zaterdag, oktober 24, 2020

Burgemeester Remkes verbiedt demonstratie tegen coronamaatregelen; organisatie start kort geding

Den Haag – De gemeente Den Haag heeft een demonstratie tegen coronamaatregelen die aanstaande zondag zou plaatsvinden, verboden. Volgens de gemeente is de wijze waarop de demonstratie georganiseerd is een gevaar voor de volksgezondheid. De organisatie start nu een kort geding.

De demonstratie, georganiseerd door de organisatie ‘Virus Waanzin‘, werd aangemeld bij Den Haag met een opkomst van honderd personen. Inmiddels heeft de organisatie een line-up met nationaal en internationaal vermaarde dj’s en acts opgezet en zo veel reclame ervoor gemaakt, waardoor de verwachte opkomst door de gemeente is bijgesteld tot ‘onverantwoorde aantallen’.

Programma ingevuld als festival
De organisatie wil demonstreren tegen de coronamaatregelen die de vrijheid inperkt. Zo valt op de website van de organisatie te lezen dat zij vraagtekens zetten bij de aanpak en tegen de nog in te stemmen spoedwet zijn: “De druk op de IC’s is er al weken niet meer, complete sectoren dreigen te verdwijnen en – ondanks een gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing – zijn er verschillende maatregelen doorgevoerd en verplicht gesteld. Er stapelt zich meer en meer bewijs op waardoor er grote vraagtekens geplaatst mogen worden bij de gekozen aanpak en de bijbehorende maatregelen.”

De organisatie had een urenlang programma gepland met DJ’s en acts. Ook is er uitgebreid reclame voor dit programma gemaakt. Hier slaat de organisatie de plank juist mis, aldus de gemeente: ‘Het recht op demonstratie is een groot goed, maar is niet ongelimiteerd. In de gemeente bestaat geen openbare ruimte die de hoeveelheid mensen die de organisatie heeft opgetrommeld veilig kan herbergen en daarom verbied ik de bijeenkomst,’ legt plv. voorzitter Johan Remkes uit. ‘Door het programma in te vullen als festival, zonder te voldoen aan de eisen die daarbij horen en door hiermee de facto een evenement op te zetten dat op grond van de Noodverordening is verboden, ontstaat een onwettige en gevaarlijke situatie.’

Prognose aangepast naar zeker 10.000 mensen
Afgelopen dagen is de demonstratie uitgebreid kenbaar gemaakt in tv-programma’s, op individuele kanalen van de artiesten en zijn volgens de gemeente ook andere protestorganisaties en -bewegingen aangesloten bij het programma, waardoor de verwachte opkomst ‘onverantwoorde aantallen’ aanneemt, aldus de gemeente. Ook de organisator heeft de prognose van het aantal aanwezigen inmiddels aangepast naar zeker 10.000. “Dit overstijgt met zekerheid de spankracht en het regelvermogen van de organisatie die dit evenement onder het mom van een demonstratie heeft aangekondigd en overschrijdt de maximale capaciteit van het Malieveld.”, zo valt te lezen in het persbericht van de gemeente.

“Verbaasd, maar zeker niet boos”
De organisator zegt het besluit al hebben zien aankomen. “Ook wij zijn verbaasd, maar zeker niet boos. Natuurlijk is er in onze voorbereiding rekening gehouden met dit scenario.” De organisatie een spoed-kort geding aangespannen tegen dit besluit en hoopt snel op een uitspraak.

 

Related Articles

Zwaargewonde na steekpartij in woning Seringenstraat Maassluis

Maassluis - Een man is zaterdagavond ernstig gewond geraakt in een woning aan de Seringenstraat in Maassluis. De man liep door een nog onbekende...

Gewonde na overval Bergpolderstraat Rotterdam

Rotterdam - Twee mannen hebben zaterdagmiddag een woning aan de Bergpolderstraat overvallen. In de woning waren drie bewoners aanwezig, één van hen raakte gewond...

Illegaal feest eindigt in geweld tegen agenten in Alblasserdam

Alblasserdam - Politieagenten die vrijdag 23 oktober kort voor middernacht een illegaal feest op een schip nabij Oceano beëindigden, kregen te maken met een...

2 REACTIES

Comments are closed.

Laatste Nieuws

Zwaargewonde na steekpartij in woning Seringenstraat Maassluis

Maassluis - Een man is zaterdagavond ernstig gewond geraakt in een woning aan de Seringenstraat in Maassluis. De man liep door een nog onbekende...

Gewonde na overval Bergpolderstraat Rotterdam

Rotterdam - Twee mannen hebben zaterdagmiddag een woning aan de Bergpolderstraat overvallen. In de woning waren drie bewoners aanwezig, één van hen raakte gewond...

Illegaal feest eindigt in geweld tegen agenten in Alblasserdam

Alblasserdam - Politieagenten die vrijdag 23 oktober kort voor middernacht een illegaal feest op een schip nabij Oceano beëindigden, kregen te maken met een...

Weginspecteur gewond na mishandeling bij ongeval A20 Rotterdam

Rotterdam - Een 42-jarige weginspecteur van Rijkswaterstaat is afgelopen nacht lichtgewond geraakt nadat hij werd mishandeld door een stomdronken automobilist welke met zijn voertuig...

Forse schade na aanrijding tussen bestelbus en auto Hoofdweg Rotterdam

Rotterdam - De bestuurder van een bestelbus is zaterdagmiddag op de Hoofdweg in Rotterdam vol in de flank van een personenvoertuig gereden. Door de...

Stay Connected

9,062FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg