Celstraffen van 10 – 17 jaar voor verdachten na voorbereidingen voor terroristische aanslag in Nederland

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – De rechtbank heeft donderdag 8 oktober zes mannen veroordeeld tot celstraffen van 10 tot 17 jaar, de rechtbank acht bewezen dat de hoofdverdachte welke 17 jaar gevangenisstraf kreeg samen met zijn medeverdachten zich schuldig heeft gemaakt aan de voorbereidingen van een terroristische aanslag op willekeurige burgers en de politie in Nederland. Ook staat vast dat zij hiervoor hebben deelgenomen aan een terroristische organisatie en hebben een training gevolgd met het oog op het plegen van een misdrijf.

De zaak kwam op 26 april 2018 naar buiten toen de AIVD een melding ontving dat de hoofdverdachte voorbereidingen trof om tijdens een groot evenement in Nederland een aanslag te plegen op willekeurige burgers. Hij was inmiddels op zoek naar de juiste middelen hiervoor en iemand die hem hierbij kon ondersteunen. Direct werd er een zeer grootschalig onderzoek gestart genaamd 26Orem. Het onderzoek werd later uitgebreid naar de vijf andere verdachten die eveneens zijn veroordeeld.

- Advertisement -

De groep was van plan eind 2018 met een voertuig een (zware) bomaanslag te plegen en elders een festival binnen te dringen ‘schietend als een gek op mensen’ met Kalasjnikovs. De verdachten wilden daarbij ook handgranaten en bomvesten gebruiken. De bomvesten zouden gebruikt moeten worden als de politie zou arriveren, zodat ook zij slachtoffer zouden worden.

De AIVD zette tijdens het onderzoek een politie-infiltrant in, de verdachten gaven aan zich door de AIVD medewerkers onder te zijn gezet maar naar het oordeel van de rechtbank is hiervan geen sprake geweest. De verdachte werd niet aangezet tot het begaan van de strafbare feiten anders dat hij al eerder van plan was om te plegen. Bij het onderzoek kwam naar voren dat de verdachte zelf beschikte over grote hoeveelheden (beeld)materiaal over het radicale en extremistische gedachtengoed van de gewapende jihadstrijd, zoals dat door terroristische organisaties als Islamitische Staat wordt gepubliceerd en verkondigd.

De rechtbank acht bewezen dat de verklaarde feiten zeer ernstige misdrijven zijn, wat zwaar meeweegt in de bepaling van de hoogte van de straf. De internationale gemeenschap wordt geteisterd door bloedige en angstaanjagende terroristische aanslagen. Deze aanslagen worden gepleegd vanuit een intolerante religieuze ideologie, waarbij wordt geprobeerd het eigen gelijk op gewelddadige wijze aan anderen op te leggen en waarbij de bevolking veelal slachtoffer is en ernstige vrees wordt aangejaagd. De verdachte en de medeverdachten wilden zowel de burgerbevolking als de politie in Nederland treffen met een bloedige aanslag waarbij grote aantallen onschuldige personen het slachtoffer zouden moeten worden.

De rechtbank heeft diverse afwegingen gemaakt en ziet geen enkele reden om af te wijken van de geëiste gevangenisstraffen, De hoofdverdachte kreeg in plaats van 18 jaar cel 17 jaar cel. De hoofdverdachte krijgt daarnaast tijdens zijn gevangenisstraf nog een extra maatregel opgelegd. De verdachte wordt onder toezicht gesteld tijdens het uitzitten, hij lijkt immers nog steeds een gewelddadige, salafistische ideologie aan te hangen, waardoor het risico op herhaling hoog is. De vijf andere verdachten kregen straffen tussen de 10 en 13 jaar opgelegd.

 

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Gerelateerd