zaterdag, oktober 23, 2021
6.7 C
Rotterdam
zaterdag 23 oktober 2021

Tot drie maanden celstraf opgelegd tegen ‘coronahoesters’ uit regio Haaglanden

Rijswijk/Voorburg/Delft – De politierechter in Den Haag heeft vandaag celstraffen tot drie maanden opgelegd aan drie zogeheten ‘coronahoesters’ uit de regio Haaglanden. De drie werden vorige week en afgelopen weekend bij verschillende gelegenheden door de politie aangehouden. Daarbij hoestten zij agenten en anderen in het gezicht waarbij ze ‘corona’ riepen.

Sinds hun aanhouding hebben de mannen in voorarrest gezeten. Politie en justitie nemen dergelijke bedreigingen van agenten, hulpverleners en anderen zwaar op. Of, zoals een van de officieren van justitie op zitting het formuleerde: ‘In deze tijd waarin we zo voorzichtig moeten zijn en op elkaar moeten letten, is dit gedrag van verdachte, in het bijzonder tegen hulpverleners, laag bij de grond en uiterst verwerpelijk’. Na hun veroordeling werden de mannen direct teruggebracht naar hun cel om hun straf verder uit te zitten.

Rijswijk
Een 34-jarige Rijswijker stal op zondag 22 maart cosmetica bij een drogisterij aan de Lange Poten in Den Haag. Een beveiliger sprak hem hierop aan waarna de man wegrende. Buiten werd hij echter alsnog door twee agenten aangehouden. Hij hoestte, spuugde daarbij in hun richting en riep: ‘Corona, corona, sigaret, medicatie in 3,2,1’. Mogelijk kampt de man met psychische problemen. Evengoed eiste de officier van justitie vier maanden cel tegen hem. De politierechter besloot hem drie maanden op te leggen.

Voorburg
Maandag 23 maart dachten twee broers van 19 en 22 jaar uit Letland hun slag te slaan bij een sportzaak in Voorburg. Een winkelmedewerkster betrapte hen bij de diefstal van een trainingsjack. Daarop hoestte de oudste haar in het gezicht en zei: ‘corona’. Inmiddels was de politie gealarmeerd en ter plekke. Ook een van de agenten werd door de oudste broer in het gezicht gehoest onder de mededeling ‘corona’. De officier eiste tegen hem vijf maanden cel en tegen zijn jongere broer één maand. De politierechter veroordeelde de oudste tot twee maanden cel en de jongste conform de eis tot één maand.

Delft
Delft, zondag 29 maart. Twee mannen reden al zwalkend op een snorfiets over straat en werden om die reden staande gehouden door de politie. De bestuurder gedroeg zich rustig. Maar zijn 34-jarige passagier liep eerst weg om vervolgens terug te komen, de agenten in het gezicht te hoesten en daarbij te zeggen: ‘Hier heb je corona’. Hij verzette zich ook tegen de aanhouding die erop volgde. De eis tegen hem was zeven weken cel. Het vonnis van de politierechter was conform de eis.

(Super)snelrecht
Verdachten die gericht spugen of hoesten en daarbij dreigen met corona richting personen met vitale functies worden aangehouden, voorgeleid en vervolgd via het (super)snelrecht. Dat betekent dat zij binnen drie dagen (supersnelrecht) of veertien dagen (snelrecht) voor de politierechter worden gebracht en tot die tijd sowieso in de cel blijven.

Related Articles

Gewonde na aanrijding tussen twee auto’s Kerkweg Lekkerkerk

0
Lekkerkerk - Bij een ongeval tussen twee auto’s is zaterdagmorgen een persoon door de brandweer...

Gewonde en aanhoudingen na steekpartij Zocherstraat Rotterdam

0
Rotterdam - In een flat aan de Zocherstraat in Rotterdam Prinsenland heeft vanmorgen rond 5:30...

Weer volop file door diverse ongevallen op snelwegen rondom Rotterdam

0
Rotterdam - Wie straks nog in de auto moet stappen om de rit naar huis...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Alle 75 aangehouden voetbalsupporters Rotterdam vrijgelaten

Alle 75 aangehouden voetbalsupporters Rotterdam vrijgelaten [...]

50Plus: ‘Het was crisisbeheersing zonder crisis’

50Plus: ‘Het was crisisbeheersing zonder crisis’ [...]

Zebrapaden rond Het Zuidplein opnieuw in het wit

Zebrapaden rond Het Zuidplein opnieuw in het wit [...]

NS tevreden met verloop experiment 'tienminutentreinen'

NS tevreden met verloop experiment 'tienminutentreinen' [...]

Union Berlin wil met Feyenoord en UEFA in gesprek na rellen

Union Berlin wil met Feyenoord en UEFA in gesprek na rellen [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,066VolgersVolg