Man (22) veroordeelt tot gevangenisstraf na meermaals betalen met vals geld in Rotterdam en Capelle

Date:

Deel bericht:

Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Amsterdam – De rechtbank van Rotterdam heeft een Amsterdammer (22) veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een sluwe wisseltruc, waarmee hij met vals geld betaalde in diverse supermarkten in Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

De jonge man reist meermaals van Amsterdam naar Rotterdam en Capelle aan den IJssel om daar zijn valse biljetten van vijftig euro kwijt te kunnen. Keer op keer koopt hij bij een supermarkt iets kleins als een flesje water en betaalt met een echt briefje van €50,-. Als de kassamedewerker deze scant, geeft de verdachte aan toch contant te kunnen betalen. Als hij het biljet terugneemt en doet alsof hij zoekt naar contant geld, wisselt hij het biljet snel om met de vervalste. Als hij geen contact geld lijkt te vinden, geeft hij het valse biljet terug, terwijl de supermarktmedewerker nog in de veronderstelling verkeert dat het biljet niet vervalst is.

- Advertisement -

In januari en februari lukt deze truc al vijf maal, maar bij het tellen van de kassa’s valt het op dat er meerdere valse bankbiljetten opduiken. Na een kort onderzoek met behulp van de videobeelden valt de man al snel op. Als hij de truc voor de zesde maal uithaalt in een Rotterdamse supermarkt, spreekt een beveiliger hem aan. Hij probeert nog te vluchten, maar wordt in de kraag gevat door de beveiliging en meegenomen naar het kantoor in de supermarkt. Als de politie verschijnt komen er bij fouillering achttien valse briefjes van €50,- uit zijn kleren, allemaal met hetzelfde serienummer.

Rechtzaak
Na drie maanden in voorarrest te hebben gezeten moet de man voorkomen. Een lange zitting is het niet, want op alle vragen van de rechter beroept de man zich op zijn zwijgrecht. Het is niet de eerste keer dat de man betrapt wordt op het spenderen van vals geld: In 2017 en 2018 kreeg hij al eens een taakstraf opgelegd en in 2018 moest hij al eens vier weken de gevangenis in. Ook heeft de politie veel bewijs opgebouwd waaruit blijkt dat de jonge man ver boven zijn stand leeft met grote uitgaven aan luxegoederen.

De Officier van Justitie is overtuigd dat de riante levensstijl wordt betaald van vals geld. ‘Mijnheer had geen werk toen hij werd aangehouden, maar hij droeg wel een dure jas en dure schoenen en had een nieuwe iPhone. Vandaag draagt hij weer een dure trui. Als ik dan zijn strafblad bekijk, dan moet ik constateren dat we te maken hebben met een oplichter die maar blijft doorgaan en zijn geld blijft verdienen met het uitgeven van vals geld.’

Veroordeling
De man heeft niet geleerd van zijn strafblad, meent de rechter: ‘Vandaag wekt u ook niet de indruk dat u uw leven wilt omgooien. U wilt niets zeggen. Dat mag, maar ik mag daar wel wat van vinden. Ik hoop dat ik het mis heb en dat u inziet dat u hiermee moet stoppen omdat de straffen alleen maar hoger worden.’

De rechter oordeelt dat de man vijf maanden gevangenisstraf verdient, waarvan één voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar en een meldingsplicht bij de reclassering. Daarmee komt het oordeel lager dan de geëiste straf, omdat de rechter van mening is dat de verdachte veel baat kan hebben bij de reclassering.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Opnieuw explosie bij flat Ooltgensplaathof Rotterdam

Rotterdam - In een flat aan het Ooltgensplaathof in Rotterdam heeft opnieuw een explosie plaatsgevonden. Er zouden door...

Auto raakte te water na inschattingsfout Hatostraat Rotterdam

Rotterdam - Zaterdagavond 9 december rond 21.45 uur is een automobilist met zijn auto op de Hatostraat het...

Gewonde na schietpartij tussen twee auto’s Meester Arendstraat Rotterdam

Rotterdam - In de Meester Arendstraat in Rotterdam heeft vrijdagavond een schietpartij plaatsgevonden, daarbij is vermoedelijk iemand gewond...

Man overleden in politiecel, Rijksrecherche doet onderzoek Rotterdam

Rotterdam - Een 60-jarige man uit Rotterdam is op 7 december na een verblijf in een politiecel in...