Provincie gaat benadeelden van stremming hefbrug en de Gouwe in Boskoop compenseren

Date:

Deel bericht:

Boskoop/regio – De provincie Zuid-Holland komt met een nadeelcompensatie-regeling voor gedupeerden van de stremming van de hefbrug en de Gouwe in Boskoop, eind vorig jaar. De stremming was nodig voor extra onderhoud toen na onderzoek bleek dat de brug constructief niet veilig was. Over de oorzaak van de constructieve onveiligheid loopt nog een onderzoek.

Bij een controle bij de brug in Boskoop bleek de constructie onveilig en moest per direct worden gesloten. In verband met herstel van de hefbrug moest vanaf begin oktober 6 weken het weg- en vaarverkeer worden omgeleid. Op dit moment zijn bij de provincie vijftien aanvragen voor schadevergoeding van gedupeerden ontvangen.

- Advertisement -

Uit rechterlijke uitspraken blijkt dat schade door een (abnormale) infrastructurele maatregel vergoed moet worden. Dat staat ook wel bekend als nadeelcompensatie. De provincie heeft hiervoor samen met juridische deskundigen een beleidsregel ontworpen. Daarin staat dat een deel van de schade voor eigen risico is, omdat een bestaande weg wordt gebruikt die af en toe onderhoud nodig heeft. Stremmingen zijn dan ook altijd mogelijk met als gevolg dat bedrijven hier financieel last van kunnen krijgen.

Berekening
In de beleidsregel staat dat een gedupeerde een daling tot 2 procent van de normomzet zelf moet dragen. Het gaat om de omzet die een ondernemer zou hebben gehaald als de stremming niet zou zijn geweest. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt met de prestaties van de ondernemer in de afgelopen drie jaar. Daarnaast wordt een korting van 25 procent toegepast, het normaal maatschappelijk risico. Een bedrag blijft daarna over dat vergoed kan worden.

De provincie verwacht met de beleidsregel meer en sneller duidelijkheid aan gedupeerden te kunnen geven. De gedupeerden worden zo snel mogelijk over de regeling geïnformeerd. Vrijdag 3 april zal de provincie meer duidelijk maken over de maatregel en publiceert de officiële bekendmaking daarvan op overheid.nl.


Foto: In oktober ging de brug per direct dicht, nadat de constructie onveilig bleek (bron: AS Media)

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Rijksweg A15 bij Barendrecht deels afgesloten na ongeval

Barendrecht - Maandag 18 maart is de hoofdbaan van de Rijksweg A15 in één rijrichting rond het middaguur...

Brandweer blust kleine brand in meterkast Digna Johannaweg Hoogvliet

Digna Johannaweg, Hoogvliet Rotterdam - Zondagmiddag 17 maart rond 17.41 uur is er brand uitgebroken in een woning....

Gewonde na steekpartij Lage Weide Boskoop, verdachte in trein aangehouden

Boskoop - Bij een steekpartij in een woning aan de Lage Weide in Boskoop is zaterdagmorgen rond 09.30...

Dode na steekpartij in woning Brautigamstraat Rotterdam

Rotterdam - Bij een steekpartij in een woning aan de Brautigamstraat in Rotterdam-Feijenoord is zaterdagmorgen een man om...