Demonstratie in Den Haag voor opvang van vluchtelingen op Lesbos

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Zondagavond 13 september stonden zo’n honderd tot honderdvijftig demonstranten op het Haagse Koekamp om hun onvrede te uiten over de huidige situatie op het Griekse Lesbos. Hier zitten zo’n 13.000 vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden.

Diverse sprekers, waaronder oud-vluchtelingen, juristen en vluchtelingenorganisaties, spraken de andere actievoerders toe over de situatie op het eiland. Ze spreken over hoe de vluchtelingen daar hun mensenrechten zijn afgenomen en hoe de recente bosbranden de situatie nog schrijnender heeft gemaakt.

- Advertisement -

Roep om opvang vluchtelingen
Over de afgelopen jaren zijn er duizenden vluchtelingen aangekomen op het kleine Griekse eiland. In het vluchtelingenkamp Moria – waar 3.000 mensen kwijt konden – zaten op het hoogtepunt 13.000 vluchtelingen. Dit kamp brandde in de nacht van 8 op 9 september af. Sindsdien is de crisis op het eiland nog groter geworden.

Vluchtelingenorganisaties roepen Europese landen op om hulp te bieden en vluchtelingen op te nemen. Inmiddels heeft Nederland ook toegezegd honderd van hen op te nemen, waarvan vijftig alleenreizende minderjarigen. Voor velen is deze toezegging nog te weinig. Nog voor de recente branden werd er ook al meerdere keren gedemonstreerd, waarbij de regering werd opgeroepen vijfhonderd kwetsbare kinderen op te vangen.

Overhandiging symbolische veerboottickets
De organisatie van de demosntratie verkoopt momenteel ‘verboottickets’. Het kost 30 euro om van het eiland naar het vasteland van Griekenland te reizen. Mensen kunnen symbolisch een kaartje voor een vluchteling kopen voor dit bedrag. Al deze tickets worden morgenochtend aangeboden bij de Tweede Kamer. Het geld gaat naar vluchtelingenorganisaties.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Actievoerders blokkeren ingang Tweede Kamer en verstoren debat

Den Haag - De Politie heeft meerdere demonstranten in en voor de Tweede Kamer in Den Haag verwijderd....

Politie houdt 18e verdachte aan voor reeks explosies in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag

Rotterdam - Woensdagochtend werd een 19-jarige man uit Wassenaar van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van...

Twee Rotterdammers (17 en 28) aangehouden voor explosiedreiging bij woning in Den Haag

Den Haag, Rotterdam - Dinsdagochtend 16 april zijn twee Rotterdammers van 28 en 17 jaar oud aangehouden in...

Auto met diplomatieke kentekenplaten belandt in sloot in Den Haag

Den Haag - Donderdagavond 4 april is een auto met diplomatieke kentekenplaten te water geraakt in een sloot...