Gebouwen in Nederland kleuren oranje in strijd tegen geweld tegen vrouwen

Date:

Deel bericht:

Landelijk – Overheidsgebouwen en andere openbare plekken door heel Nederland, maar ook op andere plekken in de wereld, kleuren vanaf vandaag oranje. Dit gebeurt vanwege de internationale campagne Orange the World.

De campagne is erop gericht om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en om dit tegen te gaan. Op de website van de Orange the World is onder andere een petitie gestart, zodat het melden van geweld tegen vrouwen makkelijker wordt.

- Advertisement -

De kleur oranje is gekozen als symbool voor een zonnige toekomst voor slachtoffers van dergelijk geweld, of het nu gaat om fysiek geweld, of om psychische mishandeling. De aftrap van de actie was in Arnhem met ministers Kaag en van Engelshoven, en burgemeester Marcouch. De actie werd geleid door UN Women Voorzitter Marit Maij.

Maak melden makkelijker
Dit jaar staat in teken van “Iedere vrouw moet iedere vorm van geweld kunnen melden.” Naar schatting meldt slechts 40% van de vrouwen die te maken hebben met geweld dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie, en maar 10% gaat naar de politie.

De overgrote meerderheid blijft dus onder de radar, en krijgt nooit hulp, aldus de campagnevoerders: “Daarom roepen wij, UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao, op om laagdrempelig melden voor iedere vrouw beschikbaar te maken.

In Nederland doen ruim 200 gemeentes mee. Veelal publieke ruimtes, zoals overheidsgebouwen, pleinen, kunstwerken en monumenten zijn komende dagen verlicht. Daarnaast zullen er ook diverse andere acties plaatsvinden om extra aandacht te vragen voor de campagne.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Auto plonst in het water Delftweg Rotterdam

Rotterdam- Woensdagmiddag 22 mei rond 13.45 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden op de Delftweg. Een bestuurder verloor...

Voor de tweede dag op rij gaslek door aanleg glasvezel Dr. J.M. den Uylstraat Oudenhoorn

Oudenhoorn - Voor de tweede dag op rij is er in Oudenhoorn een gaslekkage ontstaan door de aanleg...

Brand in industriepand snel geblust Lorentzweg Spijkenisse

Spijkenisse - Eind van de ochtend is er brand ontstaan in een industriepand aan de Lorentzweg. Hier werd...

‘Meer drugslabs ontmanteld dan ooit’

Landelijk - In 2023 ontmantelde de politie aanzienlijk meer drugsproductielocaties dan in de jaren ervoor. Dit en meer...