Samenvatting van persconferentie omtrent corona-maatregelen; Versoepeling voor Kerst niet mogelijk

Date:

Deel bericht:

Landelijk – Dinsdagavond 8 december hebben premier Rutte en minister Hugo de Jonge een persconferentie gehouden omtrent de maatregelen. Ze probeerden de ernst van de situatie waarin Nederland zich bevindt, te benadrukken.


Samenvatting puntsgewijs:

- Advertisement -
  • Er komt geen versoepeling voor de Kerst
  • Bij sterkere stijging aantal besmettingen, mogelijke strengere maatregelen
  • Komt extra steun voor de horeca

Kijk voor een volledig overzicht van alle maatregelen op de website van Rijksoverheid.


Minister-President Rutte begon de persconferentie door te zeggen dat Kerst al vroeg in het straatbeeld is te vinden. Hij beseft dat Kerst voor mensen dit jaar extra belangrijk is en dat zij, net als iedereen in Nederland, hoopten op versoepelingen voor de Kerst.

Versoepeling niet mogelijk
Helaas brengt het kabinet de bittere pil dat dit niet mogelijk is. Sterker nog, de premier drukt mensen op het hart om de regels te volgen, want als de stijging verder toeneemt, worden strengere maatregelen voor de Kerst niet uitgesloten.

Het betekent dus dat Nederland voorlopig in de gedeeltelijke lockdown blijft. Dit betekent maximaal drie gasten (vanaf 13 jaar) per dag thuis ontvangen, ook tijdens Kerst. Ook blijven restaurants en cafés dicht. “Laat ons de kerstperiode goed benutten door zo veel mogelijk thuis te blijven en ons goed aan de regels te houden”, aldus Rutte.

Bij klachten thuis blijven
De premier benadrukt dat mensen met lichte verkoudheidsklachten thuis moeten blijven en zich moeten laten testen. Er wordt gemerkt dat te veel mensen met klachten of positieve testuitslagen alsnog naar buiten gaan. “Aarzel niet om hulp te vragen. Houdt altijd en overal afstand, ook met mondkapjes. Doe boodschappen alleen en was je handen overal stuk”.

Extra steunpakket en op elkaar letten
De premier wilde graag drie belangrijke punten aan bod brengen tijdens deze persconferentie:

Allereerst is het kabinet bezig met de extra steun voor bedrijven die het zwaar hebben, zoals de horeca. Morgen (woensdag 9 december) zullen ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra een persconferentie geven over deze steunpakketten en hier meer duidelijkheid over geven.

De regering beseft dat jonge mensen een zware tijd hebben. Daarom is er een plan om extra geld vrij te maken voor deze groep. Gemeentes kunnen daardoor samen met jongeren speciale activiteiten organiseren.

Tot slot zegt Rutte het te begrijpen dat na negen maanden de coronavermoeidheid toeneemt. Hij benadrukt echter dat de recente toenames de druk op de mensen in ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg ook doen toenemen. Hij roept daarom mensen op om de medewerkers in de gezondheidszorg tegemoet te komen en te helpen.

Vaccinatiefase
Minister Hugo de Jonge besteedde aandacht aan de aankomende vaccinatiefase. Hij benadrukte ten eerste dat we er nog lang niet zijn, maar wel aan de vooravond staan van een nieuwe fase in deze crisis: de vaccinatiefase.

Als alles naar plan gaat, zullen eerst de kwestbare mensen en zorgverleners gevaccineerd worden. Eerst komen deze groepen, en daarna zullen 60-plussers en andere groepen met een medisch risico aan bod komen.

Volgens De Jonge betreft het een operatie met een uitdagende logistiek en is het plan afhankelijk van diverse factoren, zoals de goedkeuring van de vaccinatie en de verschillende leveringen. Wel voegt de minister toe dat vanuit de regering alles geregeld is. Als dit tijdig gebeurt, kan begin januari begonnen worden.

Hugo de Jonge sprak ook nog zijn waardering uit voor iedereen die hierbij betrokken is: “Een diepe buiging voor iedereen die dit mogelijk maakt. En een diepe buiging voor de wetenschap.”

De Jonge zegt dat Nederland voorlopig nog aan de maatregelen vast zit. Ook als de vaccinaties plaatsvinden, moet er worden onderzocht of gevaccineerden nog steeds het virus kunnen verspreiden. Het doel is om de kwetsbaren in ieder geval te kunnen beschermen.

Doe anderen het virus niet cadeau
Minister De Jonge benadrukt dat we voorzichter moeten zijn, omdat de signalen laten zien dat het niet goed gaat: “Als je samen kerst viert, houd dan voldoende afstand. Ook al voel je je niet ziek, je kan iemand ziek maken. Doe dit anderen niet cadeau. De besmettingsgraad moet omlaag. Dat hebben we zelf in de hand.”

Ook benadrukt De Jonge wederom hoe belangrijk het is om eenzaamheid te bestrijden: “iemands eenzaamheid doorbreken, kan iedereen. Wat voor jou een klein gebaar is, kan een wereld van verschil betekenen voor de ander”.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Politie overmeesterd man met onbegrepen gedrag Croonenburgh Oud-Beijerland

Oud-Beijerland - Vrijdagavond 21 juni rond 21.41 uur zijn de hulpdiensten gealarmeerd voor een mogelijk persoon met onbegrepen...

Sishalounge doelwit van nachtelijke explosieSchiedamseweg Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van donderdag op vrijdag heeft er rond 04:50 een explosie plaatsgevonden bij een...

Explosie zorgt voor schade aan voordeur van woning Lijnzaaddreef Spijkenisse

Spijkenisse - Donderdagnacht 20 juni rond 2.14 uur heeft er een explosie plaatsgevonden op de Lijnzaaddreef in Spijkenisse. Door...

Politie onderzoekt schietpartij Fresiastraat Rotterdam-Schiebroek

Rotterdam - Op de Fresiastraat in de Rotterdamse wijk Schiebroek heeft dinsdagavond rond 23:15 uur een mogelijke beschieting plaatsgevonden....