Zeldzame komeet met het blote oog zichtbaar

Date:

Deel bericht:

Sinds enkele nachten is komeet NEOWISE te zien vanuit Nederland. Het is de helderste komeet sinds 1997 en daarom een kans die je niet mag missen.

Op 3 juli vloog de komeet op – relatief – korte afstand van de zon, waardoor ijs en stof verdampte. Dit creëert de kenmerkende staart van de komeet en zorgt ervoor dat deze duidelijk te herkennen is. Het hemellichaam komt nu dicht langs de aarde voordat deze weer naar het uiteinde van ons zonnestelsel schiet. Sinds enkele nachten is deze daarom goed te zien en ook vanuit Nederland is de komeet zichtbaar met het blote oog.

- Advertisement -

Tips om NEOWISE te zien
De komeet is te zien in ruwweg noordelijke richting en hangt relatief laag boven de horizon. In eerste oogopslag lijkt het op een ster, maar zodra je de gloed van de staart opmerkt, weet je dat je hem hebt gevonden.

Het is het makkelijkst om hem te spotten vanaf een locatie met weinig omgevingslicht. Het is daarom aan te raden om naar een plek buiten een stad of dorp te gaan, waar ook zo min mogelijk andere lichtbronnen zijn. Daarnaast is het slim om een verrekijker mee te nemen, waardoor je de komeet nog beter ziet.

Unieke kans
Een fenomeen als deze komt niet vaak voor. Hij is komende weken nog te zien en rond 23 juli staat de komeet het dichtste bij de Aarde. Eenmaal gemist, is het wel lang wachten voordat deze komeet terugkomt. Hij zou dan pas weer rond het jaar 8786 te zien zijn vanaf onze planeet.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Wereldwijde computerstoring treft Rotterdam The Hague Airport

De wereldwijde computerstoring zorgt voor ook grote problemen bij luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Vooral het inchecken verloopt...

Noodweer op komst: Tot 40mm regen in zeer korte tijd, zware windstoten en hagelstenen

Het KNMI heeft voor vanmiddag code oranje afgekondigd vanwege noodweer dat op komst is. Het weeralarm is geldig...

Isolatieplaten vliegen door de lucht door windvlagen Zomerakker Spijkenisse

Spijkenisse - Maandagmiddag 10 juni rond 16.58 uur is er een melding binnen gekomen van een stormschade aan...

Slachtoffer (24) steekpartij Schoutplein Vlaardingen alsnog overleden, Man was oud prof-voetballer

Vlaardingen, 7 juni 2024 - De 24-jarige Letse man die afgelopen weekend werd neergestoken bij een supermarkt in...