Zeldzame komeet met het blote oog zichtbaar

Date:

Deel bericht:

Sinds enkele nachten is komeet NEOWISE te zien vanuit Nederland. Het is de helderste komeet sinds 1997 en daarom een kans die je niet mag missen.

Op 3 juli vloog de komeet op – relatief – korte afstand van de zon, waardoor ijs en stof verdampte. Dit creëert de kenmerkende staart van de komeet en zorgt ervoor dat deze duidelijk te herkennen is. Het hemellichaam komt nu dicht langs de aarde voordat deze weer naar het uiteinde van ons zonnestelsel schiet. Sinds enkele nachten is deze daarom goed te zien en ook vanuit Nederland is de komeet zichtbaar met het blote oog.

- Advertisement -

Tips om NEOWISE te zien
De komeet is te zien in ruwweg noordelijke richting en hangt relatief laag boven de horizon. In eerste oogopslag lijkt het op een ster, maar zodra je de gloed van de staart opmerkt, weet je dat je hem hebt gevonden.

Het is het makkelijkst om hem te spotten vanaf een locatie met weinig omgevingslicht. Het is daarom aan te raden om naar een plek buiten een stad of dorp te gaan, waar ook zo min mogelijk andere lichtbronnen zijn. Daarnaast is het slim om een verrekijker mee te nemen, waardoor je de komeet nog beter ziet.

Unieke kans
Een fenomeen als deze komt niet vaak voor. Hij is komende weken nog te zien en rond 23 juli staat de komeet het dichtste bij de Aarde. Eenmaal gemist, is het wel lang wachten voordat deze komeet terugkomt. Hij zou dan pas weer rond het jaar 8786 te zien zijn vanaf onze planeet.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...