Kabinet kondigt versoepeling van maatregelen voor kinderen aan tijdens persconferentie

Date:

Deel bericht:

Dinsdagavond 21 april heeft het kabinet rond 19.00 uur een persconferentie gegeven over de Corona-maatregelen. Vandaag heeft het kabinet zich tijdens de crisisberaad gebogen over de vraag of versoepeling van de maatregelen mogelijk was. Voor de kinderen blijkt dit nu mogelijk.

Volgens de Minister-President zijn de cijfers in de ziekenhuizen en op de IC-afdelingen hoopgevend, maar blijft de druk op de zorg nog steeds gigantisch hoog. Ook blijft de situatie in de verpleeghuizen zeer zorgwekkend.

- Advertisement -

‘We staan voor duivelse dilemma’s’, aldus Rutte. ‘We weten dat een snelle versoepeling ervoor zou kunnen zorgen dat het virus weer zou kunnen pieken. Dan komt er een tweede golf en heeft dat dus meer druk op de zorg en meer slachtoffers tot gevolg. Dat willen we per se voorkomen. Dat vraagt om een blijvende zelfbeheersing.’ Rutte roept de bevolking op: ‘Houd vol!’

Het kabinet is gekomen met enkele versoepelingen op de maatregelen, maar benadrukt dat er wordt begonnen met de maatregelen waar het risico het laagst is. Voor het kabinet geldt: ‘eerst volksgezondheid en dan de rest’, aldus de premier. Naar advies van deskundigen aan het kabinet zijn versoepelingen aangekondigd voor de kinderen en jongeren in Nederland. Zij blijken dusdanig weinig risico te lopen, waardoor dit mogelijk is.


Aangekondigde maatregelen

Onderwijs
Basisscholen, speciaal onderwijs (in de basisschoolleeftijd) en de kinderopvang kunnen na de meivakantie weer open. Dit gebeurt in zijn geheel of gedeeltelijk na de meivakantie (vanaf 11 mei). Dit omdat deskundigen concluderen dat het besmettingsrisico en gezondheidsrisico voor deze leeftijdsgroep gering is. Het voortgezet onderwijs wordt gevraagd om zich voor te bereiden op onderwijs in een anderhalve meter-samenleving. Zij zullen het onderwijs hopelijk na 1 juni hervatten.

Sport
Kinderen in de basisschoolleeftijd (tot 12 jaar) mogen vanaf 28 april in de buitenlucht in teamverband weer trainen. Jongeren in de middelbare leeftijd (tot 18 jaar) krijgen ook meer ruimte om buiten georganiseerd te sporten, maar wel op anderhalve meter afstand. Wedstrijden zijn nog steeds niet toegestaan in verband met het reizen en contact wat dan ontstaat. Ook zijn de volgende regels na deze datum van kracht: Geen ouders langs de lijn, thuis douchen en gebruik je gezonde verstand. Gemeentes worden gevraagd de regie te nemen bij het faciliteren hiervan.

Evenementen
Het kabinet heeft bekend gemaakt dat het verbod op bijeenkomsten en evenementen verlengd wordt met drie maanden. Tot tenminste 1 september gaan alle evenementen, zoals pinkpop, het betaalde voetbal en de vierdaagse, definitief niet door. Het kabinet heeft dit besluit genomen, omdat de risico’s op een nieuwe uitbraak te groot zijn en zodat de organisatoren meer duidelijkheid hebben.

Wat verandert er niet?
Het uitoefenen van contactberoepen (kappers, masseurs, nagelsalons, etc.) is nog steeds niet mogelijk. Volgens de regering zijn de onzekerheden voor deze beroepen nog te groot. Er zal nader onderzoek worden gedaan naar het gebruik van persoonlijke beschermmiddelen (bijvoorbeeld mondkapjes) in deze beroepen. Ook de horeca blijft tot tenminste 20 mei gesloten.

De bezoekersregeling in verpleeghuizen blijft voorlopig hetzelfde. Rutte benadrukt dat het zwaar is voor zowel de ouderen als de familie, maar het is helaas nodig om zo de ouderen zo goed mogelijk te beschermen.

De overige basisregels blijven ook na 28 april de basisregels: blijf zo veel mogelijk thuis; werk zo veel mogelijk thuis; naar buiten gaan om te sporten of boodschappen doen kan, maar doe dit alleen. Houd de anderhalve meter afstand in acht en hoest/nies in je elleboog.. Blijf thuis bij verkoudheidsklachten en het hele gezin blijft thuis bij koorts.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Automobilist overleden nadat vrachtwagen achterop file botst op A15 bij Gorinchem

Gorinchem - Maandag 15 april is een automobilist om het leven gekomen bij een ongeval op de A15...

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Laatste loper NN Marathon 2024 traditiegetrouw begeleid door politiemotoren in Rotterdam

Rotterdam - Zondag 14 april 2024 was de aftrap van de van de 43e NN Marathon in Rotterdam....

Forse rookontwikkeling bij brand in hooibalen Burgemeester Van Walsumstraat Mijnsheerenland

Mijnsheerenland - In een weiland aan de Burgemeester Van Walsumstraat in Mijnsheerenland is zaterdagavond brand uitgebroken in een...