Demonstranten tegen corona-spoedwet raken slaags met de politie in Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Vandaag zou er weer gedemonstreerd worden in de Hofstad tegen de corona-spoedwet. Het liep uit op een dag vol confrontaties met meerdere aanhoudingen en gewonden.

De honderd tot tweehonderd demonstranten die naar Den Haag waren afgereisd, wilden hun stem laten horen tegen de spoedwet. Vandaag stond op de agenda van de Tweede Kamer dat er vergaderd zou worden over de wet, maar dit is uiteindelijk niet eens gebeurd. De nieuwe wet moet in de plaats komen van de nog altijd geldende noodverordening die vanwege COVID-19 van kracht is in Nederland.

- Advertisement -

Demonstranten weigeren aanwijzingen op te volgen
De aangewezen demonstratielocatie was langs de Hofvijver op het Lange Vijverberg. De politie vroeg de demonstranten die op het Plein voor de Tweede Kamer waren verzameld, om zich daarheen te verplaatsen. De actievoerders weigerden gehoor te geven en provoceerde de politie. Het Binnenhof en de Tweede Kamer werden afgezet en op het lange Poten werden enkele agenten belaagd. Ook toen de ME op linie kwam, weigerde een groep om weg te gaan, waarbij stokslagen werden uitgedeeld.

Meerdere schermutselingen door het centrum
Nadat de demonstranten van het Plein waren geveegd, trok een deel naar de aangewezen demonstratielocatie. Een deel van de groep trok door het stadscentrum en ook weer werden onder andere journalisten en agenten lastig gevallen. Bij het verrichten van een aanhouding werden agenten ook weer aangevallen.

Ook op het Lange Vijverberg probeerde de politie een aanhouding te verrichten, maar werd de aanhoudingseenheid belaagd. Hierop heeft de politie de gehele groep ingesloten. Hierna konden er alsnog twee personen worden aangehouden. Na enige tijd vertrok wat overgebleven was van de groep demonstranten en kwam even later de manifestatie tot een einde.

De politie heeft laten weten dat meerdere mensen vandaag zijn aangehouden. Hoeveel dit er in totaal zijn, is vooralsnog niet bekend.

Agent gewond
Bij de schermutselingen die plaats vonden, zijn ook mensen gewond geraakt. Bij de belaging van de aanhoudingseenheid liep een demonstrant door nog onbekende oorzaak een hoofdwond op. Hij werd door ambulancepersoneel en agenten verzorgd. Ook zou bij een van de eerdere confrontaties een agent gewond zijn geraakt. Hoe deze eraan toe is, is niet bekend.

Het Openbaar Ministerie heeft gezegd onderzoek te doen naar de relschoppers van vandaag. Zij zeggen beelden te zullen onderzoeken om de identiteiten van de geweldplegers vast te stellen.

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Twee personen op de vlucht nadat auto op zijn kop in sloot belandt Burgemeester van Reenensingel Gouda

Gouda - De hulpdiensten zijn begin van de middag groots uitgerukt voor een voertuig te water aan de...

Auto raakte te water na inschattingsfout Hatostraat Rotterdam

Rotterdam - Zaterdagavond 9 december rond 21.45 uur is een automobilist met zijn auto op de Hatostraat het...

Extinction Rebellion blokkeert meerdere wegen in de Europoort

Eind van de ochtend, om 11:30 uur, is Extinction Rebellion gestart met het blokkeren van de Moezelweg in...

Man overleden in politiecel, Rijksrecherche doet onderzoek Rotterdam

Rotterdam - Een 60-jarige man uit Rotterdam is op 7 december na een verblijf in een politiecel in...