Samenvatting van de persconferentie: aanscherping in corona-maatregelen

Date:

Deel bericht:

Dinsdagavond 3 november heeft het kabinet aanvullende maatregelen aangekondigd om COVID-19 tegen te gaan. De maatregelen zijn er op gericht om bewegingen en contacten te beperken. Hieronder een samenvatting van de persconferentie.

Premier Rutte begon de persconferentie, waarbij hij zei: “het gaat niet slecht, maar het gaat ook zeker niet goed”. Het kabinet begrijpt dat de afgelopen dagen de besmettingsaantallen terugloopt, maar dat deze daling nog niet te zien is in het aantal ziekenhuisopnames.

- Advertisement -

Het kabinet komt met enkele verzwarende maatregelen om de besmettingsgraad terug te kunnen dringen en de druk op de zorg te kunnen verlichten. Rutte wijst ons op de solidariteit die we moeten hebben voor het zorgpersoneel en de patiënten die zorg nodig hebben, maar dit soms niet meer kunnen krijgen door de drukte.

nieuwe maatregelen
De nieuwe maatregelen van vandaag zijn bedoeld om terug naar het niveau te gaan van voor de zomer. De gedeeltelijke lockdown die we nu kennen, zal voortduren tot midden december. Daarnaast zijn er daarbij drie belangrijke punten die komende twee weken aanvullend zijn:

1 – Het algemene advies voor iedereen is nu: ‘Blijf zo veel mogelijk thuis en vermijd niet noodzakelijke reizen’. Daarmee wordt bedoeld dat mensen niet voor de lol moeten gaan winkelen. Dat mensen alleen naar de supermarkt moeten gaan. Mensen moeten volgens de premier denken: ‘moet ik echt de deur uit of kan het ook anders’.

2 – Buiten gaat de maximale groepsgrootte van vier naar twee. Uitzondering hierop zijn groepen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar. Voor binnen luidt het advies om maximaal twee (voorheen drie) mensen die niet tot het huishouden per dag te ontvangen.

3 – Publieke ruimtes als bibliotheken, theaters, musea, zwembaden, dierentuinen en pretparken gaan komende twee weken dicht. Ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft (max. 20) of uitvaart (max. 30) gaat omlaag. Sportscholen blijven open, maar groepslessen mogen niet doorgaan.

Regionale aanvullende maatregelen onderzocht
Het kabinet onderzoekt ook mogelijk strengere maatregelen voor regio’s waar veel hogere besmettingen zijn. Daar wordt nagedacht over maatregelen als een avondklok, verdere beperking van de detailhandel en het mogelijk sluiten van scholen vanaf het voortgezet onderwijs.

“Niet naar het buitenland op vakantie”
Reizen naar het buitenland wordt ook afgeraden. “De wereldkaart is bijna volledig oranje of rood. Reizen is sowieso een risico en we willen niet dat mensen die naar het buitenland op vakantie gaan, het virus naar Nederland brengen”, aldus Rutte.

Het advies luidt dat: Tot januari niet reizen, tenzij noodzakelijk. De Nederlandse eilanden mogen wel, mits het land van bestemming niet oranje of rood is.

Let komende tijd nog wat meer op elkaar
De premier kwam met nog twee opmerkingen. Rutte wijst erop dat het overgrote meerderheid van de mensen zich netjes aan de regels houdt, maar dat het “niet zo kan zijn dat een kleine groep het verpest”. Tegen deze groep geeft hij de waarschuwing: “Wees niet verbaasd als er streng wordt opgetreden”, verwijzend aan de recente illegale feestjes.

De tweede opmerking is gericht op een andere groep: mensen die nu worstelen met eenzaamheid en depressie, en mensen die vanwege gezondheidsfactoren in extra isolement zitten. Rutte: “De komende twee weken worden extra zwaar voor deze groep. Ik vraag mensen om de komende tijd nog wat meer op elkaar te letten. Een beetje aandacht en interesse kunnen heel veel betekenen.”


Voor meer en uitgebreidere informatie, lees verder op de website van Rijksoverheid.

- Advertisement -

Gerelateerd