Samenvatting persconferentie 14 december 2020 : Nederland op Slot

Date:

Deel bericht:

Minister President Mark Rutte sprak vanavond het volk toe vanuit torenkamertje. Rutte vertelde dat helaas het coronavirus nog sneller om zich heen grijpt. Op de achtergrond zijn demonstranten te horen. Nederland gaat op slot, dit houdt in dat alle plekken waar mensen samenkomen worden gesloten, het doel hiervan is dat 

We herinneren ons nog allemaal de beelden van het voorjaar, zo vertelde Rutte. Lege snelwegen en lege winkelstraten, de minister wil graag uitleggen waarom deze stappen belangrijk zijn. Hij vervolgde met een toespraak waarin hij aangeeft dat het virus bedrijven zijn omgevallen, de horeca is al maanden gesloten. Mensen zijn hun baan kwijtgeraakt en nog erger, heel veel familieleden zijn door het coronavirus overleden.

- Advertisement -

Elke dag worden gemiddeld 9000 nieuwe besmettingen gemeld, dagelijks overlijden er gemiddeld 60 mensen. De realiteit is dat meer dan 1 miljoen behandelingen zijn uitgesteld, zorgers in de verpleeghuizen en ziekenhuis lopen op hun tandvlees. De realiteit is dat het virus iedereen hard kan raken, niet alleen de alleroudsten onder ons.

De groep onder de 50 jaar is dat in de tweede coronagolf de groep onder de 50 2,5 keer groter was dan de groep van 80 jaar of ouder.

De Maatregelen geldig tot en met 19 januari, in een week daarvoor op 12 januari wordt er een nieuwe persconferentie.

  1. Vanaf woensdag 16 december tot en met maandag 18 januari wordt onderwijs op afstand de norm. Van primair onderwijs tot universiteiten. Uitzonderingen voor praktijkonderwijs en persoonlijke begeleiding voor leerlingen die aandacht nodig hebben. De kinderopvang is ook gesloten, alleen voor ouders met een vitaal beroep blijft dit beschikbaar.

2. Winkels voor 1e levensbehoeften blijven open. Supermarkten, Weekmarkten, Slagers, drogisterijen, opticiens gaan dicht. Alle andere zaken worden gesloten, speciaal voor bouwmarkten blijven vooraf bestelde mogelijk om af te halen, bijvoorbeeld als er echt iets kapot gaat. Het ministerie geeft een nieuw fors steunpakket vrij, hoe meer omzetverlies hoe meer steun. Subsidie kan worden aangevraagd vanaf dinsdag 15 december.

3. Alle publiektoegangelijke locaties zijn gesloten, binnen en buiten. Denk daarbij aan bioscopen, theaters. Hotels blijven wel open, maar zonder horecavoorziening. Locaties voor uitvaarten blijven wel open, ook bij de bibliotheek mag er afgehaald worden. Tandartsen en Fysiotherapeuten mogen blijven werken.

4.Thuis niet meer dan 2 gasten per dag ontvangen, op 24, 25 en 26 december blijft drie gasten het maximum. Kerst blijft daarmee sober, blijf bij klachten thuis.Buiten een groepsgrootte van maximaal twee, dus niet meer dan met 1 vriend of 1 vriendin tenzij het een huishouden betreft.

5. Alle zwembaden en binnensportlocaties worden gesloten, buiten sporten zoals voetballen tot 18 jaar blijft mogelijk. Boven de 18 in teamverband niet mogelijk.

6. Het dringende advies blijft, blijf thuis. Maak geen onnodige reisbewegingen. Heb je bijvoorbeeld een vakantiehuisje gehuurd kun je daar gewoon heen, maar blijf daar aanwezig. Horeca en faciliteiten zijn gesloten.

7. Werk thuis tenzij het echt niet anders kan, op het werk vinden teveel besmettingen thuis. Minister Rutte geeft aan dat werkgevers er goed aan moeten meewerken. Het openbaar vervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Denk niet in aanpassingen dat het wel veilig kan, veel besmettingen worden binnen de werksfeer opgevangen.

Hij sluit af dat het coronavirus op een moment ten einde komt. De hoop ligt in 2021 met het coronavaccin. Meer informatie op Rijksoverheid.nl

 

 

- Advertisement -

Gerelateerd