40 maanden cel geëist tegen handlanger van corrupte douanier in Rotterdamse haven

Date:

Deel bericht:

Rotterdam, Dieren – Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de Rotterdamse rechtbank veertig maanden gevangenisstraf geëist tegen een 51-jarige man uit Dieren. Volgens hem OM is de man schuldig aan het medeplegen van omkoping van een ambtenaar en het witwassen van inkomsten daaruit, door het verbergen van 670.000 euro voor een corrupte douanier uit de Rotterdamse haven. 

De corrupte douanier heeft zich laten betalen door de criminelen voor wie hij hand- en spandiensten verrichtte en is hiervoor veroordeeld. “Die winstdeling ging natuurlijk niet netjes via een bankrekening. Nee, dat wordt overgedragen in grote boodschappentassen met bundels geld,” zei de officier van justitie. Uit het onderzoek komt naar voren dat de corrupte douanier het geld onderbracht bij de 51-jarige verdachte.

- Advertisement -

De 51-jarige man zou de tassen met geld hebben ontvangen in de omgeving van de bloemenveiling waar hij werkte. Hij verborg de tassen met daarin 670.000 euro in de woning van zijn gezin. Uit het onderzoek blijkt dat de corrupte douanier eens in de zoveel tijd geld kwam ophalen. Bij de doorzoeking in oktober 2015 werden tassen met daarin nog 595.860 euro in beslag genomen in een wasmand op zolder.

“Ernstige feiten”
Door dat bedrag van 670.000 euro van criminelen aan te nemen heeft de 51-jarige man zich volgens het OM schuldig gemaakt aan corruptie tezamen in vereniging gepleegd met de douanier. Ook zou hij door het geld te verbergen zich hebben bezig gehouden met het opzettelijk witwassen van een zeer groot geldbedrag.

“Het verbergen van het geld was de rol van de 51-jarige man in zijn vriendenclub. In ruil voor het bewaren mocht hij geld uit de tassen gebruiken.” Hij heeft hiermee zijn gezin in gevaar gebracht. En dat niet alleen. Het gaat om ernstige feiten, zei de officier op zitting: “Corruptie in enge zin, de omkoping zelf, is een onderdeel van corruptie in ruime zin: machtsbederf. Het belang van strafbaarstelling van het ambtsmisdrijf van (passieve)omkoping ligt in de bescherming van het publieke vertrouwen dat overheidsbeslissingen objectief en zakelijk worden genomen.”

Uitspraak nog niet bekend
Op 10 en 11 juni komen nog twee medeverdachten op zitting. De rechtbank zal daarna bekend maken wanneer zij uitspraak doet.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Mogelijke inbraak melding leidt tot één aanhouding, politie verricht nader onderzoek Van Adrichemweg Rotterdam

Rotterdam - Vrijdagmiddag 19 april omstreeks 14:30 is er een melding binnengekomen op de meldkamer van een mogelijke...

Vrouw (58) raakt gewond achterin politiebus tijdens transport naar politiebureau

Rotterdam - Een 58-jarige vrouw is woensdagavond gewond geraakt nadat zij na haar aanhouding met een politiebus naar...

Man op heterdaad aangehouden na explosie Maracas Rotterdam-Zevenkamp

Rotterdam - In de nacht van woensdag op donderdag 18 april is een 21-jarige man uit Tilburg op...

Politie houdt 18e verdachte aan voor reeks explosies in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag

Rotterdam - Woensdagochtend werd een 19-jarige man uit Wassenaar van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van...