zondag, oktober 25, 2020

Jarenlange celstraffen geëist tegen Rotterdammers voor internationale drugssmokkel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag 1 oktober celstraffen van twee tot twaalf jaar geëist tegen verschillende verdachten in een onderzoek naar internationale cocaïnetransporten. Ook twee Rotterdammers hoorden jarenlange celstraffen tegen zich geëist worden.

Het onderzoek richt zich op cocaïnesmokkel op verschillende containerschepen en een vrachtvliegtuig tussen begin 2018 tot begin 2019. Elk van de gedagvaarde verdachten hebben zich volgens het OM langdurig schuldig gemaakt aan de invoer van tientallen kilo’s cocaïne in georganiseerd en gestructureerd verband.

Twee mannen van 61 en 46 jaar oud uit Ede worden gezien als de spil van de organisatie. Zij worden verdacht van de invoer van in totaal 210 kilo cocaïne, maar ook de voorbereidingshandeling daartoe, het voorbereiden van een transport van 119 kilo cocaïne en bovenal het leiding geven aan een criminele organisatie. Tegen hen zijn straffen van respectievelijk twaalf en negen jaar geëist.

Twee Rotterdammers verdacht
Een 50-jarige man uit Rotterdam wordt verdacht van het twee keer invoeren van in totaal 110 kilo cocaïne, het plegen van voorbereidingshandelingen daartoe, het plegen van voorbereidingshandelingen voor een transport van 119 kilo en deelname aan een criminele organisatie. Tegen hem eiste het OM een gevangenisstraf van zeven jaar.

Ook een 38-jarige Rotterdammer wordt verdacht van het plegen van voorbreidingshandelingen voor de invoer van 69 kilo cocaïne en deelname aan een criminele organisatie. Het OM eist tegen hem een gevangenisstraf van vijf jaar.

Overige verdachten
Verder zijn ook een 66-jarige Amsterdammer, een 51-jarige Hagenaar, een 52-jarige man uit Schagen, een 44-jarige Duitser en een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats verdachten in deze zaak. De Duitser wordt enkel deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd en heeft drie jaar celstraf tegen zich horen eisen. Het OM ziet de 37-jarige man enkel als ‘uithaler’ en heeft twee jaar tegen hem geëist. De overige verdachten worden verdacht voor smokkel en deelname aan een criminele organisatie en hebben straffen van vier tot zeven jaar tegen zich horen eisen.

“Verdachten hebben zich op grote schaal begeven in de internationale handel in cocaïne. Daarmee dragen zij bij aan de instandhouding van het illegale circuit van handel in harddrugs. Een circuit dat vrijwel altijd gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit zoals witwassen en geweld. Daarnaast kan cocaïne grote schade aanrichten bij gebruikers en voor verslaving zorgen, alhoewel cocaïne inmiddels een middel is geworden dat door alle lagen van de bevolking heen wordt gebruikt alsof het de normaalste zaak van de wereld is”, aldus de officier van justitie.

Related Articles

Man op scooter in Dordrecht beschoten, politie zoekt getuigen

Dordrecht - Afgelopen nacht kreeg een man de schrik van zijn leven. Toen hij vannacht rond 01.45 uur op zijn scooter over de Burgemeester...

Auto met explosief materiaal onderschept bij Schiphol

De politie heeft zondagmorgen een man en een vrouw aangehouden omdat zij explosief materiaal in hun auto hadden. Politieagenten zagen de auto op de...

Moeder (24) en (4) dochter vermist vanuit Hoogvliet

Hoogvliet - De politie is naarstig op zoek naar een 24-jarige vrouw en haar 4-jarige dochter uit Hoogvliet. Moeder en dochter kwamen vrijdagavond niet...

Laatste Nieuws

Man op scooter in Dordrecht beschoten, politie zoekt getuigen

Dordrecht - Afgelopen nacht kreeg een man de schrik van zijn leven. Toen hij vannacht rond 01.45 uur op zijn scooter over de Burgemeester...

Auto met explosief materiaal onderschept bij Schiphol

De politie heeft zondagmorgen een man en een vrouw aangehouden omdat zij explosief materiaal in hun auto hadden. Politieagenten zagen de auto op de...

Moeder (24) en (4) dochter vermist vanuit Hoogvliet

Hoogvliet - De politie is naarstig op zoek naar een 24-jarige vrouw en haar 4-jarige dochter uit Hoogvliet. Moeder en dochter kwamen vrijdagavond niet...

Politieagent overleden, andere agent gewond na ongeval A270 Nuenen

Nuenen - Een 28-jarige politieagent is zaterdagavond overleden nadat hij en zijn collega op de A270 werden aangereden door een automobilist. Onduidelijk is nog waarom...

Zwaargewonde na steekpartij in woning Seringenstraat Maassluis

Maassluis - Een man is zaterdagavond ernstig gewond geraakt in een woning aan de Seringenstraat in Maassluis. De man liep door een nog onbekende...

Stay Connected

9,064FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg