woensdag, september 22, 2021
10.8 C
Rotterdam
woensdag 22 september 2021

Laatste steen gelegd voor vernieuwde klimaatbestendige entree Diergaarde Blijdorp

Rotterdam – Vrijdagmiddag 4 december hebben HHSK bestuurder Agnes van Zoelen, Wethouder Buitenruimte Bert Wijbenga en Erik Zevenbergen, directeur van Diergaarde Blijdorp, de laatste Bufferblocksteen gelegd in het monumentale voorplein van Diergaarde Blijdorp.

Diergaarde Blijdorp heeft al jaren te kampen met wateroverlast op het voorplein bij de oude entree. Maar ook in tijden van droogte, kon de grote watervraag van Diergaarde Blijdorp voor problemen zorgen.

Primeur voor Blijdorp
Het nieuwe voorplein is een innovatief project, waarbij Blijdorp de primeur heeft om deze techniek te testen. Het werkt simpel: Bij regen wordt water naar het systeem onder het plein geleid, waar het water wordt opgeslagen en vervolgens wordt gezuiverd. De water wordt dan weer herbruikt voor de dieren en planten in het park.

Naar verwachting kan Blijdorp met dit nieuwe systeem jaarlijks circa negen miljoen liter kraanwater besparen. Dat zijn zo’n 75.000 badkuipen vol en maar liefst 30% van de jaarlijkse watervraag aan deze zijde van de dierentuin. Door het regenwater op te vangen, voorkomt het park bovendien overbelasting en overstromen van het riool in de omgeving bij hevige regenbuien.

Het nieuwe systeem en de daarbij komende facelift van het plein is mogelijk gemaakt met financiële steun van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de Gemeente Rotterdam, de TU Delft en Hogeschool Rotterdam. Deze partijen werken samen in een innovatieprogramma, VPdelta genaamd. Alle werkzaamheden zullen rond het voorjaar van 2021 afgerond zijn.

Bezoekers betrekken bij het klimaat
De diergaarde is enthousiast over het project en de voordelen die het oplevert: “Naast een grote besparing op de watervraag willen Diergaarde Blijdorp en haar partners met dit project een voorbeeldfunctie vervullen als het gaat om duurzaamheid, klimaatadaptatie en waterbewustzijn.”

Daarnaast hoopt het park ook dat het bijdraagt aan het milieubewustzijn van bezoekers: “Wij willen bezoekers inspireren beter voor de natuur te zorgen, hen hierover te vertellen en handvatten te bieden zelf bij te dragen. Bij het project laten we bezoekers zien wat zij zelf kunnen doen om regenwater op te slaan en te hergebruiken.”

Related Articles

Gewonde na steekpartij op Oude Delft in Delft

0
Delft - Een man is na een ruzie op de Oude Delft in Delft gewond...

Man (20) uit Alphen aan den Rijn opgepakt voor fraude met vaccinatie QR codes

0
Alphen aan den Rijn - De politie heeft een 20-jarige man aangehouden als verdachte voor...

Vrouw overleden na ongeluk Bergerstraat Maastricht

0
Maastricht - Een vrouw is dinsdagmorgen om het leven gekomen door een verkeersongeval op de...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Eindelijk weer een cruiseschip met passagiers in Rotterdam

Eindelijk weer een cruiseschip met passagiers in Rotterdam [...]

Rotterdammers genieten van mooi weer in het Park

Rotterdammers genieten van mooi weer in het Park [...]

Rotterdam houdt banenbeurs in het Sparta-stadion

Rotterdam houdt banenbeurs in het Sparta-stadion [...]

Rotterdamse hogescholen luiden noodklok om studentenkamers

Rotterdamse hogescholen luiden noodklok om studentenkamers [...]

Kunstproject met acteerlessen reist door IJsselmonde

Kunstproject met acteerlessen reist door IJsselmonde [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,066VolgersVolg