Tweehonderd uur werkstraf voor valse bommelding bij hotel nabij Rotterdam The Hague Airport

dinsdag 4 augustus 2020 18:57

Rotterdam – Een man die in januari 2019 een valse bommelding maakte tijdens een mode-evenement in Rotterdam, heeft vandaag een werkstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen. Door de bommelding werden een hotel en Rotterdam The Hague Airport urenlang afgesloten.

Op zaterdag 26 januari 2019 vond in het Wings Hotel nabij Rotterdam The Hague Airport het Black Fashion Week evenement plaats. Het evenement begint net, als een hotelmedewerker een telefoontje krijgt. De beller geeft aan dat er twee bommen zullen afgaan. Direct wordt het hotel ontruimd en wordt de omgeving afgezet. Ook de aankomsthal van het vliegveld wordt ontruimd en de toegangswegen naar de luchthaven en het hotel zijn urenlang afgezet.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie komt ter plaatse, maar vindt geen bommen. Die blijken er uiteindelijk ook niet te zijn; de melding was vals. Al snel gaat in het modecircuit de naam van de verdachte rond, hij zou degene zijn geweest die het telefoontje heeft gepleegd. Ook politie en justitie komen na onderzoek bij de dan 48-jarige Eindhovenaar uit. Na enkele weken onderzoek wordt hij in mei 2019 aangehouden.

“Verklaring verdachte onzin”
De verdachte verklaart dat hij is benaderd door iemand die hem bedreigde. Hij zou zijn gedwongen een simkaart te kopen en die in een boterhamzakje achter te laten in een plantenbak bij een hotel waar hij naar een kamer moest komen. Twee mannen met vuurwapens zouden vervolgens voor zijn deur hebben gestaan en zouden hem gedwongen hebben om te bellen. Als de verdachte zou weigeren, zou zijn vriendin gevaar lopen.

Volgens de officier van justitie is deze verklaring onzin: “De verdachte wisselt steeds van verklaring. Hij heeft telkens volgehouden dat hij het telefoontje niet heeft gepleegd. Na een stem vergelijkend onderzoek van het NFI waaruit bleek dat verdachte de beller moet zijn geweest, stelde hij zijn verklaring bij en kwam met het verhaal over de bedreiging, waar hij zelfs nu nog geen aangifte van heeft gedaan.”

Strafeis
“De verdachte heeft met zijn handelen enorme commotie veroorzaakt,” aldus de officier vandaag op zitting. “Niet alleen voor de organisatie van de Fashion Week en alle aanwezigen die hoopten op een feestelijke avond, maar ook voor reizigers van het naastgelegen vliegveld had zijn valse melding gevolgen.” De bommelding heeft ook vele tienduizenden euro’s aan schade veroorzaakt voor de organisatie en het hotel.

Het OM neemt het de verdachte ook kwalijk dat hij verschillende hulpdiensten onnodig in actie heeft laten komen: “Door deze ene melding zijn de KMAR en de EOD uitgerukt, zijn wegen afgezet en waren diverse andere hulpdiensten ook ter plaatse en dat uiteindelijk allemaal voor niets.” Volgens het OM kan een dergelijke actie niet onbestraft blijven.

Uitspraak
De rechtbank deed gelijk uitspraak en veroordeelde de man tot de gevraagde werkstraf van tweehonderd uur. Daarnaast legde de rechter een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar op en moet de verdachte ruim 14.000 euro schadevergoeding aan het hotel betalen.

 

0 reacties

Tweehonderd uur werkstraf voor valse bommelding bij hotel nabij Rotterdam The Hague Airport
Schrijver:

 

 

Rotterdam – Een man die in januari 2019 een valse bommelding maakte tijdens een mode-evenement in Rotterdam, heeft vandaag een werkstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen. Door de bommelding werden een hotel en Rotterdam The Hague Airport urenlang afgesloten.

Op zaterdag 26 januari 2019 vond in het Wings Hotel nabij Rotterdam The Hague Airport het Black Fashion Week evenement plaats. Het evenement begint net, als een hotelmedewerker een telefoontje krijgt. De beller geeft aan dat er twee bommen zullen afgaan. Direct wordt het hotel ontruimd en wordt de omgeving afgezet. Ook de aankomsthal van het vliegveld wordt ontruimd en de toegangswegen naar de luchthaven en het hotel zijn urenlang afgezet.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie komt ter plaatse, maar vindt geen bommen. Die blijken er uiteindelijk ook niet te zijn; de melding was vals. Al snel gaat in het modecircuit de naam van de verdachte rond, hij zou degene zijn geweest die het telefoontje heeft gepleegd. Ook politie en justitie komen na onderzoek bij de dan 48-jarige Eindhovenaar uit. Na enkele weken onderzoek wordt hij in mei 2019 aangehouden.

“Verklaring verdachte onzin”
De verdachte verklaart dat hij is benaderd door iemand die hem bedreigde. Hij zou zijn gedwongen een simkaart te kopen en die in een boterhamzakje achter te laten in een plantenbak bij een hotel waar hij naar een kamer moest komen. Twee mannen met vuurwapens zouden vervolgens voor zijn deur hebben gestaan en zouden hem gedwongen hebben om te bellen. Als de verdachte zou weigeren, zou zijn vriendin gevaar lopen.

Volgens de officier van justitie is deze verklaring onzin: “De verdachte wisselt steeds van verklaring. Hij heeft telkens volgehouden dat hij het telefoontje niet heeft gepleegd. Na een stem vergelijkend onderzoek van het NFI waaruit bleek dat verdachte de beller moet zijn geweest, stelde hij zijn verklaring bij en kwam met het verhaal over de bedreiging, waar hij zelfs nu nog geen aangifte van heeft gedaan.”

Strafeis
“De verdachte heeft met zijn handelen enorme commotie veroorzaakt,” aldus de officier vandaag op zitting. “Niet alleen voor de organisatie van de Fashion Week en alle aanwezigen die hoopten op een feestelijke avond, maar ook voor reizigers van het naastgelegen vliegveld had zijn valse melding gevolgen.” De bommelding heeft ook vele tienduizenden euro’s aan schade veroorzaakt voor de organisatie en het hotel.

Het OM neemt het de verdachte ook kwalijk dat hij verschillende hulpdiensten onnodig in actie heeft laten komen: “Door deze ene melding zijn de KMAR en de EOD uitgerukt, zijn wegen afgezet en waren diverse andere hulpdiensten ook ter plaatse en dat uiteindelijk allemaal voor niets.” Volgens het OM kan een dergelijke actie niet onbestraft blijven.

Uitspraak
De rechtbank deed gelijk uitspraak en veroordeelde de man tot de gevraagde werkstraf van tweehonderd uur. Daarnaast legde de rechter een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar op en moet de verdachte ruim 14.000 euro schadevergoeding aan het hotel betalen.

 

Zwaargewonde na schietpartij Zijde Boskoop

Zwaargewonde na schietpartij Zijde Boskoop

Boskoop - In een woning aan de Zijde in Boskoop is afgelopen nacht een persoon zwaargewond geraakt na een schietpartij. Het slachtoffer raakte dusdanig zwaargewond dat hij met een spoedtransport naar het ziekenhuis is gebracht en direct moest worden geopereerd. Voor...

Auto in brand gestoken Putselaan Rotterdam

Auto in brand gestoken Putselaan Rotterdam

Rotterdam - Op de Putselaan heeft in de nacht van zaterdag op zondag een auto in brand gestaan. Bij aankomst van de brandweer stond de gehele auto al in brand en was er geen redden meer aan. De brandweer had het vuur uiteindelijk snel onder controle. De politie heeft...

Politie rijdt auto klem bij afrit A20 Moordrecht

Politie rijdt auto klem bij afrit A20 Moordrecht

Moordrecht - Politieagenten hebben zaterdagmorgen een auto klemgereden op de afrit bij Moordrecht. Bij de politie was een melding binnengekomen dat de bestuurder op de A13 een vuurwapen zou hebben laten zien aan een andere bestuurder.  De politie hield op de afrit een...

Share This

Deel dit!

Deel het bericht met al je vrienden!