Nederlandse reddingsteams naar Libanon na zware explosie in Beiroet

Date:

Share post:

Nederland, Buitenland – Tientallen reddingswerkers en speurhonden van het Nederlandse Urban Search & Rescue Team (USAR) zullen afreizen naar Beiroet (Libanon) na de verwoestende explosie die daar gisteren plaatsvond. Het team zal naar verwachting vanavond al vertrekken.

De explosie vond plaats in de haven en heeft voor een gigantische ravage gezorgd. Er zouden zeker honderd doden en ruim vierduizend gewonden zijn gevallen. Tienduizenden huizen zijn verwoest in de stad die zo’n twee miljoen inwoners kent. Naar alle waarschijnlijkheid liggen er nog veel slachtoffers onder het puin, van wie sommige nog levend eronderuit worden gered.

Libanon verzocht buitenlandse staten om hulp te bieden. De Europese Unie heeft Nederland gevraagd de specialistische USAR-teams te sturen, waarop minister Sigrid Kaag (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) groen licht heeft gegeven voor de inzet. In totaal zullen vier teams, bestaande uit waarschijnlijk 63 mensen en acht speurhonden, naar het Midden-Oosterse land afreizen. Het team wordt geleid door Arjen Littooij, de algemeen directeur van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Specialisatie in zoek- en reddingswerk
Het team is gespecialiseerd in zoek- en reddingsacties en zal naar deze werkzaamheden ook samen met een Frans team zorgen voor een efficiënte aanpak van operaties. Het team is al vaker in internationale reddingsoperaties van nut gebleken, zoals na de aardbeving in Nepal.

De teams zullen naar verwachting vanavond al vertrekken vanaf Eindhoven Airport. Ook zal 16 ton aan zwaar reddingsmateriaal mee worden vervoerd. Via de website van het USAR-team is een liveblog te volgen over de inzet.

Girorekening Rode Kruis geopend
De crisis in Beiroet is zeer ernstig. Het zorgsysteem was door corona al overbelast en kan deze situatie niet zelfstandig aan. Het Rode Kruis heeft daarom gironummer 5125 geopend waar mensen donaties kunnen doen. Het Rode Kruis heeft onder andere noodopvanglocaties opgezet voor mensen die niet meer naar huis kunnen.


Bron foto: USAR.nl

- Advertisement -

Gerelateerd