‘Black Lives Matter’-demonstratie in Den Haag vreedzaam verlopen

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Dinsdag 2 juni vond op het Haagse Malieveld een ‘Black Lives Matter’-protest plaats. Duizenden actievoerders kwamen hierop af. De actie is zonder incidenten verlopen.

Het protest werd georganiseerd door KOZP Den Haag en is het directe gevolg van het overlijden van de Amerikaanse George Floyd, die kwam te overlijden nadat een agent minutenlang op zijn keel drukte met zijn knie. Ondanks dat de man meerdere malen ‘I can’t breathe’ (vertaling: ik kan niet ademen) riep, bleef de agent op de man zitten.

- Advertisement -

Sinds het overlijden zijn er wereldwijd acties tegen politiegeweld en racisme. In de Verenigde Staten zijn er al dagen onrust, doordat demonstranten slaags raken met de politie, en plunderaars en relschoppers hun kans schoon zien om misbruik te maken van de situatie.

Verplaatsing na Amsterdams protest
In Amsterdam vond gisteren ook een demonstratie plaats. Daar kwamen 5.000 mensen op het protest af, terwijl de politie voorbereid was op 250 personen. Mede door de massale opkomst konden mensen onmogelijk meer afstand van elkaar houden en kon er ook niet gehandhaafd worden. Burgemeester Halsema kwam hierdoor onder hevige kritiek te staan.

Mede door het Amsterdamse protest besloot de gemeente van Den Haag om de demonstratie van het Koekamp naar het Malieveld te verplaatsen. Zodoende kregen demonstranten meer ruimte om afstand te houden, wat vandaag ook gebeurde. Mede door de organisatie werd voldoende ruimte onderling bewaard. De gemeente legde geen maximum op voor het aantal actievoerders.

Artikel loopt door onder foto’s

Ervaringen met racisme
Op de demonstratie waren er meerdere sprekers. Zij spraken voornamelijk over hun ervaringen met racisme. Ook werd er stilgestaan bij het overlijden van George Floyd. De demonstranten knielden neer en hielden hun vuist omhoog om hun medeleven te uiten. De gehele demonstratie was vreedzaam en de politie spreekt van een ‘rustig, ordelijk en in goede sfeer’ verloop.

Artikel loopt door onder foto

Rotterdams protest
Morgen vindt er in Rotterdam ook een protest plaats. Burgemeester Aboutaleb blijft in overleg met de organisatie, maar heeft aangegeven dat er maximaal tachtig demonstranten mogen zijn.

- Advertisement -

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.

spot_img

Gerelateerd

Binnenvaartschip met containers vaart tegen Willemsbrug en verliest containers

Rotterdam - Vrijdagochtend om 07:35 uur zijn de hulpdiensten gealarmeerd voor een incident bij de Willemsbrug in Rotterdam....

Persoon beschoten na schietpartij Zuider Kerkedijk Rotterdam

Rotterdam - Donderdagmiddag 29 februari rond 16.00 uur heeft er een schietincident plaatsgevonden in een steeg tussen de...

Celstraf, TBS en rijontzegging geëist voor dodelijk ongeval Maasboulevard Rotterdam tijdens Wereldhavendagen

Rotterdam - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 29 februari acht jaar celstraf, TBS met dwangverpleging en een rijverbod...

Vijf personen nagekeken na brand in matras Brouwersstraat Rotterdam

Rotterdam - In de Brouwersstraat in Rotterdam heeft woensdagavond brand gewoed in een woning. Door de brand moesten...