zondag, december 5, 2021
3.7 C
Rotterdam
zondag 5 december 2021

Zeldzame komeet met het blote oog zichtbaar

- advertentie -

Sinds enkele nachten is komeet NEOWISE te zien vanuit Nederland. Het is de helderste komeet sinds 1997 en daarom een kans die je niet mag missen.

Op 3 juli vloog de komeet op – relatief – korte afstand van de zon, waardoor ijs en stof verdampte. Dit creëert de kenmerkende staart van de komeet en zorgt ervoor dat deze duidelijk te herkennen is. Het hemellichaam komt nu dicht langs de aarde voordat deze weer naar het uiteinde van ons zonnestelsel schiet. Sinds enkele nachten is deze daarom goed te zien en ook vanuit Nederland is de komeet zichtbaar met het blote oog.

Tips om NEOWISE te zien
De komeet is te zien in ruwweg noordelijke richting en hangt relatief laag boven de horizon. In eerste oogopslag lijkt het op een ster, maar zodra je de gloed van de staart opmerkt, weet je dat je hem hebt gevonden.

Het is het makkelijkst om hem te spotten vanaf een locatie met weinig omgevingslicht. Het is daarom aan te raden om naar een plek buiten een stad of dorp te gaan, waar ook zo min mogelijk andere lichtbronnen zijn. Daarnaast is het slim om een verrekijker mee te nemen, waardoor je de komeet nog beter ziet.

Unieke kans
Een fenomeen als deze komt niet vaak voor. Hij is komende weken nog te zien en rond 23 juli staat de komeet het dichtste bij de Aarde. Eenmaal gemist, is het wel lang wachten voordat deze komeet terugkomt. Hij zou dan pas weer rond het jaar 8786 te zien zijn vanaf onze planeet.

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,113VolgersVolg
- advertentie -