Ruim 40.000 kilo cocaïne onderschept in Rotterdamse haven in 2020

Date:

Share post:

Rotterdam – Gedurende 2020 heeft het Hit and Run Cargo-Team (HARC) ruim 40.000 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. Dit heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekend gemaakt in een overzicht.

Het HARC-team is een samenwerkingsverband van Douane, FIOD (belastingdienst), Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie in Rotterdam. Dit team is 23 jaar geleden opgericht om zich bezig te houden met de opsporing en vervolging van grote ondermijningsonderzoeken in en rondom de Rotterdamse havens.

Recordhoeveelheid
Voor het derde jaar op rij is een recordhoeveelheid cocaïne onderschept. In 2018 werd 18.947 kilo onderschept, in 2019 33.732 kilo en in 2020 40.641 kilo cocaïne.

De toename bij deze vangsten kan meerdere redenen hebben. Allereerst blijven de opsporingsmiddelen over de tijd heen verbeteren, wat leidt tot meer vangsten. Mogelijk wordt ook meer gesmokkeld, maar omdat we niet weten hoeveel er daadwerkelijk de Rotterdamse haven passeert, is dat moeilijk te zeggen.

151 onderzoeken
Op basis van de in beslag genomen partijen drugs startte het HARC-team 151 onderzoeken waarbij in totaal 40.641 kilo cocaïne is gevonden. Naast cocaïne onderschepte het HARC-team ook andere soorten drugs. Zo werd er 22 kilo crystal meth, 54 kilo heroïne en 748 kilo marihuana in beslag genomen in de Rotterdamse haven.

Het HARC-team leverde ook bijstand in de havens van Vlissingen en Moerdijk. In Vlissingen ging het om tien onderzoeken waarbij 6.055 kilo cocaïne werd onderschept en in Moerdijk 2 onderzoeken waarbij 967 kilo cocaïne werd aangetroffen. De totale straatwaarde is ruim 3,5 miljard euro.

Bron afbeelding: Openbaar Ministerie Rotterdam

Bijzondere vondsten en grotere partijen
Smokkelaars worden steeds inventiever in hun werkwijze, zo laat het OM weten. Zo trof de Douane onder andere een partij drugs aan in een container geladen met auto’s. Ook werd drugs aangetroffen in containers met medische goederen en medicijnen.

In de maand december werd een record hoeveelheid van 7.620 kilo cocaïne onderschept. De tendens is dat er steeds meer grotere partijen verzonden worden, zo zijn er het afgelopen jaar twaalf partijen boven de 1.000 kilo onderschept.

Aanhoudingen
Om de drugs op de markt te krijgen, moeten die op bepaalde manieren van het haventerrein gehaald worden. Het is voor smokkelaars zaak dat zij op een ongeziene en snelle manier de drugs van het haventerrein krijgen. Daarvoor worden veelal jonge mannen ingezet die de drugs uit de containers moeten halen.

Het afgelopen jaar hebben de zeehavenpolitie en de Douane 152 verdachten op de terminals aangehouden, omdat zij zich niet konden legitimeren en zich op plaatsen bevonden waar ze niet mochten zijn (in totaal werden er 281 aanhoudingen verricht). In enkele gevallen werden personen die de drugs het haventerrein af moesten krijgen aangetroffen in speciaal geprepareerde containers waar ze zich schuil hielden.

Niet zonder risico
Het OM benadrukt ook dat drugs uit een container halen heel gevaarlijk kan zijn. Door natuurlijke processen genereren sommige ladingen giftige gassen die bij hoge concentraties dodelijk kunnen zijn. Tevens neemt het zuurstofgehalte in de container tijdens de reis naar de havens snel af en loopt het percentage koolmonoxide daardoor op.

Leden van het HARC-team gebruiken daarom ook speciale veiligheidsmiddelen en hanteren speciale procedures om zonder gevaar ladingen drugs te kunnen onderscheppen en vervolgens te vernietigen.

- Advertisement -

Gerelateerd