zondag, april 11, 2021
4.8 C
Rotterdam
zondag 11 april 2021

Gebouwen in Nederland kleuren oranje in strijd tegen geweld tegen vrouwen

Landelijk – Overheidsgebouwen en andere openbare plekken door heel Nederland, maar ook op andere plekken in de wereld, kleuren vanaf vandaag oranje. Dit gebeurt vanwege de internationale campagne Orange the World.

De campagne is erop gericht om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en om dit tegen te gaan. Op de website van de Orange the World is onder andere een petitie gestart, zodat het melden van geweld tegen vrouwen makkelijker wordt.

De kleur oranje is gekozen als symbool voor een zonnige toekomst voor slachtoffers van dergelijk geweld, of het nu gaat om fysiek geweld, of om psychische mishandeling. De aftrap van de actie was in Arnhem met ministers Kaag en van Engelshoven, en burgemeester Marcouch. De actie werd geleid door UN Women Voorzitter Marit Maij.

Maak melden makkelijker
Dit jaar staat in teken van “Iedere vrouw moet iedere vorm van geweld kunnen melden.” Naar schatting meldt slechts 40% van de vrouwen die te maken hebben met geweld dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie, en maar 10% gaat naar de politie.

De overgrote meerderheid blijft dus onder de radar, en krijgt nooit hulp, aldus de campagnevoerders: “Daarom roepen wij, UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao, op om laagdrempelig melden voor iedere vrouw beschikbaar te maken.

In Nederland doen ruim 200 gemeentes mee. Veelal publieke ruimtes, zoals overheidsgebouwen, pleinen, kunstwerken en monumenten zijn komende dagen verlicht. Daarnaast zullen er ook diverse andere acties plaatsvinden om extra aandacht te vragen voor de campagne.

Related Articles

Duiker gereanimeerd na duikongeval in Oostvoornse meer

0
Oostvoorne - Een duiker is zondagmiddag rond 16.00 uur ernstig in de problemen gekomen, de...

Kind gewond na aanrijding Dallelaan Spijkenisse

0
Rond kwart voor drie kwam er een melding binnen van een kind dat was aangereden...

Automobilist vlucht na eenzijdig ongeval op de Bree in Rotterdam

0
Rotterdam - Zondag heeft rond 12.15 uur een eenzijdig ongeval plaatsgevonden op de Bree in...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Ongeval met auto's op Parkkade; politie denkt aan straatrace

Ongeval met auto's op Parkkade; politie denkt aan straatrace [...]

Uitstel opening terrassen weer klap voor horecaondernemers

Uitstel opening terrassen weer klap voor horecaondernemers [...]

Onduidelijkheid over heropening hogescholen eind april

Onduidelijkheid over heropening hogescholen eind april [...]

'Start opbouw songfestivalpodium belangrijk voor de sector'

'Start opbouw songfestivalpodium belangrijk voor de sector' [...]

Muurschildering Jeangu naast Ahoy krijgt meer vorm

Muurschildering Jeangu naast Ahoy krijgt meer vorm [...]

Stay Connected

9,378FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg