dinsdag, mei 11, 2021
17.5 C
Rotterdam
dinsdag 11 mei 2021

Samenvatting persconferentie 17 november : Terug naar maatregelen 13 oktober

In de persconferentie van dinsdag 17 november heeft het Kabinet aangegeven dat de tijdelijke zware maatregelen deels worden versoepeld. Het gaat om de sluiting van publiekelijke gebouwen welke weer open gaan. Musea, bibliotheken, pretparken en bioscopen mogen weer open. Ook mag je weer met 3 mensen buiten jou eigen huishouden samenkomen.

Minister Rutte

De horeca blijft dicht, er zijn geen evenementen, geen publiek bij sport, sporten boven de 18 jaar op 1,5 meter, reizen alleen als dat strikt noodzakelijk, en werk thuis zolang het niet anders kan. Je mag samenkomen met maximaal 3 andere personen. Dit betekent dat we Sinterklaas sober zullen moeten vieren en creatief moeten zijn. Verspreid het bijvoorbeeld over meerdere dagen. De adviezen voor thuiswerken, de anderhalve meter afstand, geen publiek bij sport blijft van kracht. Ook de horeca blijft gesloten en het alcoholverbod na 20.00 uur blijft van kracht.

De maatregelen van 13 oktober worden voorlopig verlengd tot 8 december. Hopelijk blijven de cijfers dalen en kan men kijken of er wellicht nog versoepelingen kunnen plaatsvinden.

Begin december beslist het kabinet of de maatregelen kunnen worden aangepast. Dat betekent dat sinterklaasvieringen gevierd kunnen worden, maar we houden afstand van anderen en ontvangen maximaal drie personen thuis. Maar met wat creativiteit kunnen wellicht oplossingen worden gevonden om pakjesavond te vieren, bijvoorbeeld in kleine groepjes verspreid over meerdere dagen of via een digitale verbinding. Daarnaast doet Sint er goed aan om op tijd en  bij voorkeur alleen zijn inkopen te doen en waar mogelijk lokaal of anders online te winkelen.

Het kabinet heeft nog niet besloten welke maatregelen gelden rondom de Kerstdagen en tijdens oud en nieuw. Maar hoe beter we ons nu aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op aanpassing van de maatregelen.

Testen

Vanaf 1 december kan iemand ook getest worden als hij of zij geen klachten heeft, maar wel risico heeft gelopen op een besmetting. Dus als de CoronaMelder-app een melding geeft over een besmettingsrisico, of als iemand naar voren komt uit het bron- en contactonderzoek. Vanaf dat moment gaat diegene in quarantaine. Na 5 dagen kan hij of zij zich laten testen en bij een negatieve test kan de quarantaine worden opgeheven.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Op 1 december gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Dan gaat onder andere een mondkapjesplicht gelden in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, restaurants en theaters. Het kabinet zal daar binnenkort verder over communiceren.

 

Related Articles

Brandweer schiet vastgereden ambulance te hulp in Schollebos

0
Capelle a/d IJssel - In het Capelse Schollebos reed een ambulance zich vast in het...

Grote brand in bedrijfspand Raasheerenhoek Zuidland

0
Zuidland - In een bedrijfspand aan de Raadsheerenhoek in Zuidland is maandagmiddag brand uitgebroken. Uit...

Explosie verwoest woningen Westerstraat Sassenheim

0
Sassenheim - Bij een zware explosie in een portiekwoning in  de Westerstraat in Sassenheim is...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Politie sluit woningen in IJsselmonde wegens spookbewoning

Politie sluit woningen in IJsselmonde wegens spookbewoning [...]

Burgemeester en wethouders swingen erop los voor SF

Burgemeester en wethouders swingen erop los voor SF [...]

Opnamestop patiënten Franciscus Gasthuis opgeheven

Opnamestop patiënten Franciscus Gasthuis opgeheven [...]

Toestroom coronapatiënten leidt tot opnamestop in Rotterdam

Toestroom coronapatiënten leidt tot opnamestop in Rotterdam [...]

Familiehuis Daniel den Hoed aan Groene Hilledijk ontruimd

Familiehuis Daniel den Hoed aan Groene Hilledijk ontruimd [...]

Stay Connected

9,390FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg