Burgemeester Remkes verbiedt demonstratie tegen coronamaatregelen; organisatie start kort geding

Date:

Deel bericht:

Den Haag – De gemeente Den Haag heeft een demonstratie tegen coronamaatregelen die aanstaande zondag zou plaatsvinden, verboden. Volgens de gemeente is de wijze waarop de demonstratie georganiseerd is een gevaar voor de volksgezondheid. De organisatie start nu een kort geding.

De demonstratie, georganiseerd door de organisatie ‘Virus Waanzin‘, werd aangemeld bij Den Haag met een opkomst van honderd personen. Inmiddels heeft de organisatie een line-up met nationaal en internationaal vermaarde dj’s en acts opgezet en zo veel reclame ervoor gemaakt, waardoor de verwachte opkomst door de gemeente is bijgesteld tot ‘onverantwoorde aantallen’.

- Advertisement -

Programma ingevuld als festival
De organisatie wil demonstreren tegen de coronamaatregelen die de vrijheid inperkt. Zo valt op de website van de organisatie te lezen dat zij vraagtekens zetten bij de aanpak en tegen de nog in te stemmen spoedwet zijn: “De druk op de IC’s is er al weken niet meer, complete sectoren dreigen te verdwijnen en – ondanks een gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing – zijn er verschillende maatregelen doorgevoerd en verplicht gesteld. Er stapelt zich meer en meer bewijs op waardoor er grote vraagtekens geplaatst mogen worden bij de gekozen aanpak en de bijbehorende maatregelen.”

De organisatie had een urenlang programma gepland met DJ’s en acts. Ook is er uitgebreid reclame voor dit programma gemaakt. Hier slaat de organisatie de plank juist mis, aldus de gemeente: ‘Het recht op demonstratie is een groot goed, maar is niet ongelimiteerd. In de gemeente bestaat geen openbare ruimte die de hoeveelheid mensen die de organisatie heeft opgetrommeld veilig kan herbergen en daarom verbied ik de bijeenkomst,’ legt plv. voorzitter Johan Remkes uit. ‘Door het programma in te vullen als festival, zonder te voldoen aan de eisen die daarbij horen en door hiermee de facto een evenement op te zetten dat op grond van de Noodverordening is verboden, ontstaat een onwettige en gevaarlijke situatie.’

Prognose aangepast naar zeker 10.000 mensen
Afgelopen dagen is de demonstratie uitgebreid kenbaar gemaakt in tv-programma’s, op individuele kanalen van de artiesten en zijn volgens de gemeente ook andere protestorganisaties en -bewegingen aangesloten bij het programma, waardoor de verwachte opkomst ‘onverantwoorde aantallen’ aanneemt, aldus de gemeente. Ook de organisator heeft de prognose van het aantal aanwezigen inmiddels aangepast naar zeker 10.000. “Dit overstijgt met zekerheid de spankracht en het regelvermogen van de organisatie die dit evenement onder het mom van een demonstratie heeft aangekondigd en overschrijdt de maximale capaciteit van het Malieveld.”, zo valt te lezen in het persbericht van de gemeente.

“Verbaasd, maar zeker niet boos”
De organisator zegt het besluit al hebben zien aankomen. “Ook wij zijn verbaasd, maar zeker niet boos. Natuurlijk is er in onze voorbereiding rekening gehouden met dit scenario.” De organisatie een spoed-kort geding aangespannen tegen dit besluit en hoopt snel op een uitspraak.

 

- Advertisement -

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.

spot_img

Gerelateerd

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Dronken zwangere vrouw zet Burger King in Den Haag op stelten

DEN HAAG - In het centrum van Den Haag heeft een zwangere vrouw samen met een andere vrouw...

Wandelaar valt in sloot in Ridderkerk

Ridderkerk - Woensdagochtend 27 maart rond 12.00 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden waar een wandelaar op een...

Bestuurder van bestelbus schept fietster bij uitrijden parkeervak, vrouw gewond Grote Visserijstraat Rotterdam

Rotterdam - Dinsdagmiddag 26 maart rond 17.00 uur heeft er op de Grote Visserijstraat in Rotterdam een ongeval...