nagelstylisten, hun deuren sluiten. Zorggerelateerde contactberoepen als fysiotherapeuten, worden uitgezonderd op deze maatregel. Over de gesloten horeca zijn geen nieuwe ontwikkelingen, omdat dat een andere maatregelen betreft. Hierover zal pas in april meer bekend worden.

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Vaten met onbekende stof aangetroffen in woning Quackstraat Rotterdam

Rotterdam - Woensdagavond 29 mei heeft de Politie meerdere vaten met onbekende stoffen aangetroffen in een woning aan...

Bewoner gered van balkon bij grote woningbrand Oleanderstraat Rotterdam

Rotterdam - in een woning aan de Oleanderstraat in Rotterdam is woensdagmiddag een forse brand uitgebroken. Twee personen...

Veel schade en flinke file na ongeluk voor Spijkenisserbrug, één bestuurder aangehouden.

Spijkenisse - Woensdagmiddag 29 mei rond 16.36 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Het ongeluk gebeurde vlak voor de...

Brand in Rotterdamse Woning: Smeulend matras zorgt voor rookoverlast

Rotterdam – Vanavond brak er brand uit in een matras in een woning op de tweede verdieping aan...