woensdag, januari 26, 2022
4.7 C
Rotterdam
woensdag 26 januari 2022

83 jaar geleden werd de eerste wedstrijd gespeeld in De Kuip

- advertentie -

Rotterdam – Vrijdag 27 maart is het 83 jaar geleden dat De Kuip voor het eerst in gebruik werd genomen. Reden genoeg om terug te blikken op de historie van het stadion. Ook tal van fans delen hun herinneringen massaal op social media.

Geschiedenis
De Kuip is gemaakt naar het idee van Leen van Zandvliet, destijds voorzitter van Feyenoord. Hij zou het ‘ideale stadion’ hebben gezien in zijn dromen en tekent direct de eerste schetsen van wat De Kuip zou worden op een kladblok, anno 1931. Ondanks enige vraagtekens bij de financiΓ«le haalbaarheid van het project, stemt de ledenvergadering van 21 maart 1934 met een grote meerderheid in met de plannen.

Nog diezelfde maand worden de architecten Brinkman en Van der Vlugt door Van Zandvliet uitgenodigd om de bouwplannen te ontwerpen. Het stadion wordt met eenvoud en zonder te veel poespas ontworpen. ‘Typisch Rotterdams’, dus.

De Kuip wordt in recordtempo gebouwd. Slechts tien maanden nadat Puck van Heel, aanvoerder van Feyenoord en het Nederlands elftal, de eerste paal de grond in sloeg, wordt het stadion op 23 juli 1936 opgeleverd. De Kuip kan echter nog niet in gebruik worden genomen, want de gemeente kon het bouwtempo niet bijhouden, waardoor de toegangswegen naar het stadion nog niet waren aangelegd.

Op 27 maart 1937 werd dan toch de eerste wedstrijd gespeeld: een vriendschappelijke wedstrijd tussen Feyenoord en het Belgische Beerschot. Zo’n 40.000 toeschouwers waren aanwezig om Feyenoord met 5-2 te zien winnen. Op 2 mei dat jaar vond tevens de eerste interland plaats in de Kuip, waar Nederland van BelgiΓ« won met 1-0.

De Kuip is sindsdien een geliefd Stadion geweest voor internationale wedstrijden. Het Nederlands elftal heeft inmiddels ruim honderd keer een duel in De Kuip gespeeld. En maar liefst tienmaal is De Kuip gastheer geweest voor een finale van de Europa Cup I, II en III.


Herinneringen fans

De verjaardag ontgaat de fans natuurlijk niet en herinneringen worden massaal gedeeld. Eerste keren, mooie momenten of speciale persoonlijke herinneringen. Ze komen allemaal voorbij.

- Advertisement -
spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -
spot_img

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,124VolgersVolg
- advertentie -