woensdag, juli 6, 2022
13.9 C
Rotterdam
woensdag 6 juli 2022

Drie verdachten aangehouden voor grootschalige WhatsApp-fraude

- advertentie -

Rotterdam – De politie heeft drie mannen aangehouden uit Capelle a/d IJssel, Rotterdam en Berkenwoude die in verband worden gebracht met het oplichten van meerdere mensen via WhatsApp.

De wijze van oplichting was veelvoorkomend dit jaar. Mensen kregen plots een berichtje van een ‘familielid’: ‘Hoi pap, ik heb een ongelukje gehad met mijn telefoon. Daarom heb ik nu even tijdelijk dit nummer, maar ik kan nu dus ook niet bij mijn internetbankieren. Kun jij me even uit de brand helpen en wat geld over maken naar …’

Met dit soort teksten wisten de mannen alleen in de maand oktober al minimaal 45.000 euro van veelal oudere mensen af te troggelen. De mannen haalden 06 nummers en andere gegevens van internet. Ze zochten bijvoorbeeld naar mensen met een eenmanszaak, zo vertelt een rechercheur. “Zij hebben vaak een 06-nummer op hun website hebben staan. Combineer deze met nog wat persoonlijke gegevens van Facebook en je hebt alle ingrediënten om een slachtoffer compleet geloofwaardig een rad voor de ogen te draaien.”

Drie verdachten gebruikten minimaal tien telefoons en per telefoon vele verschillende simkaarten. En met al die verschillende nummers en telefoons hebben ze waarschijnlijk een groot aantal mensen. Dat is in ieder geval de verdenking waarop de drie mannen zijn aangehouden.

Vondst mobiele telefoon bleek doorbraak
De zaak kwam aan het rollen toen in een hotelkamer een mobiele telefoon werd gevonden. Een blik in die telefoon maakte duidelijk dat met het toestel WhatsApp-fraude was gepleegd. Ook lag er een vuurwapen op de hotelkamer.

Het was de start van een groot onderzoek waarvoor 23 oktober een eerste verdachte werd aangehouden, een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Op vrijdag 4 december werd een tweede verdachte aangehouden, een 18-jarige Rotterdammer. Maandag 28 december werd de derde verdachte aangehouden, een 23-jarige man uit Berkenwoude.

Alle drie de verdachten zitten sinds hun aanhouding vast. Ze zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris die hun bewaring heeft verlengd.

Topje van de ijsberg
“Zo ver we hebben kunnen vinden, hebben ze in die maand 45.000 euro binnen gehaald met hun oplichtingspraktijken. Naar verwachting is dat maar het topje van de ijsberg. Maar het allerbelangrijkste is dat ze nu aangehouden zijn en geen nieuwe mensen meer kunnen oplichten.”


Wilt u meer lezen over wat u kunt doen om te voorkomen dat u wordt opgelicht? Bekijk dan de informatiepagina van de politie.


Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp+31103070855 of Mailredactie@nieuwsopbeeld.nl


 

- Advertisement -

Laatste nieuws

- advertentie -
spot_img

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,237VolgersVolg
- advertentie -