Samenvatting Persconferentie woensdag 20 januari : voornemen voor avondklok, en beperking bezoekers thuis

Date:

Deel bericht:

Zojuist hebben Premier Rutte en minister De Jonge in een persconferentie nieuwe extra coronamaatregelen bekend gemaakt. Daarin is aangegeven dat er per vrijdag het voornemen is dat er een avondklok wordt ingesteld. De avondklok zal dan gelden tussen 20.30 uur en 04.30. Daarnaast wordt het aantal personen die je overdag thuis mag ontvangen teruggebracht naar één persoon.

De maatregel is bedoeld om een derde golf te voorkomen. Premier Rutte geeft aan dat hij heel erg meeleeft met de burgers. We zijn na tien maanden inmiddels wel corona moe.

- Advertisement -

Het advies van het OMT is heel helder, doe nu wat nodig is om erger te voorkomen. Deskundigen waarschuwen voor een derde golf. We moeten ervoor zorgen dat we samen het virus bestrijden.

Hoe ziet de avondklok eruit

De avondklok gaat in tussen 20.30 en 04.30 uur. Het is dan verboden om tussen deze uren op straat aanwezig te zijn. De avondklok wordt ingesteld enkele dagen nadat de Tweede Kamer toestemming heeft gegeven. De klok geldt voor iedereen, zowel jong als oud. Moet je toch naar buiten dan heb je een eigen getekende verklaring bij je. Is er sprake van valsheid in geschrifte, dit is een misdrijf. Ben je voor werk op weg dan moet je een werkgeversverklaring kunnen tonen.

Beperking bezoekers thuis
Je mag thuis niet meer dan 1 bezoeker in huis hebben, dit houdt in dat je maar 1 persoon ouder dan 13 jaar mag ontvangen per dag. Dit om het aantal contacten te beperken. Deze maatregel gaat per direct in.

Begrafenissen gaan terug van 100 bezoekers naar 50 bezoekers. Deze maatregel gaat in vanaf vrijdag.

Wat mag er wel :

  • In geval van een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

Of de maatregel daadwerkelijk wordt ingevoerd hangt af van de Tweede Kamer. Die moet toestemming geven of het daadwerkelijk gaat gebeuren. Het is de bedoeling dat mensen van hun werkgever een verklaring kunnen krijgen waarin staat dat echt op straat moeten zijn. Mensen moeten daarnaast een eigen verklaring kunnen tonen waarin de reden staat van hun aanwezigheid op straat. De maatregel zal gelden tot 9 februari.

Vanaf 23 januari moeten reizigers vanuit landen met een hoog risico een sneltest doen. Deze wordt ingevoerd naast de negatieve PCR-test. Een reiziger moet daarnaast tien dagen in quarantaine. Zolang dit laatste niet is geregeld wordt er een vliegverbod ingesteld voor reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en een aantal landen in Zuid-Amerika.

Vorige maatregelen

De Maatregelen geldig tot en met 9 februari,

  1. Vanaf woensdag 16 december tot en met maandag 9 februari wordt onderwijs op afstand de norm. Van primair onderwijs tot universiteiten. Uitzonderingen voor praktijkonderwijs en persoonlijke begeleiding voor leerlingen die aandacht nodig hebben. De kinderopvang is ook gesloten, alleen voor ouders met een vitaal beroep blijft dit beschikbaar.

2. Winkels voor 1e levensbehoeften blijven open. Supermarkten, Weekmarkten, Slagers, drogisterijen, opticiens gaan niet dicht. Alle andere zaken worden gesloten, speciaal voor bouwmarkten blijven vooraf bestelde mogelijk om af te halen, bijvoorbeeld als er echt iets kapot gaat. Het ministerie geeft een nieuw fors steunpakket vrij, hoe meer omzetverlies hoe meer steun.

3. Alle publiektoegangelijke locaties zijn gesloten, binnen en buiten. Denk daarbij aan bioscopen, theaters. Hotels blijven wel open, maar zonder horecavoorziening. Locaties voor uitvaarten blijven wel open, ook bij de bibliotheek mag er afgehaald worden. Tandartsen en Fysiotherapeuten mogen blijven werken.

4.Thuis niet meer dan 2 gasten per dag ontvangen. Buiten een groepsgrootte van maximaal twee, dus niet meer dan met 1 vriend of 1 vriendin tenzij het een huishouden betreft.

5. Alle zwembaden en binnensportlocaties worden gesloten, buiten sporten zoals voetballen tot 18 jaar blijft mogelijk. Boven de 18 in teamverband niet mogelijk.

6. Het dringende advies blijft, blijf thuis. Maak geen onnodige reisbewegingen. Heb je bijvoorbeeld een vakantiehuisje gehuurd kun je daar gewoon heen, maar blijf daar aanwezig. Horeca en faciliteiten zijn gesloten.

7. Werk thuis tenzij het echt niet anders kan, op het werk vinden teveel besmettingen thuis. Minister Rutte geeft aan dat werkgevers er goed aan moeten meewerken. Het openbaar vervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Denk niet in aanpassingen dat het wel veilig kan, veel besmettingen worden binnen de werksfeer opgevangen.

 

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Handgranaat in speeltuin was echt, nu bekladding op de deur Groepstraat Rotterdam

Op de deur van een portiek aan de Groepstraat in Rotterdam is een tekst gespoten om geld te...

Rotterdam geteisterd door nachtelijke explosies, schade op vijf adressen

Rotterdam - Afgelopen nacht zijn bewoners op Zuid en op Noord vijf keer opgeschrikt door explosies. Op de...

Zwaargewonde na schietpartij Lepelaarsingel Rotterdam

Rotterdam - Maandagavond 25 september rond 20.53 uur heeft er een schietincident plaatsgevonden. Daarbij is één persoon ernstig...

Motorrijder gewond na aanrijding met vrachtwagen A15 Pernis

Pernis- Op hoofdrijbaan van de snelweg A15 ter hoogte van Pernis heeft maandag een aanrijding plaatsgevonden waarbij een...