Huiselijk geweld melden via apotheek met codewoord

Date:

Deel bericht:

Vanaf vandaag is het mogelijk om huiselijk geweld te melden bij de apotheek door middel van het codewoord ‘masker 19’. Op deze manier wil de politiek ervoor zorgen dat mensen een extra manier hebben om melding te doen. Zeker in de Coronatijden kan dit uitkomst bieden voor mensen die niet naar een veilige plek kunnen om vanaf daar melding te maken.

De maatregel is naar voorbeeld van verschillende andere landen waar een dergelijk systeem al jaren in gebruik is. De maatregel wordt nu ook ingevoerd in Nederland na overleg tussen Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en apothekersorganisatie KNMP.

- Advertisement -

Huiselijk geweld melden kan in eerste instantie door telefonisch contact op te nemen met Veilig Thuis of – bij een levensbedreigende situatie – met de politie. In sommige gevallen is het voor slachtoffers lastig om te bellen zonder dat de dader dit merkt, zeker nu iedereen tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk thuis is. Minister De Jonge: “Als het thuis niet veilig is, is deze tijd extra zwaar. Iedere drempel om te melden, moeten we wegnemen. Het codewoord bij de apotheek is een extra mogelijkheid voor slachtoffers om hulp te vragen.”

Alle apotheken in Nederland ondernemen actie als iemand het codewoord noemt. Als iemand het codewoord ‘masker 19’ gebruikt bij de apotheek, en alleen is, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als het slachtoffer samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis.

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld of heb je vermoedens van huiselijk geweld in je omgeving? Je kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen. In alle gevallen kun je via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis. Ben je in direct gevaar? Bel dan 112.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Vrachtwagen en auto botsen op Vondelingenplaat in Rotterdam, chauffeur bekneld

Rotterdam - Om 16:00 uur vanmiddag heeft zich een botsing voorgedaan tussen een vrachtwagen en een auto voor...

Wandelaar valt in sloot in Ridderkerk

Ridderkerk - Woensdagochtend 27 maart rond 12.00 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden waar een wandelaar op een...

Bestuurder van bestelbus schept fietster bij uitrijden parkeervak, vrouw gewond Grote Visserijstraat Rotterdam

Rotterdam - Dinsdagmiddag 26 maart rond 17.00 uur heeft er op de Grote Visserijstraat in Rotterdam een ongeval...