Vrijspraak voor frauderende horeca-ondernemers na fout OM

donderdag 23 juli 2020 16:10

Rotterdam – Vier ondernemers uit Schiedam en Rotterdam die verdacht werden van miljoenenfraude zijn donderdag 23 juli vrijgesproken door de rechtbank in Rotterdam. Dit gebeurde, omdat het Openbaar Ministerie de ‘integriteit van het strafproces in gevaar bracht’.

De vier verdachten werden verdacht door delen van de omzet te verzwijgen voor de belastingdienst. Het OM verdenkt de verdachte horecaondernemers echter ook van leiding geven aan de belastingfraude door de ondernemingen en van deelname aan een criminele organisatie voor belastingfraude en witwassen van de niet betaalde belasting.

In de Chinese restaurants van de verdachten werden contante omzetten uit de kassa en kassasystemen verwijderd. Aan het administratiekantoor, dat voor het concern de belastingaangiften deed, werd valse administratie verstrekt, waardoor dit kantoor onjuiste en onvolledig belastingaangiften deed. De afgeroomde omzet werd in elk geval gebruikt om lonen uit te betalen zonder dat loonbelasting en premies werden voldaan. Op deze manier werd er voor miljoenen gefraudeerd.

OM verzweeg documentaire
Tijdens het proces werkte justitie samen met een documentairemaker, die inzage kreeg in het onderzoek en de privé-gegevens van de verdachten. Deze samenwerking was zonder beperkingen en werd geheim gehouden. De rechtbank noemde dit handelen een ‘inbreuk op de persoonlijke levenssferen’, maar bovenal vond de rechtbank dat de integriteit van het strafgeding in het geding kwam, doordat de verdediging daardoor geen eerlijk verweer kan voeren.

Achteraf is niet gebleken dat het daadwerkelijk een eerlijk proces in de weg stond. Het streven van het OM om de verdediging te weerhouden verweer te voeren, kan echter volgens de rechtbank niet zonder gevolg blijven. Daardoor wordt er, ondanks dat drie van de vier verdachten schuldig zijn bevonden, geen straf opgelegd aan de ondernemers. Daarnaast speelde het voor de rechtbank ook mee dat de gefraudeerde bedragen al inclusief rente zijn terugbetaald.

 

0 reacties

Vrijspraak voor frauderende horeca-ondernemers na fout OM
Schrijver:

 

 

Rotterdam – Vier ondernemers uit Schiedam en Rotterdam die verdacht werden van miljoenenfraude zijn donderdag 23 juli vrijgesproken door de rechtbank in Rotterdam. Dit gebeurde, omdat het Openbaar Ministerie de ‘integriteit van het strafproces in gevaar bracht’.

De vier verdachten werden verdacht door delen van de omzet te verzwijgen voor de belastingdienst. Het OM verdenkt de verdachte horecaondernemers echter ook van leiding geven aan de belastingfraude door de ondernemingen en van deelname aan een criminele organisatie voor belastingfraude en witwassen van de niet betaalde belasting.

In de Chinese restaurants van de verdachten werden contante omzetten uit de kassa en kassasystemen verwijderd. Aan het administratiekantoor, dat voor het concern de belastingaangiften deed, werd valse administratie verstrekt, waardoor dit kantoor onjuiste en onvolledig belastingaangiften deed. De afgeroomde omzet werd in elk geval gebruikt om lonen uit te betalen zonder dat loonbelasting en premies werden voldaan. Op deze manier werd er voor miljoenen gefraudeerd.

OM verzweeg documentaire
Tijdens het proces werkte justitie samen met een documentairemaker, die inzage kreeg in het onderzoek en de privé-gegevens van de verdachten. Deze samenwerking was zonder beperkingen en werd geheim gehouden. De rechtbank noemde dit handelen een ‘inbreuk op de persoonlijke levenssferen’, maar bovenal vond de rechtbank dat de integriteit van het strafgeding in het geding kwam, doordat de verdediging daardoor geen eerlijk verweer kan voeren.

Achteraf is niet gebleken dat het daadwerkelijk een eerlijk proces in de weg stond. Het streven van het OM om de verdediging te weerhouden verweer te voeren, kan echter volgens de rechtbank niet zonder gevolg blijven. Daardoor wordt er, ondanks dat drie van de vier verdachten schuldig zijn bevonden, geen straf opgelegd aan de ondernemers. Daarnaast speelde het voor de rechtbank ook mee dat de gefraudeerde bedragen al inclusief rente zijn terugbetaald.

 

Grote schuurbrand vol met hooi Kerkweg Reeuwijk

Grote schuurbrand vol met hooi Kerkweg Reeuwijk

Reeuwijk - Vrijdagmorgen 7 augustus rond 2.05 uur heeft een felle brand een hooischuur achter een woning aan de Kerkweg in Reeuwijk in de as gelegd. De brand brak omstreeks 01.45 uur uit en greep snel om zich heen. Metershoge vlammen waren in de wijde omgeving te...

Share This

Deel dit!

Deel het bericht met al je vrienden!