Haags Gemeentearchief op zoek naar identiteit man in filmbeelden van oorlogstijd

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Een project naar het vinden van nog onbekende filmbeelden van Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog, wakkerde de nieuwsgierigheid aan van het Haags Gemeentearchief. Meermaals en op verschillende plekken duikt dezelfde man op. Wie is deze man? Het Haags Gemeentearchief roept de hulp in van het publiek om hier achter te komen. 

In april riep het archief mensen op om beeldmateriaal van Den Haag in oorlogstijd met hun te delen. Zodoende doken er tal van nieuwe beelden op en kwamen deze bij het verwerken ervan onder de ogen van de medewerkers.

- Advertisement -

“Op een geven moment viel ons wat op. Een man met een camera, om precies te zijn. Hij heeft een bril en vlasbaardje, en draagt soms een alpino petje en een shawl. We kwamen hem zo vaak tegen, dat we enorm nieuwsgierig zijn geworden.”, aldus het Haags Gemeentearchief.

De man komt in verschillende films terug in de amateuropnamen van Dick Laan, gefilmd rondom de bevrijding. “De man verschijnt vaak onverwachts in beeld en het feit dat Dick Laan zijn camera op hem richt, doet vermoeden dat ze elkaar kennen. Waarschijnlijk zijn al deze beelden gemaakt op 7 mei 1945, aangezien we onze onbekende man ook tegenkomen in de buurt van andere grote gebeurtenissen op die dag, zoals de arrestatie van het Belgische NSB-kopstuk Robert van Genechten op het Louis Couperusplein.”

Mogelijk journalist
Het archief denkt zelf dat de man journalist van beroep was. “Het feit dat we hem terugzien tijdens een redactievergadering en in gezelschap van andere verslaggevers, suggereert dat hij journalist is.”

De man is ook terug te zien in de rushes uit het Imperial War Museum. “We denken dat die beelden ook door Dick Laan gemaakt zijn, of in ieder geval door een filmer die bij precies dezelfde gebeurtenissen was als Dick Laan.”

De man komt wederom in beeld op 8 mei 1945 tijdens de aankomst van de eerste Canadezen en op de bevrijdingsbeelden van Den Haag in gesprek met een Canadese kapitein.

Hulp gevraagd
Het Haags gemeentearchief wil graag achterhalen wie deze precies was en vraagt daarom om de hulp van het publiek. Herkent u deze man of heeft u een vermoeden wie hij is? Of kent u iemand die wellicht meer over hem zou kunnen vertellen? Laat het het archief weten via haagsgemeentearchief@denhaag.nl.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Lichtgewonde bij eenzijdig ongeval Havendijk Schiedam

Havendijk, Schiedam - Woensdagavond 24 april rond 18.20 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Een automobilist is door...

Uitslaande flatbrand aan Arrheniusweg in Rotterdam

Rotterdam - Woensdagochtend 24 april is een uitslaande brand uitgebroken in een flat aan de Arrheniusweg. Mede omdat...

Aanhouding na melding steekpartij Brede Hilledijk Rotterdam

Rotterdam - Op de Brede Hilledijk is vanavond rond 19.45 uur een melding van een steekpartij geweest. De...

Kind bekneld tussen dakluik van dakterras Maashaven Noordzijde Rotterdam

Rotterdam - Op het dakterras van woningen aan de Maashaven Noordzijde is vanavond rond 17.33 uur een kind...