Drone bezorgt pakket op varend binnenvaartschip in Rotterdamse haven

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Afgelopen weekend is door middel van een drone een pakketje afgeleverd op een binnenvaart-containerschip. Het is een pilot in de Rotterdamse haven, waarbij gekeken wordt of deze manier van bezorgen een bijdrage kan leveren aan een nog grotere efficiëntie, en een gemakkelijke en klantvriendelijke doorvoer van schepen in de Rotterdamse haven.

De pilot wordt uitgevoerd door Dutch Drone Delta. Afgelopen weekend werd het pakketje bezorgd op het schip de Duancis, die zijn normale snelheid voerde bij het Eiland van Brienenoord. Eerder dit jaar werd het offshore schip de Pioneering Spirit, afgemeerd in de Alexiahaven in de Maasvlakte, door een drone beleverd.

- Advertisement -

Lees verder onder video

Drone-evolutie
Drones zijn sterk in ontwikkeling en kunnen een grote impact hebben op vervoer en transport, aldus de Rotterdamse haven: “De nieuwe Europese regelgeving maakt de weg vrij voor nieuwe toepassingen, waaronder uiteindelijk zelfs autonoom onbemand vracht- en personenvervoer. Hiervoor zullen de komende jaren het luchtruim en de dronetechnologie in stappen gereed gemaakt worden.”

Om veilige en efficiënte dronevluchten buiten het zicht van de piloot te kunnen faciliteren, is een betrouwbaar mobiel netwerk op vlieghoogte nodig. KPN was bij deze vlucht betrokken en heeft de benodigde netwerkmetingen verricht.

Mogelijkheden dronedelivery binnenvaart
Een binnenvaartschip is soms maar kort in de haven en heeft dan niet altijd de tijd om de auto van het schip af te zetten om spullen op te halen. Het online bestellen en laten leveren per drone van bijvoorbeeld reserveonderdelen kan dan veel tijd besparen.

De utigevoerde testen geven eerste antwoorden op belangrijke vragen van aanbieders van drone-diensten; welke routes moeten ontwikkeld worden, hoeveel gewicht moet de drone kunnen vervoeren en hoe past drone-vervoer in de logistieke keten?

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Isolatieplaten vliegen door de lucht door windvlagen Zomerakker Spijkenisse

Spijkenisse - Maandagmiddag 10 juni rond 16.58 uur is er een melding binnen gekomen van een stormschade aan...

Slachtoffer (24) steekpartij Schoutplein Vlaardingen alsnog overleden, Man was oud prof-voetballer

Vlaardingen, 7 juni 2024 - De 24-jarige Letse man die afgelopen weekend werd neergestoken bij een supermarkt in...

21-jarige scooterrijdster overleden na aanrijding met vrachtwagen Rivierweg Rhoon

Rhoon - Vanmiddag heeft er een aanrijding met een vrachtwagen en een scooterrijder plaatsgevonden op de rotonde met...

‘Meer drugslabs ontmanteld dan ooit’

Landelijk - In 2023 ontmantelde de politie aanzienlijk meer drugsproductielocaties dan in de jaren ervoor. Dit en meer...