Rotterdammer krijgt tien dagen celstraf na bedreigen agenten met Corona-virus

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – De rechtbank in Rotterdam heeft maandag 30 maart tijdens een supersnelrechtzitting een tiendaagse celstraf opgelegd aan de 40-jarige man die op 23 maart twee agenten van de eenheid Rotterdam bedreigde door hen te bespugen en daaraan toe te voegen dat hij besmet is met het Corona-virus.

Op 23 maart staat de man voor de deur van een beschermde woonvoorziening. Hij had echter een pandverbod vanwege eerdere geweldsincidenten. De politie wordt gebeld omdat deze agressief is en naar binnen wil. Ook probeert hij de portiekdeur in te trappen, waardoor deze beschadigd raakt.

- Advertisement -

Agenten die ter plaatse komen, vragen de man te stoppen met schoppen tegen de deur en om zijn handen tegen de muur te plaatsen. Als de verdachte dit doet, vertellen agenten dat hij is aangehouden en geboeid zal worden. Dan zegt de man: ‘Ik ga spugen, ik maak jullie allemaal ziek, ik heb Corona’. De man wordt direct gevraagd zijn gezicht af te wenden, wat hij dan ook doet. Hierna wordt hij alsnog aangehouden.

Eis en uitspraak
De officier eiste een gevangenisstraf van zes weken, waarvan twee weken voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast heeft zij een vrijheidsbenemende maatregel geëist

De rechtbank oordeelt dat een gevangenisstraf passend is: “De woordelijke bedreiging van de politieagenten met het coronavirus is uiterst kwalijk. Politieagenten die in deze tijd lastig werk doen verdienen daarom extra bescherming.” De rechtbank vindt wel dat er een verschil zit tussen het dreigen en het daadwerkelijk bespugen van de agenten. Normaliter zou voor een dergelijke bedreiging een week celstraf opgelegd worden, maar gezien de omstandigheden zijn er twee weken opgelegd.


Hardere aanpak misbruik Corona
Op dit moment worden in Rotterdam nog drie van dit soort zaken behandeld. Het Openbaar Ministerie heeft al eerder aangegeven dat het doen van dergelijke uitlatingen en/of het opzettelijk hoesten, bespugen op voorwerpen of mensen extra hard bestraft wordt gedurende de coronacrisis. In andere plekken in Nederland zijn al meerdere mensen veroordeelt tot gevangenisstraffen door soortgelijke dreigementen, al dan niet met het opzettelijk hoesten of spugen op anderen.

“Wij zijn afhankelijk van mensen met vitale beroepen zoals bijvoorbeeld politie, hulpverleners, handhavers van de noodverordening en winkelpersoneel. Zij verdienen onze bescherming en respect. Gelet op de ernst van het misbruik van de situatie zal het OM zware straffen eisen. In beginsel gaat het daarbij om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf die afhankelijk van de omstandigheden kan oplopen van weken tot enkele maanden.”, aldus het Openbaar Ministerie.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Twee personen op de vlucht nadat auto op zijn kop in sloot belandt Burgemeester van Reenensingel Gouda

Gouda - De hulpdiensten zijn begin van de middag groots uitgerukt voor een voertuig te water aan de...

Opnieuw drie explosies in Rotterdam

Rotterdam - Opnieuw zijn inwoners uit Rotterdam afgelopen zaterdagavond en nacht opgeschrikt door explosies. In de Heulstraat werd...

Opnieuw explosie bij flat Ooltgensplaathof Rotterdam

Rotterdam - In een flat aan het Ooltgensplaathof in Rotterdam heeft opnieuw een explosie plaatsgevonden. Er zouden door...

Auto raakte te water na inschattingsfout Hatostraat Rotterdam

Rotterdam - Zaterdagavond 9 december rond 21.45 uur is een automobilist met zijn auto op de Hatostraat het...