Politie Nederland schaft 2000 bodycams aan

Date:

Share post:

De Nederlandse politie heft een overeenkomst gesloten met het Nederlandse bedrijf Zepcam voor de aanschaf van ruim 2000 bodycams voor politieagenten op straat. De bedoeling is dat alle eenheden in het tweede kwartaal van 2021 zijn uitgerust met een bodycam.

De afgelopen jaren heeft de politie meerdere modellen getest, daaruit bleek dat het beeldmateriaal wat wordt opgenomen zeer nuttig is in het verweer van een onderzoek en het vastleggen van incidenten. Ook zorgt de camera voor meer veiligheid wanneer deze zichtbaar wordt gedragen, er is minder agressie en politiemensen voelen zich daardoor veiliger.

Naast het de-escalerende effect is ook de bewijsvoering een stuk makkelijker. Agenten geven aan dat er sprake is van een opname en dat het opgenomen beeldmateriaal gebruikt kan worden in een strafzaak. Daarnaast worden er ook randzaken vastgelegd, zoals getuigen of eventuele verdachten die ervandoor zijn gegaan.

De bewezen meerwaarde van de bodycam voor het alledaagse politiewerk leidde ertoe dat de apparaten structureel onderdeel gaan uitmaken van de operationele uitrusting van de basisteams. Na een uitvoerig aanbestedingsproces en uitgebreide gebruikerstesten is de keuze gevallen op de T2+ Bodycam van Zepcam.

Heterdaad
De bodycams zijn primair bestemd voor de basisteams, hondengeleiders, bikers en nautische politie. Agenten mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel verbaal duidelijk maken aan degene(n) die ze gaan filmen. De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen. Er wordt niet in woningen of op besloten erven gefilmd, tenzij er sprake is van een noodsituatie, of een aanhouding op heterdaad.

Privacy
Agenten kunnen de bodycam eenvoudig gebruiken door met hun personeelsnummer in te loggen. Daardoor is altijd te herleiden wie de beelden heeft gemaakt. De opnamen van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen in een cloud-omgeving. Omwille van de privacy kan de agent zelf de beelden niet downloaden. De opnamen kunnen alleen door de gebruiker worden gestreamd en niet worden gewist.

Wet politiegegevens
Alle bodycam-beelden en audio-opnamen vallen onder de Wet politiegegevens. Hierin staat precies beschreven hoe lang de opnamen bewaard mogen worden en wanneer deze moeten worden vernietigd. De beelden worden dus nooit zomaar met derden gedeeld, gepubliceerd of op social media geplaatst.

Uitrol
De uitrol van de bodycams in de eenheden start eind oktober 2020. Volgens de planning zijn alle tweeduizend bodycams in het tweede kwartaal van 2021 operationeel.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Gerelateerd