donderdag, september 23, 2021
16.2 C
Rotterdam
donderdag 23 september 2021

“Alphenaar stak in psychose in op zijn familie”; OM eist TBS tegen 19-jarige Alphenaar

Alphen aan den Rijn – In de nacht van 22 op 23 februari 2020 voltrok zich in en rond de woning van de 19-jarige Alphenaar een familiedrama. Volgens het OM stak de jongen in een psychose in op zijn twee bezoekende neefjes en zijn moeder. Zijn 16-jarige neef overleed, de andere neef en zijn moeder raakten ernstig gewond. Buiten viel hij ook een passant aan. Vandaag vroeg de officier van justitie om jeugd-TBS voor de verdachte.

De Alphenaar heeft in zijn jonge leven al het nodige meegemaakt. Toen hij vier jaar oud was, dronk hij per ongeluk heel hete thee wat hem bijna het leven kostte. In 2007 overleed zijn broer door een ongeval en als negenjarige was hij aanwezig bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof. Mogelijk in reactie op dit alles kreeg hij psychische problemen waarvoor hij ook behandeld is geweest.

In de twee weken vóór 23 februari verergerden zijn klachten. Hij sliep amper, kreeg naar zijn idee boodschappen door via de televisie, verdiepte zich plotseling in kwantummechanica, sprak over andere dimensies en dacht ook dat zijn moeder hem wilde vergiftigen.

Vleesmes
Op de fatale avond zaten zijn neefjes bij hem op zijn slaapkamer te gamen. De verdachte liep op een gegeven moment weg, kwam terug met een vleesmes uit de keuken en begon op zijn neefje in te steken. Hevig bloedend rende die naar buiten waar hij overleed. Vervolgens werd de tweede neef door verdachte tegen de grond gegooid en ook gestoken. Die vluchtte naar de slaapkamer van de moeder die inmiddels door het kabaal wakker was geworden.

Omdat het lemmet van het eerste mes bij het heft was afgebroken, haalde de verdachte een tweede mes uit de keuken en begaf zich naar de slaapkamer van zijn moeder. Vervolgens sloeg hij haar en stak haar neer. De tweede neef rende naar buiten, gevolgd door de verdachte. Daarbij viel hij een voorbijganger aan die hij in zijn wang stak en knietjes gaf tegen het hoofd. Uiteindelijk ging verdachte weer naar binnen en belde zelf 112 met de melding dat hij een moord had gepleegd.

Wartaal
Ter plekke aangehouden, sloeg de Alphenaar wartaal uit over verschillende dimensies die hem opdrachten gaven. Hij werd geplaatst in het psychiatrisch penitentiair centrum waar het onder meer door zijn toestand twee maanden duurde voordat hij gehoord kon worden.

Dankzij behandeling en medicijnen gaat het inmiddels beter met de verdachte. Hij heeft vreselijk veel spijt van wat hij zijn familie heeft aangedaan. Zelf verklaart hij over die nacht dat hij dacht dat zijn neefjes robots waren die hem iets wilden aandoen. In een paniekaanval heeft hij hen en zijn moeder gestoken.

Ontoerekeningsvatbaar
Volgens de deskundigen was de verdachte op het moment van het steken volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij zat in een psychose en had wanen. Het OM volgt de psycholoog en psychiater hierin. Dat neemt niet weg dat de Alphenaar zich volgens het OM schuldig heeft gemaakt aan doodslag op zijn neef, twee pogingen daartoe (op de moeder en de tweede neef) en een poging zware mishandeling (op de voorbijganger).

Alleen kan hij daar doordat hij volledig ontoerekeningsvatbaarheid was niet voor gestraft worden. Hij moet, zo stelde de officier van justitie, behandeld worden en wel in een gedwongen kader. Omdat hij achttien was tijdens het steken en onvolwassen overkomt, wil de officier hem twee jaar jeugd-TBS opleggen. De maatregel kan zo nodig na twee jaar met maximaal drie jaar worden verlengd. De uitspraak is over twee weken.

Related Articles

Politie houdt verkeerscontrole op de Groene Kruisweg Spijkenisse

0
Spijkenisse - Deze avond heeft de politie een algemene verkeerscontrole gehouden op de Groene Kruisweg...

Vrachtverkeer stond afgelopen nacht uren vast door storing Botlekbrug A15 Rotterdam

0
Rotterdam - Vrachtverkeer heeft afgelopen nacht urenlang stilgestaan voor de zoveelste storing van de Botlekbrug....

Gewonde na ongeval met scooter Nieuwe Tiendweg Krimpen aan den IJssel

0
Krimpen aan den IJssel - Bij een ongeval op de Nieuwe Tiendweg in Krimpen aan...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Ziekenhuizen versoepelen coronaregels, afstand houden blijft

Ziekenhuizen versoepelen coronaregels, afstand houden blijft [...]

Hulp gevraagd bij vermissing van Sila (16) in Ridderkerk

Hulp gevraagd bij vermissing van Sila (16) in Ridderkerk [...]

Rotterdamse agent vast op verdenking van zedenmisdrijf

Rotterdamse agent vast op verdenking van zedenmisdrijf [...]

Diergaarde Blijdorp is uit de geldzorgen

Diergaarde Blijdorp is uit de geldzorgen [...]

Rotterdam handhaaft steekproefsgewijs op bezit QR-code

Rotterdam handhaaft steekproefsgewijs op bezit QR-code [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,064VolgersVolg